Film og serier

«The Vow»: Sesong to av kultdokumentaren dykker enda dypere ned i mørket

Utad var selvhjelpsprogrammet NXIVM en vei til indre velvære. I realiteten var det et skalkeskjul for sexslaveri og maktmisbruk.

Bilde fra The Vow på HBO Max.

True crime er et tveegget sverd. Noen ganger føler man seg nesten litt skitten etter å ha blitt grovt underholdt av groteske forbrytelser som har funnet sted i virkeligheten.  

Andre ganger er det faktisk mulig å lære noe av sjangeren – både om samfunnet vi lever i, hva som egentlig driver oss og hva enkelte blant oss er i stand til å gjøre mot andre mennesker.   

Det er i den siste kategorien vi finner den dyptpløyende og tankevekkende dokumentarserien «The Vow» (HBO Max).

Den tar seg god tid på å rulle opp en av århundrets mest oppsiktsvekkende sexkult-saker, som involverer såpestjerner, milliardærdøtre og sosiopatiske svindlere. Første sesong utspilte seg over ni timelange episoder, men rakk likevel ikke å trenge helt til bunns i den spinnville og skandaløse historien.

Heldigvis er sesong to klar hos HBO Max akkurat nå. Og fest sikkerhetsbeltet: Vi skal dypere ned i mørket.

Se HBO Max med Telenor T-We

Kjendisene lot seg lure

I den første sesongen av «The Vow» fikk vi et foruroligende innblikk i hvordan oppegående mennesker kan falle pladask for manipulativt vås som pakkes inn i et profesjonelt og «vitenskapelig» språk.

Blant de som lot seg lokke inn – og etter hvert skulle lokke andre inn – var flere kjendiser, deriblant skuespillerne Allison Mack («Smallville») og Nicki Clyne («Battlestar Galactica»), samt India Oxenberg, datteren til Catherine Oxenberg («Dynastiet»).    

Det hele kretset rundt den karismatiske lederen Keith Raniere, som grunnla selvhjelpsprogrammet NXIVM (uttales «nexium»). På overflaten fremsto NXIVM som en snarvei til suksess og indre harmoni, men organisasjonens klare likhetstrekk med pyramidespill så vel som kult ble sakte, men sikkert avdekket.

Bilde fra The Vow på HBO Max.

Brennmerket som kyr

Til tross for Ranieres milde og tilsynelatende empatiske framtoning, viste han etter hvert sine mer brutale sider.

Flere kvinner har vitnet om hvordan de lot seg brennmerke nær skrittet med initialene hans, og han var i besittelse av en mengde nakenbilder som han brukte som pressmiddel.

I tillegg tvang han flere kvinner gjennom knallharde slankeregimer, blant annet ved å begrense mengden kalorier til 500 om dagen. Legg til svindel, seksualforbrytelser og en «ydmyk» selvgodhet som blir mer og mer nevemagnetisk, og du har en karakter som etter alt å dømme fortjener hva enn som måtte komme.

Bilde fra The Vow på HBO Max.

Flere stemmer melder seg på

Nettet snører seg heldigvis da også sammen rundt Keith når andre sesong av «The Vow» sparkes i gang.

I 2019 dømmes han til 120 år i fengsel, og i fallet river han med seg flere i den innerste kretsen av NXIVM – ikke minst nestlederen, den tilsynelatende sympatiske Nancy Salzman.

Hun blir en viktig stemme i den nye sesongen, som naturlig nok vier mye av spilletiden til rettsdramaet som utspiller seg og konsekvensene det får for de involverte. Historien løftes også av nye fortellerstemmer, inkludert nevnte Clyne og Michele Hatchette, som begge fortsatt forsvarer NXIVM og Raniere hardnakket.

Stadig mer rystende detaljer virvles opp til overflaten. Aller sterkest inntrykk gjør historien om en ung kvinne som har vært innesperret mot sin vilje i to år, men det er saktens nok å ta av her. Likevel preges serien fortsatt av den gjennomgående sobre og empatiske tilnærmingen den viser overfor de tidligere kultmedlemmene.

- Bedre enn eneren

Regissør Jehane Noujaim har høstet lovord for den nye sesongen av «The Vow» – blant annet fra filmnettstedet Variety, som roser valget om å korte sesongen ned fra ni til seks episoder.

– Som historiefortelling er dette krispere og renere enn første runde av «The Vow». Som psykologisk portrett er det lite i dokumentarsjangeren akkurat nå som er like skarpt.

Du ser begge sesongene på HBO Max nå.

Se HBO Max med Telenor T-We