«The Righteous Gemstones»: Halleluja, for en komiserie om Jesus-TV og maktkamp

The Righteous Gemstones

Den inspirerte idiotien flommer sterkt i de nye episodene  av «The Righteous Gemstones» – meget mulig den morsomste serien på TV akkurat nå.

Gjennom to årtier har den amerikanske komikeren Danny McBride perfeksjonert sin svært kompetente komikk om svært inkompetente karakterer.

Filmene og seriene kjennetegnes gjerne av en fin miks av kynisme og hjertevarme, av enkle gags og skyhøye ambisjoner – og aldri har han gjort det bedre enn i perlen «The Righteous Gemstones». 

Komiserien, som McBride både har skrevet, produsert og der han spiller en av hovedrollene, vil trolig bli stående som det beste han har gjort. 

Nå er to episoder av sesong to ute på HBO Max, og har du heller ikke sett første sesong har du en meget fin sofastund i vente. 

Gud vs. cash sex og biljakter

Serien kretser rundt den søkkrike Gemstone-familien, som har bygd seg et imperium på å spre Herrens ord foran store forsamlinger i Sørstatene. 

righteous.gif

Dette er muligens et enkelt miljø å tøyse med, men McBride & co. gjør ingenting halvveis. Se bare hvor mye de gjør ut av scenene fra megakirkene, med velskrevne prekner og fantastisk musikk (for en introduksjon - sjekk denne låta, som også ble en liten hit utenfor serien).  

Familien Gemstone styres av pappa Eli (spilt av en John Goodman i strålende form), men den aldrende patriarken støter stadig på problemer. 

Gemstones

Ikke minst fordi de voksne barna Jesse (Danny McBride), Judy (Edi Patterson) og Kelvin (Adam DeVine) på ulike vis prøver å finne sin plass i dette dekadente og skinnhellige universet. 

Det må selvsagt gå galt – i første sesong skyldes det i stor grad eldstesønnen Jesses appetitt for kokain og prostituerte, noe som resulterer ville biljakter, enorme kontanthauger og grov vold. 

Sammenliknes med «Succession»

Maktkampen i familien gjør det selvsagt fristende å henvise til en viss annen serie om en søkkrik familie med hang til kreativt bannskap, nemlig «Succession». 

Sammenlikningen er ikke helt unaturlig, men som Slates TV-kritiker Jack Hamilton bemerker: 

– Hvis du skal følge én serie om en far som vender barna sine mot hverandre, la det være «The Righteous Gemstones».  

gEMSTONES

Selvsagt er det også forskjeller, utover at «The Righteous Gemstones» er en mye mer rendyrket komedie. 

Der Logan Roy behandler barna sine med en blanding av likegyldighet og forakt, er familieoverhodet Eli Gemstone (mesterlig spilt av John Goodman) en mer likandes og (i det minste tidvis) godhjertet pater familias

En evig slimål

Barna hans er det verre med – ikke minst når det kommer til hans åpenbare arvtager, den narsissistiske, arrogante og barnslige eldstesønnen Jesse (Danny McBride). 

Så er det også Danny McBride som har kokt opp premisset for «The Righteous Gemstones». Som vanlig gjør han sin egen karakter mest uspiselig – men med en sårbarhet i bunnen som mange av oss bør kunne kjenne seg igjen i. 

Gemstones

McBride er jo selv vokst opp i sørstatene, og fikk ideen til serien da han en dag så en pastor iført dyre tennissko og som fløy i privatjet. 

Mens de tidligere seriene hans («Eastbound & Down», «Vice Principals») har fulgt stormannsgale menn i mindre betydningsfulle yrker, ble dette en mulighet til å teste noe nytt: Karakterer som er i et miljø som er mye større enn dem selv, og som de sliter med å håndtere. 

Herlige biroller

Vi er forresten ikke helt ferdige med skuespillerskryten: Adam DeVine og Edi Patterson er glimrende i sine roller som henholdsvis enkel lillebror og nevrotisk/psykopatisk søster, og dessuten får birollene god plass. 

I første sesong er det Walton Goggins, som spiller Elis svoger «Baby» Billy Freeman med bravur, og i den nye sesongen er det særlig Eric André som får boltre seg som Lyle Lisson – en Texas-pastor som ønsker å forme en allianse med Jesse. 

Gemstones

Legg til et manus som stadig overrasker, samtidig som det behandler karakterene sine med menneskelighet og respekt – samt en nådeløs skildring av et miljø som fortjener å bli gjønet med – og en av de beste TV-opplevelsene i 2022 er allerede et faktum.  

De to første episodene av «The Righteous Gemstones» er ute nå på HBO Max på T-We-boksen og i appen, og nye episoder kommer hver mandag. 

Velg HBO Max med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler