Film og serier

Se Gordon Ramsay på mateventyr i Norge

Gordon Ramsay må gjennom mye for å bli en ekte norsk viking. Nå kan du se hele norgesbesøket hans i «På eventyr med Gordon Ramsay». 

Gordon Ramsay kokkellerer i havkanten

Det er et helt strålende TV-øyeblikk. 

Gordon Ramsay - verdenskjent kokk kjent for å være grov i kjeften så vel som for sine tolv Michelin-stjerner - sitter på Røros. 

Her skal han stifte nærmere bekjentskap med en ekte norsk klassiker – rakfisk. Men når han skal tilberede produktet selv, får han kjeft av den rutinerte rakfisk-mesteren Arnstein.  

– Nei, nei, nei, nei! 

Å se den garvede kjøkkensjefen krympe seg i møte med en ekte norsk original, er herlig. Å se ham spytte ut en ekstra vellagret munnfull rakfisk, komplett med lyden av at den treffer veggen, er en saftig bonus:

Den herlige sekvensen over er hentet fra en fersk episode av «På eventyr med Gordon Ramsay», som du kan se med National Geographic Now, tilgjengelig med Telenor T-We.

Se programmet med Telenor T-We

Norsk matkultur på en uke

Gordon Ramsay var i Norge i desember i fjor for å spille inn episoden, som potensielt kan bli sett av 50 millioner National Geographic-seere verden over. 

Konseptet for programmet er at vår mann oppsøker forskjellige matkulturer for å prøve å forstå og beherske dem. 

Tidligere i serien har Ramsay spist pungdyr i Tasmania, fisket abbor i Sør-Afrika og søkt etter gumboens sjel i Louisiana. 

Premisset for norgesbesøket er enkelt: Gordon Ramsay har en uke på å skjønne seg på norske mattradisjoner, smake på utvalgte delikatesser og bruke erfaringen til å lage et måltid på et nivå selv ikke nasjonale stjernekokker mestrer.  

Ypper til kamp

Hans norske utfordrer er ingen ringere enn Christopher Haatuft fra gourmetrestauranten Lysverket i Bergen, som gir Ramsay noen velmente råd i forkant av tevlingen: «Søk vikingånden. Ikke vær en dust». 

I tillegg oppfordrer han Gordon til å sikte seg inn mot de autentiske norske matopplevelsene.   

– Ingen kalkun, altså? spør Ramsay. 

– Hvis du taper, kan du ende opp som kalkunen, gliser Haatuft.

Christopher Haatuft og Gordon Ramsay

Den store kokkefinalen

Ramsay må gjennom en rekke prøvelser i løpet av sitt opphold i Norge. 

Han faller av snøskuteren på reinsdyrjakt – og tvinges til å sammenligne ballene sine med erter når han dykker etter kamskjell i det iskalde vannet utenfor Bergen. 

I tillegg til disse herlige sekvensene byr imidlertid «På eventyr med Gordon Ramsay» også på nære møter med ujålete representanter for norsk matkultur. 

At møtene og landet gjør inntrykk er tydelig, og på et tidspunkt gir Ramsay – med et stort glimt i øyet – uttrykk for at han ønsker å flytte hit. 

Nordmennene han treffer på veien inviteres for øvrig som gjester i festmiddagen programmet kulminerer i.   

Hvordan det går i duellen mellom Gordon Ramsay og Christopher Haatuft – der store og viktige ting etterhvert kastes i potten – skal ikke røpes her. Men ingrediensene førstnevnte ender opp med å bruke kan muligens inspirere oss alle til å strekke oss litt lenger når julens retter skal forberedes. 

Kaviar, reinsdyrblod og ferske kamskjell er blant elementene i Ramsays julemeny, og – spoiler alert! – gjestene digger det. 

Se programmet med Telenor T-We