«The Lincoln Lawyer»: Skamløst underholdende Netflix-krim
Seriefansen legger sin elsk på nye «Loven i en Lincoln»; en glimrende serie basert på Michael Connellys bestselgende bøker.
Det føles allerede som en evighet siden, men det fantes en tid – for ikke så altfor lenge siden, strengt tatt – da ikke alle serier som ble produsert måtte være en kandidat til Tidenes Viktigste Og Beste Serie Noensinne (™).
Den gangen holdt det med solide skuespillere, et slagferdig manus og et plott som engasjerte – både over hele sesonger og fra uke til uke.
Rettsdramaet «The Lincoln Lawyer», som utspiller seg over ti poengterte episoder, er i så måte et kjærkomment gufs fra fortiden.
Krimkonge møter seriegeni
Sjangerentusiaster vil raskt gjenkjenne karakterene fra den amerikanske krimkongen Michael Connellys univers.
En av bøkene hans har allerede blitt filmatisert som «The Lincoln Lawyer» (2011) – da med Matthew McConaughey som Mickey Haller (en rolleprestasjon som for øvrig kan sies å ha sparket karrieren hans tilbake på rett kjøl).
I denne Netflix-serien med samme navn er det imidlertid serieskaperen David E. Kelley («Chicago Hope», «Ally McBeal», «Big Little Lies» og en drøss andre seriesuksesser) som holder i tømmene.
Han setter definitivt sitt helt eget stempel på denne hektende historien om en advokat som plutselig befinner seg på dypt vann.
Skarp fyr med strøken bil
I «The Lincoln Lawyer» følger vi den skarpe og sjarmerende forsvarsadvokaten Mickey Haller (Manuel Garcia-Rulfo) – en ekstremt talentfull fyr som skadet seg hardt i en surfeulykke, ble avhengig av smertestillende piller og gradvis har måttet kjempe seg tilbake til normaliteten.
Advokatgjerningen, som han foretrekker å utføre fra baksetet av en Lincoln Town Car, ligger imidlertid brakk i kjølvannet av disse begivenhetene.
Men når kollegaen Jerry Vincent blir overfalt og drept på vei ut av et parkeringshus, overtar Mickey virksomheten og porteføljen til Vincent – inkludert en drapssak der den styrtrike utvikleren Trevor Elliott (Christopher Gorham) står tiltalt for å ha drept kona og elskeren hennes.
I tillegg til å måtte vinne mindre saker på vegne av Jerry Vincents klienter, navigere seg rundt politietterforskere, ekskoner (deriblant Neve Campbell) og en datter, og generelt stable livet sitt ordentlig på beina, må Mickey vinne sitt livs rettssalsdrama i Elliott-saken.
Sånt blir det fengende TV-underholdning av.
Pappaen til Bosch
Ved siden av bøkene om Mickey Haller, er nok Michael Connelly best kjent for bokserien om Hieronymus «Harry» Bosch, som interessant nok er Hallers halvbror på farssiden i dette litterære universet.
Selv om den opprinnelige, ofte briljante «Bosch»-serien takket for seg for to år siden, holder den talende titulerte avleggeren «Bosch: Legacy» arven i live. Så det finnes en teoretisk sjanse for at de to universene kan krysse over i hverandre.
Men til tross for at Haller og Bosch begge springer ut av Connellys litterære fantasi, er det åpenbare forskjeller mellom de to TV-seriene.
«The Lincoln Lawyer», som i motsetning til filmen fra 2011 baserer seg på boken «The Brass Verdict», er mer tradisjonell i formen enn «Bosch», med mer humor, tempo, plottvister og andre virkemidler som er gjenkjennelige fra 90-tallets advokatserier – en sjanger David E. Kelley tross alt var med på å definere.
– Et fråtsbart stykke underholdning
Om «The Lincoln Lawyer» kanskje ikke vil vinne noen priser for beste dialog eller største visuelle dristighet med det første, er kritikerne like fullt relativt positive til serien.
Kanskje nettopp fordi den representerer noe litt annerledes enn det meste annet på TV i 2022?
Som Robert Daniels skriver i sin anmeldelse på filmnettstedet Roger Ebert:
– De Kelley-formaterte komponentene gjør denne versjonen av «The Lincoln Lawyer» til et fråtsbart og høyst medrivende stykke underholdning.