Film og serier

En perfekt miks av «Succession», Jesus-TV og komedie? Halleluja og fuck yeah!

Tredje sesong av HBO Max-serien «The Righteous Gemstones» er i gang. Den inspirerte idiotien flommer fortsatt fritt fra Danny McBride og hans medpredikanter.

The Righteous Gemstones

Savner du HBO Max-seriene «Succession» og «Barry», som begge rullet over skjermen for siste gang like før sommeren? Velkommen i klubben.  

Det er likevel ingen grunn til å henge med nebbet. En av de mest ambisiøse, hjertevarme og hylende morsomme seriene på denne siden av «Eastbound and Down» ruller nemlig ut nye ukentlige episoder på HBO Max akkurat nå. 

Den elleville komiserien «The Righteous Gemstones», med Danny McBride som serieskaper, manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver, er inne i sin tredje sesong. 

Har du ikke fått med deg de to første, er det bare å rydde plass i kalenderen, finne fram krusifikset og sette deg godt til rette. 

Gud vs. cash sex og biljakter

Serien kretser rundt den søkkrike Gemstone-familien, som har bygd seg et imperium på å spre Herrens ord foran store forsamlinger. 

Gemstones

Pappa Eli (John Goodman) har styrt operasjonen med stødig jernhånd i en mannsalder, mens de voksne barna Jesse (Danny McBride), Judy (Edi Patterson) og Kelvin (Adam DeVine) på ulike vis har prøvd å finne sin plass i dette dekadente og skinnhellige universet, omgitt av fiender og døgenikter.  

Det går ikke på skinner, for å si det forsiktig. 

En avtroppende monark

Når vi møter familien i sesong tre, er Eli i ferd med å trappe ned rollen sin i menigheten. Men truslene mot Gemstone-klanens velvære – både fra konkurrerende evangelister og en eks-svoger som har startet en militant religiøs kult – hoper seg raskt opp.  

De udugelige arvingene Jesse, Judy og Kelvin gjør ikke saken bedre. Sistnevnte setter sammen med sin sjelevenn Keefe (fabelaktig spilt av Tony Cavalero) inn et støt mot salget av sexleketøy i nærområdet, mens Judy febrilsk prøver å glatte over en affære med turnégitaristen sin. 

gEMSTONES

Elis barnebarn og sjåfør Gideon (Skyler Gisondo) får på sin side bruk for sine skills som stuntmann når han må redde farfar og andre familiemedlemmer fra morderiske bøller.    

Morsomst på TV akkurat nå

Sammenligningen med «Succession» innledningsvis er ikke tatt ut av løse luften. I en svært positiv anmeldelse av forrige sesong, stilte Slates TV-kritiker Jack Hamilton de to familieeposene opp mot hverandre, og han skrev blant annet: 

– Hvis du skal følge én serie om en patriark som vender barna sine mot hverandre, la det være «The Righteous Gemstones». 

Gemstones

Hamilton presiserte riktignok at sistnevnte, i skarp motsetning til «Succession», er «en komedie i hvert fiber av sitt vesen, og den morsomste på lufta akkurat nå». Det er den fortsatt – med unison ros fra kritikerne – samtidig som parallellene til «Succession» blir enda mer åpenbare når seriens aldrende patriark tvinges til å evaluere livsverket sitt.   

Men der Logan Roy behandler barna sine med en blanding av likegyldighet og forakt, er familieoverhodet Eli Gemstone (mesterlig spilt av John Goodman) en mer likandes og godhjertet pater familias.

En evig slimål

Barna hans er det verre med – ikke minst når det kommer til hans åpenbare arvtager, den narsissistiske, arrogante og barnslige nevemagneten Jesse (Danny McBride). 

Så er det også Danny McBride som har kokt opp premisset for «The Righteous Gemstones», og som vanlig gjør han sin egen karakter mest uspiselig – men med en sårbarhet i bunnen som mange av oss bør kunne kjenne seg igjen i. 

Adam DeVine og Edi Patterson er glimrende i sine roller som henholdsvis dumsnill/seksuelt undertrykt lillebror og nevrotisk/psykopatisk søster. 

Gemstones

Men det spørs om ikke prisen for beste birolle går til Walton Goggins, som spiller Elis svoger «Baby» Billy Freeman med samme bravur som Lee Russell i «Vice Principals» og Boyd Crowder i «Justified». 

I denne sesongen får vi se ham som en gigantisk østers – en scene som alene gjør «The Righteous Gemstone» til noe helt eget i floraen av gode sommerserier. 

Legg til et manus som stadig overrasker, samtidig som det behandler karakterene sine med menneskelighet og respekt – samt en nådeløs skildring av et miljø som fortjener all latterliggjøring det kan få – og en av de beste TV-opplevelsene i 2023 er et faktum.

Velg HBO Max med Telenor T-We