«Hånd i hånd»: Søtt om samlivstrøbbel i deilig dansk serie
Hvis du har rundet «Side om side» og «Aldri voksen» og er sugen på mer feelgood-romantikk: Viaplay Original-serien «Hånd i hånd» gjør susen.
Vi skandinaver er bortskjemte når det kommer til fengende og sjarmerende serier som utspiller seg i krysningen mellom romantisk komedie og hverdagsdrama.
Men hva sier det om oss at såpass mange gode komedier finner sted på kontoret hos en samlivsterapeut? «Parterapi» og «Dag» har tidligere vist oss at det er mye bra humor i dårlige forhold - og nå er det danskenes tur.
Skjønt, Viaplay-serien «Hånd i hånd» er hverken mørk som «Dag» eller fullt så tøysete som «Parterapi». I stedet er den et komidrama som passer perfekt når hjemmetilværelsen krever en dose lettbeinthet.
Kjærlighetens opp- og nedturer
«Hånd i hånd» følger den joviale brannmannen Anders (Esben Dalgaard) og den ambisiøse finanskvinnen Lise (Ditte Ylva Olsen), som finner hverandre når førstnevnte forhindrer en tyv i å stjele sistnevntes sykkel.
Det ene leder til det andre, og (litt for) fort blir Lise gravid.
Tempoet passer Anders dårlig. Han er egentlig nettopp blitt dumpet av ekskjæresten Camilla, og trenger tid til å finne ut av ting. Nå må han i stedet forholde seg til graviditet, samboerskap og alt det innebærer av flytting av intimgrenser.
Så går det som det kanskje må - og de ender på opp på sofaen til parterapeuten. Og det er herfra historien fortelles.
Gamle flammer, utroskap, sjalusi, plagsomme familiemedlemmer og hverdagens forviklinger er gjennomgående temaer, og mye av spenningen knytter seg til hvorvidt Lisa og Anders vil finne tilbake til hverandre underveis.
Sjarmerende rollegalleri
Kjemien mellom skuespillerne i «Hånd i hånd» er noe av det som gjør at serien stikker seg ut og gjør den til noe mer enn bare ålreit tidtrøyte.
Serieskaper Christian Fuhlendorff, som selv er en kjent komiker i Danmark, lar Lise og Anders være hele karakterer, som innimellom kan være både humørsyke og smålige.
Siden vi som seere heier på forholdet deres, kan det også være litt frustrerende å se når misforståelser og dårlig kommunikasjon ender i krangling. Men det er også det som gjør serien såpass troverdig.
Selv om Dalgaard og Olsen trekker det tyngste lasset som seriens hovedfigurer, er de omgitt av artige og sjarmerende biroller.
Komikeren Rasmus Bjerg er flott i rollen som den tålmodige parterapeuten Lennart, mens Peter Gantzler og Tommy Kenter overbeviser i mindre, men like fullt viktige roller som fedrene til henholdsvis Lise og Anders.
Varm og gjenkjennelig
La det være sagt med en eneste gang: «Hånd i hånd» pløyer ikke ny mark rent stilistisk.
Det skjeve blikket på par i 30-40-årene og deres kamp for å redde kjærligheten i den prosaiske malstrømmen av ukedager har vi sett mange ganger før, blant annet i allerede nevnte «Side om side» og «Aldri voksen».
«Hånd i hånd» tar likevel noen ordentlige sjanser underveis, og er ikke redd for å pirke borti mørkere undertoner, som depresjon og dødsfall.
Denne blandingen av alvor og glimt i øyet gjør serien til varm og gjenkjennelig TV-underholdning det er såre enkelt å bruke en helg på fråtse seg gjennom.
Herved anbefalt.
To sesonger av «Hånd i hånd» er tilgjengelig nå.