Musikalske strømmetips som garanterer gåsehud
Musikken ligger i lufta! Disse filmene og seriene får deg til å skru volumet opp til 11.

Mange vil nok påstå at musikk nytes best live, midt i et svett folkehav der du kjenner bassen dirre i hele kroppen og du glemmer alt som finnes utenfor konserthallens dører.
Likevel finnes det mange gode musikkopplevelser som kan nytes rett i din egen, komfortable sofakrok.
Under har vi samlet noen aktuelle film- og serieperler, innen musikksjangeren som du kan nyte, og kanskje til og med lære noe interessant av.
PS: På boksen og T-We-portalen kan du også se etter kategorien Musikk- og dansefilmer for gode tips.
Metal-fansen jubler
Når de store strømmetjenestene skal lage storfilmer og serier om musikk, er det sjeldent metallmusikken som står i sentrum. Kanskje det er nettopp derfor Netflix’ ferske komedie «Metal Lords» treffer så innmari godt.
Filmen, som er skrevet av «Game of Thrones»-skaper D.B. Weiss, tar for seg tenåringene Kevin og Hunter, som desperat prøver å starte et metallband.
Til tross for at den spirende trommisen Kevin ennå ikke har lært seg hvordan man spiller på alle trommene i et sett, har de to store håp om å vinne skolens store «Battle of the Bands»-konkurranse. Alt de trenger er et tredje medlem, og etter å ha vært vitne til at den skotske utvekslingseleven Emily har et raseriutbrudd, er jakten muligens over.
«Metal Lords» formidler en tid i livet hvor musikken har en fullstendig transformativ evne, og hvordan spenningen ved metallmusikken som går mot alle samfunnets normer overgår alt annet.
Til tross for litt blandede tilbakemeldinger fra kritikerne, gjør «Metal Lords» akkurat det den prøver på: Å vise frem sjarmen ved metallmusikk. Og den underholder stort mens den gjør det.
Crazy Ex-Girlfriend
Julie and the Phantoms
Bohemian Rhapsody
The Get Down
Amy
Storfilmer om store artister
Uansett hvor viktig selve musikken er, så kommer man ikke utenom at artistene - både historiene rundt dem og det nærmest guddommelige aspektet ved dem - også er en viktig del av grunnen til at vi elsker musikk.
Er du gira på konsertfilmer og spillefilmer med fokus på artistene, så er det mye å godte seg med for øyeblikket.
På Viaplay kan du se den fengslende «The United States vs. Billie Holiday», som tar for seg historien om hvordan staten nådeløst forfulgte den legendariske artisten.
Store instanser, deriblant FBI, arbeidet nemlig hardt for å få Holiday til å fjerne låten «Strange Fruit» fra setlisten hennes da de mente den «promoterte skumle ideer».
Om du har sansen for bandkultur, er spillefilmen «The Dirt» på Netflix nærmest av kategorien «må se».
Historien om glam-metalbandet Mötley Crüe er nemlig spinnvill på alle nivåer. Under bandets storhetstid på 80-tallet var hedonismen og rock & roll-livsstilen virkelig gjeldende, som hadde sterk innflytelse på bandets historie.
Over på Paramount+ får du billett på første rad til Madonnas siste konsertturné i dokumentarfilmen «Madame X». Over to timer får vi være med på noen utvalgte konsertdatoer i Portugal hvor artisten gir liv til noen av hennes største 80-tallshits, sammen med et utvalg av ferske låter fra de nyeste studioalbumene.
Musikkdokumentarer du kan sluke
Om du kjenner på trangen til å lære litt mer om musikk, enten det gjelder akkorder eller musikkhistorie, så har de store strømmetjenestene et svært utvalg med gripende musikkdokumentarer som er vel verdt din tid.
Er du glad i festivaler, er HBO Max-tittelen «Woodstock 99: Peace, Love and Rage» en saftig og underholdende dokumentar å ta fatt på. Her får du se hvordan et arrangement med over 400.000 besøkende gikk fullstendig av hengslene, noe ala «Fyre Festival: The Greatest Party That Never Happened».
Dokumentaren viser hvordan Woodstock 99-arrangørene ikke helt forstod hvordan hippie-generasjonens budskap om fred og fri kjærlighet ikke helt lot seg forene med 90-tallets hang til hip hop, punk og retningsløst sinne. Resultatet? En katastrofe.
Om du har en forkjærlighet for popmusikk eller bare syns det er veldig fascinerende å høre om hvordan historiens største pop-hook ble til, er «This is Pop» på Netflix rent gull.
Over åtte deler tar dokuserien for seg pophistoriens store milepæler, som autotune-fenomenet, etableringen av den britiske popscenen og hvordan svenske popprodusenter formet en hel generasjon med artister.
I samme kategori vil sannsynligvis «Song Exploder» treffe godt. Serien er basert på den populære podcasten ved samme navn og skinner lys på en rekke gigantiske artister (deriblant Alicia Keys, R.E.M. og Ty Dolla $ign) som viser frem hvordan de skapte noen av sine største låter.
A-ha - historien om tidenes norske popsuksess
Prince: Rave Un2 the Year 2000
Tina Live
En kveld med Adele
Bruce Springsteen & The E Street Band: Live in New York