Film og serier

Derfor er «I May Destroy You» årets store seriesnakkis

Ofte hysterisk morsomt og samtidig dypt alvorlig om samtykke og moderne seksuell etikk. «I May Destroy You» er en essensiell og annerledes TV-serie.

I May Destroy You

Mens serieskaperen Michaela Coel jobbet mot en deadline for komiserien «Chewing Gum» i januar 2016, ble hun utsatt for et seksuelt overgrep. 

Følelsene og erfaringene hun satt igjen med i etterkant danner grunnlaget for dramaserien «I May Destroy You» (HBO Nordic), som nå hylles som et moderne mesterverk. Serien er sentrert rundt forfatteren Arabella, spilt av Coel selv, som på samme måte som skuespilleren blir utsatt for et overgrep etter å ha blitt dopet ned på et utested i London.  

Over tolv episoder gjør Arabella et forsøk på å forstå de få glimtene av klarhet hun fortsatt har fra den kvelden. Måten Coel tar samtalen om seksuell vold og samtykke på, er intet mindre enn banebrytende TV, og bidrar til å gjøre «I May Destroy You» til 2020s desidert klareste serieperle så langt.

Se «I May Destroy You» med Telenor T-We

Etablerer en superstjerne

For de som allerede har fått med seg den engelske serieskaperens andre komiske storverk «Chewing Gum», kommer det ikke som noen overraskelse: Michaela Coel er en stigende superstjerne og et millennial-ikon. 

Det siste tiåret har 32-åringen satt sitt distinkte preg på britisk teater-, TV- og filmproduksjon, med roller som spenner fra «Black Mirror» til «Star Wars: The Last Jedi».

Iloveyou-logo-1.gif

Men allerede som 19-åring gjorde hun seg bemerket på åpen mikk-kvelder i Londons poesimiljø, og den litterære bakgrunnen spiller en viktig rolle for hvordan «I May Destroy You» har blitt til: I et intervju med The Guardian avslører Coel at hun skrev 200(!) manusutkast til serien – ofte i 30-timersøkter, uten så mye som en tissepause.    

– Jeg dytter nok meg selv mot galskapen. Det er åndelig og emosjonelt slitsomt. Og jeg liker det!  

Blant elementene som gjør «I May Destroy You» så imponerende, er hvordan serien bruker én grusom hendelse som et springbrett til en større samtale om overgrep. Samtidig presser absurditeten og den mørke humoren seg stadig inn i fortellingen. 

– Akkurat som Arabella i episode to, skjønte jeg plutselig at livet mitt var i ferd med å forandre seg for alltid. Venninnen min var sammen med meg, og mens vi ventet på politibetjenten, la jeg merke til at han spilte «Pokemon Go» på telefonen sin. Og det satte tonen for resten av tankene mine, sier hun til The Guardian. 

Drømmekjemi

Arabellas forsøk på å bygge opp livet og holde utgivelsesavtalen med forlaget sitt etter overgrepet, går definitivt ikke på skinner. Men historien er likevel ikke uten lyspunkter.  

Weruche Opia og Paapa Essiedu spiller Arabellas nærmeste venner Terry og Kwame. Førstnevnte er en håpefull skuespiller og hovedkarakterens ride or die, mens sistnevnte er en homofil fitnessinstruktør som utforsker Londons skeive miljø via sexapper. 

I May igjen

Kjemien og den komiske timingen trioen har sammen er blant det fineste vi har sett på skjermen de siste årene. Balansen og vekslingen mellom lettbent humor og alvorsprat er ikke helt ulik den som gjorde BBC-serien «Fleabag» til en av fjorårets toppserier. 

At soundtracket til «I May Destroy You» viser fram den beste nye britiske musikken akkurat nå – fra jazz til hiphop og klubbmusikk – gjør ikke serien noe mindre levende.  

Neste års store prisvinner?

Vi er langt fra de eneste som har falt for «I May Destroy You». Siden HBO Nordic-serien debuterte i sommer har den regjert kritikerlistene og høstet glimrende anmeldelser fra øst og vest. 

NRK trillet terningkast fem og kalte serien «et sterkt drama som utfordrer og provoserer». 

«Man trenger ikke se mange episoder før man spår at «I May Destroy You» blir et kommende TV-fenomen», skriver Dagbladets anmelder og triller nok en femmer. «A true TV gamechanger», er dommen fra The Guardian

I kjølvannet av årets Emmy Awards er det vanskelig å se for seg at «I May Destroy You» ikke blir en av neste års store prisvinnere. Michaela Coel har satt sammen et essensielt drama som kombinerer dypt alvor og leken humor på genialt vis.

For dét fortjener hun hver utmerkelse hun måtte få. 

Se «I May Destroy You» med Telenor T-We