«The Good Lord Bird»: Høstens villeste westernserie

Ethan Hawke i bilde fra serien.

Ethan Hawke portretter den gudfryktige og voldelige slaverimotstanderen John Brown gnistrende godt i den kritikerroste miniserien «The Good Lord Bird» på HBO Nordic. 

Han hadde 21 barn, var dypt religiøs, og gikk til brutale voldshandlinger i sin kamp mot det amerikanske slaveriet. 

John Brown (1800-1859) er en kontroversiell figur i amerikansk historie, og nå er fortellingen om mannen og de turbulente årene før den amerikanske borgerkrigen, blitt til en strålende miniserie som du kan se med T-We-boks eller i appen

Den er også blitt et strålende eksempel på alvorlige temaer gjerne formidles mest effektivt ved hjelp av en god porsjon humor og høy underholdningsverdi.

Absurd og morsomt historisk drama

«The Good Lord Bird» er basert på James McBrides kritikerroste roman med samme navn, som vant den prestisjetunge prisen The National Award i 2013. 

Boken er blitt sammenlignet med Mark Twains beretninger om Huckleberry Finn, men selv om historien deler den amerikanske mesterens fortellertekniske overskudd, er den – om enn løst – basert på virkelige hendelser (hver episode innledes med mottoet «All of this is true. Most of it happened.»).

ezgif.com-gif-makerc300bb59ad6de437.gif

Her møter vi en karismatisk og frådende hissig John Brown (spilt med stor innlevelse av Ethan Hawke) og gjengen hans på et vaklevorent frigjøringskorstog gjennom Kansas-territoriet på 1850-tallet. 

Etter en konflikt med en slaveeier tar Brown den unge slaven Henry «Onion» Shackleford (Joshua Caleb Johnson) under sine vinger, men forveksler guttungen med en jente – et smått absurd og overraskende morsomt premiss som setter tonen for de sju episodene som utgjør serien.

Coen, Tarantino og det ville vesten

Å vri humor ut av et såpass mørkt kapittel av USAs historie, krever både en stødig hånd og et klart hode. 

Det er imidlertid ikke noen rendyrket komedie Hawke og hans seriemedskaper Mark Richard har kokt ihop her – snarere kan blandingen av av hardkokt action, drama, humor og forløsende galskap minne om arbeidet til regissører som Tarantino og Coen-brødrene. 

At virkelighetens John Brown etter alt å dømme var en original – for å si det svært forsiktig – er naturligvis ingen ulempe i denne sammenhengen. 

Ethan Hawke

21-barnsfaren (og flere av sønnene hans) var involvert i en rekke væpnede aksjoner på slutten av 1850-tallet, og Brown hadde ingen kvaler med å balansere sterk gudstro mot voldelige tilbøyeligheter og typete framtoning. 

Han ledet blant annet an da fem slaveritilhengere ble massakrert foran familiene sine i 1856, og i «The Good Lord Bird» siterer han gjerne lange bibelstrekk mens han plaffer løs mot fiendene sine.   

Så for seg Bridges i rollen

I et intervju med Collider forteller Ethan Hawke at han i utgangspunktet så for seg en helt annen skuespiller i hovedrollen. 

– Jeg så for meg Jeff Bridges spille John Brown. Og så innså jeg langsomt hvor gammel jeg er. Livet til en skuespiller er veldig rart.  

Maleri

Brown ble henrettet ved hengning i 1859, og han er fortsatt kontroversiell blant en rekke historikere: Mange betrakter ham som revolusjonær og en martyr, andre ser på ham som en terrorist. 

De fleste er likevel enige om at hans død var med på å tvinge frem den amerikanske borgerkrigen i 1861.

– Gnistrende god!

Andre ting det hersker bred enighet om, er at «The Good Lord Bird» er en knallserie, at nykommeren Joshua Caleb Johnson er et navn å følge med på videre og at Ethan Hawke gjør en av sine sterkeste rolleprestasjoner noensinne. 

Rolling Stone karakteriserer Hawke som «et svettende, manisk, forrykt under å være vitne til» og trekker samtidig frem hvor morsomt hans portrett av den ikke alltid like kompetente rettferdighetskrigeren er. 

Stillbilde fra serien

Her hjemme triller anmelderne i VG og NRK terningkast fem, og sistnevnte konkluderer med at Ethan Hawke er «gnistrende god!»:

– Dette er en rolletolkning som med humor, råskap og overspill definitivt sørger for at publikum vil huske denne skjermversjonen av John Brown.

Se The Good Lord Bird med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler