Film og serier

«Mørkt hjerte»: True crime i de svenske skogene

Miniserien «Mørkt hjerte» er basert på en sann historie om forbudt kjærlighet, drap og familiehemmeligheter.

TV-serien Mørkets hjerte

Historien om den forbudte kjærligheten – de to elskende som ikke kan få hverandre, på grunn av klasse, familiekonflikter eller andre krefter utenfor seg selv – har vært en evig kilde til inspirasjon i kunsten, fra den greske myten om Orfeus og Evrydike via Shakespeares «Romeo og Julie» til moderne klassikere som «Titanic». 

At den umulige kjærligheten kan få alvorlige konsekvenser også i det virkelige liv, er historien full av eksempler på – deriblant den ferske true crime-serien «Mørkt hjerte» på discovery+.

En liten advarsel er imidlertid på plass: Hvis du foretrekker å møte en serie uten noen forhåndskunnskap om hva den går ut på, bør du slutte og lese og heller gå inn på discovery+ på T-We-boksen din.

Men vi tror neppe det ødelegger opplevelsen å kunne litt om bakgrunnen for serien. Den bygger tross alt på en av de mest omtalte kriminalsakene i moderne svensk historie.

Sporløst forsvunnet

Serien, som utspiller seg over fem konsise episoder, er basert på Joakim Palmkvists bok «Hur man löser ett spanings­mord – Therese Tangs berättelse», som tar for seg reelle hendelser som fant sted i Förlösa utenfor Kalmar i 2012. 

Da forsvant nemlig den 63 år gamle mangemillionæren Göran Lundblad sporløst fra hjemmet sitt. 

Det skulle ta to år med resultatløs politietterforskning før svaret på hva som skjedde med Lundblad ble avdekket.

Mørkt hjerte

Løsningen kom ikke fra politiet, men fra trebarnsmoren Therese Tang som engasjerte seg i saken via den frivillige organisasjonen Missing Persons Sweden.

– Allerede som liten ville jeg bli politietterforsker. Jeg var litt som Kalle Blomqvist, forklarte hun til Expressen.

morkt-gif.gif

Det skulle vise seg at Göran Lundblad lå begravet på et jorde 700 meter unna boligen sin, at han hadde blitt skutt med hagle mens han lå i senga og at datteren Sara og kjæresten hennes, Martin Törnblad, sto bak ugjerningen. 

I 2015 ble de begge dømt til 18 års fengsel, etter en rettssak med enorm interesse fra svenske medier.

Grådighet eller kjærlighet?

Spenningen i «Mørkt hjerte» – der navnene på karakterene er endret, men mange andre detaljer fra virkeligheten er bevart – er med andre ord ikke knyttet til hvem som begikk drapet, men hvorfor.  

Forholdet mellom den sta og gammeldagse skogeieren Bengt (Peter Andersson) og hans mer progressive og nytenkende datter Sanna (Clara Christiansson Drake) skildres som anspent, og det blir ikke bedre av at hun innleder et romantisk forhold til nabogutten Marcus (Gustav Lindh) – tvert imot. 

TV-serien Mørkets hjerte

Forholdet mellom de to familiene har nemlig vært betent og konfliktfylt i en årrekke, og Bengt gjør det klart at Marcus aldri vil være velkommen i hjemmet hans. 

Om det var denne forbudte kjærligheten eller god, gammeldags grådighet – datteren overtok gården etter Lundblads død – som utløste tragedien i Förlösa, er et av de sentrale spørsmålene i serien.

En velspilt tragedie

Det som gjør at «Mørkt hjerte» stikker seg ut i den etter hvert anselige mengden solide skandinaviske krimserier, er hvordan den tar seg tid til å bygge karakterene, slik at de blir mennesker av kjøtt og blod. 

Skuespillet må også trekkes frem: Det gnistrer særlig av kjemien mellom Drake og Lindh som unge turtelduer.

Men også Andersson og Aliette Opheim i rollen som den engasjerte amatøretterforskeren Tanja fortjener ros for hvordan de fremstiller karakterene sine.

Serien har da også blitt godt mottatt av TV-kritikerne over kjølen, med fine anmeldelser fra aviser som Dagens Nyheter, Aftonbladet og Expressen. Film- og TV-siden Filmtopp.se går så langt som å utrope den til «årets beste svenske serie» og konkluderer slik:

TV-serien Mørkets hjerte

– Uansett om du har lest alle artiklene om mordet eller ingen, er serien «Mørkt hjerte» svært severdig og vanskelig å rive seg løs fra. Seriens mørke, det fantastiske skuespillet og den gripende historiefortellingen nekter å slippe taket når man først har begynt å se på den.

Tre episoder av «Mørkt hjerte» er ute på discovery+ i skrivende stund.

Velg discovery+ med Telenor T-We