Du trenger ikke like skrekk for å elske «Midnight Mass» (men det skader neppe!)
Skaperen av «The Haunting of Hill House» og «The Haunting of Bly Manor» har byttet ut hjemsøkte hus med religiøs besettelse i høstens nifseste Netflix-serie.
Religion – fortrinnsvis av den okkulte og demoniske sorten – er drivkraften i en rekke uforglemmelig ubehagelige filmer, fra horrorklassikere som «Eksorsisten», «The Omen» og «The Wicker Man» til moderne mesterverk som «The Witch», «Hereditary» og «Midsommar».
Den nye Netflix-serien «Midnight Mass» føyer seg på mange måter inn i denne klubben, men skiller seg likevel ut på flere vesentlige punkter.
I denne fortellingen er det verken noen overflod av brutal vold eller scener du hopper i stolen av som dytter handlingen videre, men snarere traumatiserte karakterer og deres gamle hemmeligheter som gradvis utfolder seg på stadig mer uggent vis.
Det kan til og med diskuteres om «Midnight Mass» er en grøsser i det hele tatt. I det minste frem til bremsene for alvor slippes opp i de siste episodene.
Et øysamfunn i forfall
De sju episodene utspiller seg på den vesle øya Crockett Island, der det kun er 127 fastboende – med mer eller mindre labre fremtidsutsikter – igjen. Hit vender Riley Flynn (Zach Gilford) tilbake etter å ha sonet fire år i fengsel for å ha kjørt ihjel en ung kvinne i fylla.
Samtidig melder den mystiske og karismatiske presten Paul Hill (Hamish Linklater) sin ankomst i det tettvevde samfunnet.
Øyas gamle og høyt elskede prest har blitt syk på en pilegrimsreise, men fader Paul gjør seg kjapt bemerket med sine gudstjenester, der han utfører ting som ikke kan kalles annet enn mirakler. Men har han rent mel i posen?
Og hva slags vesen er det som flyr over øya når mørket har senket seg?
Så veldig mye mer om handlingen i «Midnight Mass» frister det ikke å røpe.
Men en drøss minneverdige bifigurer – inkludert øyas sheriff Hassan (Rahul Kohli), drankeren Joe (Robert Longstreet) og den nidkjære kirketjeneren Bev Keane (Samantha Sloyan), som har en pussig forkjærlighet for rottegift – bidrar til at både det menneskelige dramaet og grøsserfaktoren ubønnhørlig skrus opp relativt kjapt.
Tommel opp fra skrekkmesteren
Mike Flanagan står bak to av de største horror-suksessene i Netflix’ historie – «The Haunting of Hill House» og «The Haunting of Bly Manor», basert på fortellinger av henholdsvis Shirley Jackson og Henry James.
I tillegg har han filmatisert Stephen King-bøkene «Gerald’s Game» og «Doctor Sleep», og skrekkmesteren har kvittert ved å gi Flanagan tommelen opp – om «The Haunting of Hill House» uttalte King at serien var «tett på en genistrek».
Til tross for at Flanagan har skrevet «Midnight Mass» selv, er det nettopp Stephen Kings fortellerunivers – der et lite samfunn ofte er under press fra indre og ytre mørke – det er mest naturlig å sammenligne serien med.
Selv om det okkulte og mystiske etterhvert slår ut vingespennet (bokstavelig talt!), handler «Midnight Mass» i like stor grad om religiøs besettelse, skyld, skam og rusavhengighet.
I recommend #MidnightMass for all humans with beating hearts and love for spectacular storytelling, performances, and cinema. @flanaganfilm is a master and this is his masterpiece. pic.twitter.com/8jcDvazhzg
— Aaron Moorhead (@AaronMoorhead) September 28, 2021
Mike Flanagan har sagt at hans personlige kamp mot alkoholisme var et viktig utgangspunkt for at manuset ble slik det ble, og til tross for at materien er mørk, finnes det også skarpe glimt av håp å ta med seg her.
– Beste på årevis
«Midnight Mass» byr på kvalitet i alle ledd. Bildene er slående vakre, musikken veksler fra nydelig til supernifs på sekunder og skuespillet er suverent.
Særlig Hamish Linklater gjør inntrykk som hemmelighetsfull prest, mens Samantha Sloyan fremstiller den ultrareligiøse Bev Keane med en skummel intensitet man må tilbake til Sissy Spacek i «Carrie» for å finne maken til.
Sånt liker anmelderne. Serien skårer i skrivende stund 94(!) prosent på Rotten Tomatoes, og her i Norge har Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark funnet frem seks øyne på terningen. «Bygdedrama som er Netflix’ beste på årevis», skriver han og utdyper:
– Mike Flanagan blander drama med religiøs filosofering og okkulte hendelser. Resultatet er sjokkerende og vakkert.
Alle sju episodene av «Midnight Mass» er tilgjengelige i Netflix.