Film og serier

«Jingle Jangle»: Netflix’ magiske musikal er en ny juleklassiker

Det skjer ikke ofte - men i år kan den eksklusive klubben av julefilmklassikere få et nytt tilskudd.

Bilde fra Jingle Jangle på Netflix.

Når en film først er blitt juletradisjon, gir vi aldri slipp. «Love Actually» er jo blitt 17 år gammel, for eksempel, mens «Tre nøtter til Askepott» ble laget for heftige 47 (!) år siden. Vi ser dem om igjen og om igjen, same procedure as last year. 

Men av og til kommer det filmer som fortjener å bli tatt opp i det gode selskap, og ses hver eneste desember når nettene blir lange og kulda setter inn. «Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen» - årets mest fengende julefilm - er en slik. 

Og ekstra gøy  er det at filmen serverer en helt ny, fargesprakende og ikke minst original fortelling, med et særdeles funky lydspor.

Genial jentunge

Ved første øyekast kan kanskje historien virke en anelse corny. Oscar-vinner Forest Whitaker spiller Jeronicus «Jerry», en oppfinnertype et sted mellom Reodor Felgen og Ebenezer Scrooge. 

Jeronicus tror han har skutt gullfuglen når han finner opp en snakkende dukke, som Ricky Martin gir stemmen til i den engelskspråklige versjonen. 

Men i stedet for rikdom og berømmelse, legges livet hans i ruiner når dukken forsvinner sammen med alle tegningene av oppfinnelsene han hadde planlagt. 

Synderen er assistenten Gustafson (herlig spilt av komiker Keegan-Michael Key), som bruker tegningene til å bygge et imperium og blir styrtrik. Her møter vi Gustafsson i et av filmens mange musikalske høydepunkter:

Noen tiår etter tyveriet får den nedbrutte mannen besøk av sitt fremmedgjorte barnebarn Journey; et matematisk geni med oppfinnergleden i behold. Kan den lille jenta bidra til å gi bestefaren inspirasjonen tilbake under adventstiden, eller er håpet helt ute?

Redder julestemningen

Kritikernes tilbakemeldinger har så langt vært overveldende positive. P3 omtaler filmen som «et smellvakkert juleeventyr», og også LA Times mener at vi har med en ny juleklassiker å gjøre. 

– Den bør bli tatt opp i det gode selskap av julefilmklassikere. Smart tenkt, utført med stor kjærlighet og vakkert spilt, skriver avisen.

Bilde fra Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen på Netflix

The Hollywood Reporter  påpeker også at filmens originalitet kan være akkurat det vi trenger for å redde julestemningen i et år der ingenting er som vanlig.  

– Filmen er over the top og stolt av det. Den er en ren extravaganza av en musikalkomedie, skriver nettstedet.

Herlig mangfoldig

Mye av originaliteten skyldes utvilsomt filmens estetikk - et sted mellom klassisk Charles Dickens og heftig steampunk. 

I tillegg er skuespillerne tidsriktig og passende mangfoldige, med tanke på hudfarge og kjønnsfordeling. 

Et bevisst valg av filmens regissør David E. Talbert: 

– For meg er det viktig at alle mennesker får en sjanse til å se seg selv som magiske, undrende, vitenskapelige og innovative. Da jeg vokste opp så jeg filmer som «Chitty Chitty Bang Bang» og «Willy Wonka». Det var massevis av barn, men ingen så ut som meg, forklarer han til Radio Times.

Broadway-verdige musikalnumre

Tross mange originale elementer er det i musikalnumrene at «Jingle Jangle» virkelig briljerer.

Og det er kanskje ikke så rart med tanke på at menneskene bak lydbildet er folk som John Legend og «Uptown Funk»-magikeren Phillip Lawrence. 

Fra det Broadway-verdige dansenummeret «This Day» til 11-åringen Madalen Mills’ «The Greatest Showman»-aktige «Square Root of Possible»: Her er vanskelig å ikke danse med i sofakroken.

«Miles and Miles», en fantastisk funky låt gjort av en kjærlighetssyk postarbeider, er også et høydepunkt på lik linje med Ricky Martins musikalske opptreden som den djevelske dukken Don Juan Diego - som nekter å bli masseprodusert for å selges i butikkene. 

Dersom du og familien bare skal se én ny julefilm i år, la det bli denne. 

Velg Netflix med Telenor T-We