Film og serier

«Maid»: Netflix' nydelige miniserie er høstens mest overraskende snakkis

Netflix’ ferske dramaserie om en ung, hjemløs mor på rømmen fra en voldelig samboer er noe av det vondeste, vakreste og mest engasjerende du kan se akkurat nå.

Maid Netflix

Av alle sjangrene som har gjort Netflix til verdens største strømmetjeneste, er kanskje ikke sosialrealisme den mest åpenbare eller fremtredende. 

Like fullt er det nettopp sosialrealismen som ligger i bunnen av serien «Maid». Serien har på relativt stillferdig vis har blitt en av høstens store snakkiser og kritikersuksesser fra TV-giganten. 

Over ti episoder følger vi et ungt menneske som må manøvrere seg gjennom delene av det amerikanske samfunnet der det ikke finnes noe sikkerhetsnett, og der veien opp til et normalt liv synes uendelig lang.      

Resultatet er et drama du skal være temmelig steinhard for ikke å kjenne røske i hjerteroten – eller i tårekanalene, for den saks skyld. 

Kvinne og barn på flukt

«Maid» går ikke rundt grøten. 

Allerede i åpningsscenen ser vi 23 år gamle Alex (Margaret Qualley) smyge seg ut av en husvogn med sin to år gamle datter Maddy (Rylea Nevaeh Whittet), mens samboeren Sean (Nick Robinson) sover ut rusen etter et av sine mange raserianfall. 

Alex er blakk, arbeidsløs og uten bolig, og hennes nære familie er det lite hjelp å hente fra.

Maid Netflix

Moren Paula (Andie MacDowell) er en bohem med betydelige psykiske problemer, dårlig smak når det gjelder menn og en sparsommelig utviklet virkelighetssans, mens faren Hank (Billy Burke) har vært fraværende i datterens liv. 

Med midlertidig tilflukt på et krisesenter, kamp om omsorgsretten for Maddy og en elendig betalt vaskejobb for rike og ufordragelige kunder som et enslig streif av håp, er Alex’ utgangspunkt mildt sagt dystert. 

Basert på en sann historie

Selv om altfor mange unge amerikanere trolig kan kjenne seg igjen i den fortvilende situasjonen Alex befinner seg, er «Maid» en fiksjonsfortelling. 

Serien er imidlertid basert på den selvbiografiske boken «Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive», som løftet forfatteren Stephanie Land ut av pengeproblemene og inn på New York Times’ bestselgerliste i 2019. 

Maid Netflix

Land har i tillegg skrevet om å bryte ut av et voldelig forhold. Og «Maid» handler i stor grad også om vold – ikke av den fysiske sorten, men emosjonell og strukturell vold. 

Likevel er det befriende få entydige skurker i denne fortellingen. Selv ekskjæresten Sean vekker en viss sympati, og man mer enn aner at også han er et offer for traumer og omsorgssvikt i oppveksten.   

En glitrende rolleprestasjon

«Maid» byr på strålende håndverk i alle ledd – fra sterke og levende bilder av et forfallent USA til et manus som dirrer av troverdighet og overskudd.

Likevel har nok seriens popularitet kommet noe overraskende på enkelte. Det var for eksempel ikke mange norske aviser som anmeldte serien ved lanseringen i starten av oktober.

Godt hjulpet av sosiale medier, har imidlertid serien nå slått nye seerrekorder. Ifølge The Guardian er den i ferd med å overta for «The Queen's Gambit» som tidenes mest sette miniserie på Netflix.

Den viktigste grunnen til at den treffer så klokkerent og hardt som den gjør, er nok et knippe skuespillerprestasjoner fra aller øverste hylle. 

Margaret Qualley er med i nær sagt alle scenene, og hun bærer egenhendig serien på sine hardt prøvede skuldre med en glitrende rolleprestasjon som Alex.

Maid Netflix

Men andre skuespillere må også fremheves, deriblant Andie MacDowell (som er Qualleys mor også i det virkelige liv) og Anika Noni Rose som den rike og storforlangende vaskekunden Regina. 

Og bittelille Rylea Nevaeh Whittet, som fyller tre år i løpet av seriens gang, er en av de mest sjarmerende TV-ungene verden har sett på lenge. 

Håp i hengende snøre

«Maid» høres kanskje ut som mørk og ubehagelig affære, og det er den definitivt både titt og ofte. Det er lett å hytte opprørt med neven mot urettferdigheten som utspiller seg på skjermen – særlig under de første episodene.