Dramakomedien «Nede» er mørk, morsom og full av håp
Fanny havner i rullestol etter en trafikkulykke. Hva skjedde egentlig? Og hvor går veien videre?
Å våkne opp en smule desorientert etter en litt for morsom fest er nok noe opptil flere av oss har opplevd.
Noe helt annet er å våkne opp på et sykehus, etter et opphold i koma, med beskjeden om at din aller beste venn er død og at du selv er lenket til en rullestol.
Det er premisset for den norske Viaplay-serien «Nede», skrevet av Tina Rygh («Basic Bitch», «Sigurd fåkke pult») og regissert av Siri Seljeseth («Unge lovende»), som tross sitt bekmørke utgangspunkt er en smart, frekk, varm og tidvis svært morsom fortelling om veien videre etter en katastrofe.
Tilbake til familien
«Nede» følger Fanny (Maria Austgulen), som ble påkjørt av en bil da hun syklet sammen med bestevennen Kurt (Amell Basic) hjem fra byen en kveld. Kurt omkom, mens Fanny er lam fra livet og ned henvist til en rullestol.
Ikke bare må Fanny hanskes med en helt ny livssituasjon rent kroppslig. I tillegg må hun flytte inn til sin nyseparerte tvillingsøster Fam (Mari Hauge Einbu) utenfor byen mens hennes egen leilighet tilrettelegges for rullestol.
Søstrenes forhold er langt fra konfliktfritt: Der Fanny er en kynisk og rotete person med en velutviklet forkjærlighet for alkohol og frykt for å bli voksen, har Fam omfavnet A4-tilværelsen med mann, barn og kanarifugler.
Andre karakterer skaper også friksjon i Fannys nye liv. Jill (Isabel Bråthen), den gravide kjæresten til Kurt, prøver å involvere en motvillig Fanny i sin egen sorgprosess.
Den selvopptatte og grenseoverskridende psykologmoren til søstrene (Janne Kokkin) kan på sin side muligens forklare hvorfor både Fanny og Fam har blitt som de har blitt.
Kroppsvæsker og ensomhet
Selv om «Nede» kryster en hel del pinlig og ubehagelig humor ut av prøvelsene Fanny må gjennomgå som fersk rullestolbruker, er dette milevis unna lytehumor. Serien lykkes tvert imot med å formidle tilværelsen fra hovedpersonens perspektiv – ofte i rent bokstavelig forstand.
Rygh & Seljeseth rygger ikke unna underlivet: Her det ingen manko på kroppsvæsker, peniser, sexhjelpemidler og generell kåtskap, uten at det oppleves påtrengende eller (altfor) kleint.
Humoren balanserer nemlig mot et stort alvor, ikke minst når det blir klart at Fanny ikke har vært helt åpen om omstendighetene som førte til den skjebnesvangre ulykken. Dramatikken drar seg til underveis, og serien dykker etter hvert i store temaer som ensomhet, tilgivelse og hva det vil si å være voksen.
Full klaff i alle ledd
Det er i det hele tatt mye å glede seg over ved «Nede». Tempoet er hektende, bruken av norsk musikk fra Dizzie Tunes og Grethe Kausland til Turbonegro er forfriskende, og fotograf Håvard Byrkjeland har fått fortjent skryt for bildene i serien.
Skuespillerne, som i stor grad er knyttet til ulike norske teatermiljøer, fortjener imidlertid en ekstra påskjønnelse for sin innsats i «Nede». Maria Austgulen bærer store deler av serien som den oppgitte, frekke og direkte hovedpersonen, men Mari Hauge Einbu briljerer også i rollen som tvillingsøster på randen.
At dialogen hele veien står til troende, er selvsagt heller ingen ulempe.
– Sviende morsom og forfriskende drøy
«Nede» har blitt møtt med nær unison ros fra landets anmeldere, med terningkast fem fra blant andre NRK, VG og Dagsavisen.
Førstnevnte skriver blant annet:
– Serier som «Pørni», «Sigurd fåkke pult», «Verden er min», «Kasko», «Unge lovende» og «Ida tar ansvar» har på ulikt vis løftet alvorlig tematikk med skråblikk og særegen humor. «Nede» føyer seg inn i denne rekken, og tør å levere sin mørke situasjonskomikk med nok egenart, ekthet og alvor til at den oppleves original, relevant og treffsikker.
Hvis du er fan av noen av de nevnte seriene, er det bare å nyte de seks episodene av «Nede» sporenstreks.