«The Witcher»: Sex, sverd og superstjerne i storform
Ikke hør på kritikerne: «Game of Thrones» møter guilty pleasure på grenseløst underholdende vis i Netflix’ megapopulære fantasyserie.
Da «The Witcher» hadde premiere på Netflix på tampen av 2019, led verden fremdeles av sterke «Game of Thrones»-abstinenser.
Og kanskje var det uunngåelig at kritikere og journalister ville sammenlikne seriene med hverandre. Begge er jo fantasyserier, begge inneholder rikelig doser sex og en mengde sverdkamper.
Men «The Witcher», som utspiller seg i middelalderen, i det mystiske og fiktive universet Kontinentet, er et helt annet beist enn «Game of Thrones».
Mens «Game of Thrones» er en meget ambisiøs serie med et komplisert plott, har det overnaturlige har en langt større plass i «The Witcher». Eventyrfaktoren er mer sentral, historien enklere og selvironien tidvis åpenbar.
Når andre sesong er klar i Netflix, har «The Witcher» vokst seg til å bli et særegent fenomen på egne ben, med egne memes, sanger og fanteorier, og seertallene viser at den når langt utover den harde kjernen som allerede var fans av bøkene og spillene.
Ikke sett den ennå? Vel, under kan du lese hvorfor det absolutt ikke er for sent å bli med på moroa.
Supermann blir monsterjeger
Til tross for et enkelt premiss: Du skal anstrenge deg hardt for å stå imot denne fengende smørja – injisert med passe doser sex og slåssing – av alver, drager, kikimoraer og dårlige mennesker.
Kjekkasen Henry Cavill – kjent for mange fra «The Tudors», «Mission: Impossible – «Fallout» og de siste «Superman»-filmene – spiller monsterjegeren Geralt av Rivia, en hvithåret og guløyd mutant som får betalt for å plukke en høne med de mange monstrene som herjer på Kontinentet.
Geralts veier krysser etterhvert med trollkvinnen Yennefer (Anya Chalotra) og den flyktende dronningen Ciri (Freya Allen), som også er i besittelse av magiske krefter. Sammen må de kjempe mot inntrengere fra kongedømmet Nilfgaard, samt en rekke groteske skapninger som i stor grad er hentet fra slavisk mytologi.
Første sesong hopper fram og tilbake i tidslinjen, men sesong to har en enklere struktur. Mange nordiske fans kan også glede seg over at både Kim Bodnia og Kristofer Hivju har skaffet seg sentrale roller i den nye sesongen.
Med roller i både «Game of Thrones» og «The Witcher» er jo Hivju i ferd med å få inn i historien som tidenes norske nerdehelt. Utkledd og sminket som Nivellen er han imidlertid ikke så lett gjenkjennelig denne gangen:
Et uimotståelig fantasy-univers
«The Witcher» er basert på bokserien skrevet av den polske fantasyforfatteren Andrzej Sapkowski, som har blitt en enorm global suksess siden han publiserte den første novellen om Geralt av Rivia i 1986.
Bokserien, som er gitt ut på norsk med tittelen «Volver», har avfødt flere enormt populære dataspill (som Henry Cavill etter sigende delvis har modellert sin Geralt etter). En polsk serie, «The Hexer», kom allerede i 2002, uten at den overbeviste verken publikum eller forfatteren selv.
Looks like you have chosen... wisely. Enjoy the first of many #Witchmas treats! pic.twitter.com/EO5qinveQX
— The Witcher (@witchernetflix) December 12, 2021
Til sammenligning var allerede sesong tre av «The Witcher» bekreftet i god tid før premieren på sesong to. Med fem Sapkowski-romaner (og en drøss fortellinger) å hente inspirasjon fra, kan dette uimotståelige universet fortsette i lang, lang tid.
«Guilty» pleasure? Neida!
La det være nevnt: «The Witcher» er ikke en serie som kiver med «Succession», «The Crown» eller – for den saks skyld – «Game of Thrones» når prisene for de gjeveste dramaseriene skal deles ut. Dybde, troverdighet, historisk nøyaktighet og mesterlig dialog spiller ingen sentral rolle i dette universet.
Men serien har heldigvis en rekke andre kvaliteter.
Etter de første, litt seige episodene der vi introduseres for hovedkarakterene, glir «The Witcher» avgårde i et herlig tempo, med nok heftige sverdscener, magiske overtoner, grimme beist, sensualitet, humor og såpeoperafakter til at det er lett å skjønne hvorfor det hele har blitt så svært – og bli med på moroa.
I tillegg er Henry Cavills gjennomborende blikk, stoiske oppsyn og kampteknikk alene et argument for å legge neste romantiske TV-date til Kontinentet.
Se alle sesongene av «The Witcher» på Netflix nå.