Film og serier

«Fargo»: Mørkt og morsomt om mafia i Midtvesten

Krim, komedie og Kafka: «Fargo» på HBO Nordic er fortsatt en av de beste seriene du kan bruke innetiden din på. 

Stillbilde fra Fargo

Joel og Ethan Coens bekmørke og hysterisk morsomme thrillerklassiker «Fargo» (1996) er en av nittitallets definerende filmer: En gresk tragedie lagt til et forfrossent, skandinavisk-amerikansk miljø i Minnesota, der selv de mest idiotsikre kriminelle planer ender opp i skuffelser, slapstick-drap og andre ubeleiligheter. 

Historien om den naive bilselgeren Jerry Lundegaard (William H. Macy) som bestiller kidnapping av kona på sin rike svigerfars regning, fikk to Oscar-statuetter – én for beste kvinnelige skuespiller (Frances McDormand som den grepa politietterforskeren Marge Gunderson), og én for beste originalmanus (Coen-brødrene). 

Da det ble kjent at den da ukjente Noah Hawley ønsket å lage en serie basert på filmen, var det mange som rynket på nesa. Hva kunne en slik serie tilføre en så høyt elsket originalhistorie?

Men serien har virkelig lykkes i å gjenskape filmens blanding av krim, humor, surrealisme og eksistensialisme.

Over fire sesonger har Hawley bygget sitt eget univers løselig basert på Coen-brødrenes verk, og flere mener den nye sesongen - som avrundes i disse dager - er den aller beste.

Fedrenes synder

En fordel med «Fargo» – i det minste for seere som kommer seint til festen – er at serien er en antologi. Sesongene er frittstående, med nye karakterer og forviklinger for hver runde. 

Den eneste fellesnevneren er en løs, men åpenbar tilknytning til «Fargo»-universet: Vold, stupiditet, komedie og Kafka møtes til en heftig runddans, med karakterer som ikke aner hva som treffer dem i begivenhetenes sentrum. 

Stillbilde fra Fargo

Fjerde sesong utspiller seg i Kansas på 50-tallet. To gangsterfamilier – den italienske Fadda-klanen og den svarte mafiaen, ledet av Loy Cannon (Chris Rock) – kiver om makten i Kansas City, med utveksling av sønner som et forsøk på terrorbalanse. 

Men i kjent «Fargo»-stil eskalerer begivenhetene raskt. Tilfeldigheter, misforståelser og skjebnesvangre valg gjør at blodspruten står jevnt gjennom de elleve episodene – og at fedrenes synder må betales med renter.

Coen overalt

Serieskaper Noah Hawley har – som seg hør og bør – vært vidåpen om inspirasjonen han har hentet fra Ethan og Joel Coens særegne univers. 

– Inspirasjonen fra dem er overalt i serien. Jeg begrenset meg ikke bare til å referere til filmen «Fargo». Jeg åpnet meg for det helhetlige verket deres, som historiefortellere, og følsomheten deres, sa han i et intervju med Collider i 2014, da første sesong rullet over verdens skjermer.

Men til tross for at brødrene ga sitt godkjent-stempel i form av å være produsenter, er det ikke gitt at de har bidratt med så altfor mye i praksis. 

I samme intervju sier Hawley:

– Jeg tror de leste det og tenkte «OK, han gjør dette sånn som vi ville gjort det, så vi lar ham holde på». Men de kjøpte vafler til meg, det var hyggelig. Eller kanskje jeg kjøpte vafler til dem. Jeg husker ikke. 

Fra Buscemi til rock

Filmen «Fargo» ga flere skuespillerkarrierer et løft da den kom i 1996 – ikke minst for trioen Frances McDormand, Steve Buscemi og William H. Macy. I 2020 står verdens fremste skuespillere i kø for å være med på moroa. 

Årets sesong bæres av Chris Rock, med Ben Whishaw, Jason Schwartzman og Jessie Buckley på flankene. 

De tre foregående sesongene, som alle utspiller seg i Minnesota og North Dakota, har størrelser som Billy Bob Thornton, Ewan McGregor, Kirsten Dunst, Ted Danson, Carrie Coon og David Thewlis i sentrale roller. 

Mange av stjernene har fått meget saftige roller som hensynsløse og voldelige figurer - utvilsomt en grunn til at mange av dem har takket ja. Og flere av dem har vunnet priser for innsatsen - Billy Bob Thornton vant for eksempel Golden Globe og Critics' Choice Television Award for sin rolle som Lorne Malvo i den første sesongen.

Chris Rock i Fargo

Andresesongen er den mest hyllede blant anmelderne, men sesong fire får også gode skussmål – blant annet fra Chicago Sun-Times-legenden Richard Roeper:

– Dette er en av de visuelt beste seriene i år, med noen av årets sterkeste prestasjoner fra et dusin av våre beste skuespillere. 

Se «Fargo» med Telenor T-We