Når National Geographic besøker en av verdens nordligste gourmetrestauranter, står kimchi-sorbet på menyen på Svalbard.
Den uberørte magien du finner hvis du våger deg et lite stykke bort fra opptråkkede stier, er ofte gjenstand for bra TV.
National Geographic har alltid hatt et våkent blikk for opplevelser langt utenfor allfarvei, og med dokumentarserien «Restaurants at the End of the World» (premiere 3. juni kl. 21.00, og senere tilgjengelig for streaming med T-We) presenterer TV-kanalen lekre måltider der ingen skulle tro at noen kunne lage mat i særklasse.
Turen går til høylandet i Panama, en flytende restaurant i Brasil, en øde øy utenfor Maine i USA og til Norge – nærmere bestemt Isfjord Radio, Svalbard, der lokale delikatesser og uventede smaker venter eventyrlystne gjester ved den tidligere radiostasjonen.
Restaurants at the End of the World
Se på National Geographic
Dokumentarserie
8.2 IMDB
Mesterkokker møtes
De mest matinteresserte vil kjenne igjen programlederen for «Restaurants at the End of the World», Kristen Kish, som vant amerikanske «Top Chef» i 2013 og siden har presentert programmer som «Fast Foodies» og «Iron Chef: Quest for an Iron Legend».
På Svalbard møter hun den nederlandske mesterkokken Rogier Jansen, som tidligere har jobbet i Australia, New Zealand og Amsterdam. Han er kjøkkensjef for restauranten ved Isfjord Radio Adventure Hotel – opprinnelig en radiostasjon som ble bygget i 1933, men i disse dager et delikat hotell og en foodie-destinasjon i mange mil utenfor sivilisasjonen.
Oppdatering: Vinneren har nå blitt kåret, og konkurransen er avsluttet. Tusen takk til alle som deltok!
Det finnes ikke maken! Langt utenfor allfarvei, midt i Svalbards villmark, ligger Isfjord Radio Adventure Hotel. Den gamle radiostasjonen fra 1933 er i dag et nydelig, karakteristisk hotell, med opplevelser i særklasse.
Omgitt av hav, himmel, tundra, mektige fjell og arktisk dyreliv - et nært og vilt møte med en annerledes del av Norge. På 78 grader nord, under midnattssolen, venter et realt eventyr!
Nå kan du vinne en tur til Svalbard og Isfjord Radio Adventure Hotel, levert av Basecamp Explorer Spitsbergen. Gå til Facebook-siden til Telenor T-We, finn konkurranseposten og fortell hvem du vil ha med deg på turen (du trenger ikke å tagge eller oppgi noe navn hvis du ikke vil - det holder at du forteller om personen du vil ha med deg). Frist for å bli med i konkurransen er fredag 9. juni, samme dag som vinneren kåres.
Premien inkluderer: Fly tur/retur Oslo-Longearbyen, transport tur/retur Longyearbyen flyplass og båttransport tur/retur Isfjord Radio. Reisedatoer er fra 13. til 16. august 2023.
Videre får du stasjonsvandring, havsbad og badstue med egen isbjørnvakt, arktisk middagsmeny, overnatting i dobbeltrom på Isfjord Radio Adventure Hotel og frokost. Dagsturer i hht til program, med lunsj i felt. Overnatting i dobbeltrom på Basecamp Hotel, Longyearbyen, siste dag med tilhørende 3-retters middag på Kroa. Alkoholfri drikke til måltider opp til kr 300,- per dag.
MERK
Værforhold endrer seg raskt på Svalbard. På bakgrunn av det kan planlagt rute, transportmiddel og opplegg endres, og det kan bety at vi ikke kommer til planlagt destinasjon. Det kan også bety at det blir et alternativt overnattingssted enn i opprinnelig program. Reiser til Svalbard krever pass, da man oppholder seg utenfor Schengen

– Før jeg kom til Isfjord Radio, jobbet jeg i en veldig travel restaurant i Amsterdam, der vi fikk ferske råvarer levert av lastebiler hver dag. Så kom jeg hit, til en helt motsatt verden.
I Arktis tvinges Rogier til å være svært kreativ, både når det kommer til komposisjon av retter og behandling av råvarer, med alt det innebærer av røking, sylting, fermentering og tørking.

Isbjørn stoppet dykkingen
Nøyaktig hvor uforutsigbart livet på Svalbard er, får Kristen erfare tidlig i oppholdet sitt i nord.
Når Rogier tar henne med ut i båten for å dykke etter kråkeboller, er det nemlig en nysgjerrig krabat med hvit pels som setter en effektiv stopper for fangsten.
Den er bare en av 3000 isbjørner som lever på Svalbard – et faktum som gjør det nødvendig (og påbudt ved lov) å bære våpen eller være sammen med noen som gjør det når man ferdes utendørs.

Mystiske ingredienser
Vel inne på kjøkkenet på Isfjord Radio får Kristen ta del i utviklingen av en ny meny. Og her bugner det av delikate komposisjoner.
Selvfisket ishavsrøye med epler, fermentert bærsaus og røbetpuré. Reinsdyrtunge-pastrami og melon. Grillspyd med rypehjerte og -bryst, oliven og eple. Og til dessert: Pasjonsfrukt- og kimchi-sorbet med safran, hvit sjokoladekrem, pastinakkchips og tyttebærpulver.
Kristen blir overrasket over Rogiers dristighet ved å smaksette sorbeten med kimchi og safran, men det er ingenting mot kjøkkensjefens villeste påfunn – en drink der nederlandsk genever møter Svalbard rypens krås.
Om det smaker? Det får du vite om du ser «Restaurants at the End of the World». I tillegg får du storslått, norsk natur og rause doser med ekte matglede attåt.
Du ser den nye serien på National Geographic 3. juni kl. 21.00, og du strømmer den med National Geographic Now i T-We fra 4. juni.