Film og serier

«Harmonica»: Praktfull ny serie fra «Solsidan»-profil

I «Harmonica» forsøker de tidligere countrystjernene et siste desperat forsøk på å redde ekteskapet: En comeback-turné!

Bilde fra Harmonica på Viaplay

Gudene vet: Det kan være vanskelig nok bare å leve sammen med et annet menneske.

Å være i et kreativt samarbeid med vedkommende i tillegg – med alt dét innebærer av utvisking av grensene mellom det personlige og det private – virker vel kanskje ikke umiddelbart som noen god idé.

Likevel er det nettopp denne komboen som har gitt oss grupper som ABBA og Fleetwood Mac – konstellasjoner der personlige gnisninger har ført til enormt engasjerende popkunst.

Med Viaplay-serien «Harmonica» har vi fått den første skandinaviske serien som til fulle utforsker denne lille lommen av eksistensen vår – og som gjør det med humor, varme og en raus dose mollakkorder.  

«Harmonica er en serie med humor, varme og en raus dose mollakkorder.»

Velg Viaplay med T-We

Absurd humor og gamle traumer

I seriens aller første scene møter vi ekteparet Harry og Monica – Harmonica, som de kalte seg da de opplevde global popsuksess 16 år tidligere – idet de diskuterer skilsmisse foran en samlivsterapeut.

Når Monica – med påfallende entusiasme fra broren Tomas, bandets manager – foreslår at de skal legge ut på landeveien igjen, som en siste sjanse for å redde ekteskapet, er Harry motvillig med.

Bilde fra Harmonica på Viaplay.

De to andre bandmedlemmene, Tobbe og Lisa, har en lignende elsk-hat-dynamikk seg i mellom, og i starten av «Harmonica» kretser mye av seriens appell rundt de mange absurde og ydmykende episodene den dysfunksjonelle gruppen må gjennom på sin ferd gjennom Europa.

Men etter hvert blir det klart at gamle traumer og hemmeligheter skjuler seg mellom karakterene, og serien tar gradvis en mørkere og tristere vending – uten noensinne å forsvinne helt ned i håpløsheten.

Det kan imidlertid være lurt å ha et lommetørkle parat, sånn for sikkerhets skyld.

En dynamisk duo

Det tyngste lasset i «Harmonica» trekkes av Josephine Bornebusch («Solsidan», «Elsk meg») og Jonas Karlsson («Beck»): Ikke bare spiller de hovedrollene som Monica og Harry – de har i tillegg skapt serien og skrevet musikken selv, og Bornebusch har regissert de fem episodene.

Bilde fra Harmonica på Viaplay.

Det er kanskje nettopp denne nærheten til stoffet som gjør at Harry og Monica fremstår som mennesker av kjøtt og blod, som på tross av ømheten mellom seg velger seg helt forskjellige måter å takle krisen i ekteskapet sitt og livene sine på.  

Jonas Karlssons tørrlagte alkoholiker Harry fremstår som en deprimert og desillusjonert svensk utgave av Dave Grohl, uten evne til å løfte seg ut av sorgen og selvforakten han bærer på.

Monica, på sin side, jobber hardt for å komme seg videre. Når hun får tilbud om å satse på en internasjonal solokarriere, blir avgrunnen mellom de to ektefellene åpenbar.  

I tillegg må flere sterke biroller fremheves – deriblant den stadig mer desperate Harmonica-manageren Tomas (Eric Ericson), Harrys forfyllede og nedlatende far Mats (Dag Malmberg) og bandkollegene Tobbe (Jörgen Thorsson) og Lisa (Nina Zanjani), som bringer komiske mengder skitprat til bords.

Musikalsk overskudd

«Harmonica» har fått jevnt over gode kritikker i Sverige, selv om enkelte anmeldere stusser over seriens særegne og ubestemmelige blanding av menneskelig drama og absurd humor.

Bilde fra Harmonica på Viaplay.

Men når Göteborgs-Posten i sin anmeldelse kaller den «ett gripande drama med usel musik», er det bare å slå fast at anmelderen har bommet grovt.

Det musikalske er tvert imot en viktig drivkraft i serien. Det blir aldri helt klart hva slags band Harmonica var – den store hiten «Champagne», som Harry nekter å spille live, hinter om en slags ABBA-aktig letthet, mens andre låter skuler mot country, folk og synthpop.

Alle originallåtene fra «Harmonica» finner du enkelt på strømmetjenesten du foretrekker, og de er solide nok til at du med fordel kan sjekke dem ut. Men de er først og fremst et musikalsk overskuddsprodukt fra et prosjekt som byr på store mengder hjertevarme, humor, klokhet og melankoli.

Ikke helt ulikt en perfekt poplåt, med andre ord.  

Første - og trolig eneste - sesong av «Harmonica» er ute på Viaplay nå.

Se serien her