Du trenger ikke like motorsport for å elske «Formula 1: Drive to Survive»

Stillbilde fra serien

Netflix' genistrek av en dokuserie er et underholdende dypdykk inn i et helt spesielt miljø.

Motorsport er glimrende utgangspunkt for filmatisk underholdning. De siste årene har jeg for eksempel slukt røverhistorien «Rush», fjorårets Oscar-kandidat «Ford vs. Ferrari» og den fantastiske dokumentaren «Senna» med glupsk iver.

Strålende filmer, men ingen av dem fikk meg til å virkelig elske Formel 1. Men nå vil jeg faktisk kalle meg fan - takket være «Formula 1: Drive to Survive».

Den britiske produsenten James Gay-Rees har nemlig skapt en besettende motorsportserie som også passer for folk som overhodet ikke har noen interesse av motorsport. 

Ennå, vel å merke.    

Nå er tre sesong av serien klar på Netflix, og har du ikke sjekket den ut før rekker du akkurat å binge alt før 2021-løpene starter neste helg.

Flue på rattet

Du skal nemlig jobbe aktivt for ikke å la deg fascinere av dette ekstreme, fargesterke og ofte livsfarlige universet. I Formel 1 ligger topphastigheten i dag på rundt 360 km/t – dermed ligger det i kortene at de beste førerne mangler noen mentale sperrer resten av oss er belemret med. 

Og at det er noen virkelig store personligheter involvert i denne sporten, er det ingen tvil om.

Premisset for «Drive to Survive» er i utgangspunktet svært enkelt: Hver sesong av serien følger en Formel 1-sesong fra start til slutt, gjennom ti episoder.

GIF-2-DrivetoSurviveS3.gif

Actionsekvensene på banen er naturligvis halsbrekkende spektakulære. Men det virkelig briljante ved serien er hvordan den zoomer inn på de mellommenneskelige relasjonene bak kulissene underveis. 

Formel 1-miljøet var lenge kjent for å være hermetisk lukket, og derfor var det en stor sjanse eierne tok ved å slippe kamerateamene til. Det har lønt seg - mens sporten lenge var preget av seerflukt, har interessen vokst igjen de siste årene.

I serien kommer vi tett på de største Formel 1-stjernene, men også lagene de representerer, teamet rundt dem, familiene og ikke minst rivalene – både fra konkurrerende og egne lag.   

Den samlede effekten av alt dette – og den nesten ubegrensede tilgangen serieskaperne har fått til sporten, utøverne og sirkuset rundt – er som å være flue på et Formel 1-ratt i den siste, avgjørende svingen. 

En uvanlig sesong

Den ferske tredjesesongen av «Drive to Survive» tar for seg 2020-sesongen av Formel 1, som i likhet med mange andre av verdens sportsbegivenheter fikk seg en kilevink allerede før den startet. 

Pandemien ligger som et merkbart bakteppe gjennom hele sesongen, men det skorter heller ikke på små og store dramaer underveis. 

I den siste kategorien finner vi det dramatiske krasjet til Haas-føreren Romain Grosjean i Bahrain, der franskmannen satt fanget i den brennende bilen sin i nesten et halvt minutt – en ulykke som setter sitt preg på hele miljøet.  

Sekvensen der ulykken skjer er nesten uutholdelig å se på, så kan man jo bare innbille seg hvordan det var for Grosjean selv.

De sportslige resultatene er allerede godt kjent for Formel 1-fansen: 2020 ble Lewis Hamiltons år, og Mercedes-førerens dominans preger naturlig nok også «Drive to Survive». 

Men det er svært mange som står i kø for å tukte legenden – deriblant hans finske lagkamerat Valtteri Bottas. 

Formel 1 er en komplisert sport, og det skal litt til å forklare nyansene for en helt fersk seer. Men at den klarer å forenkle uten å fordumme er også det som gjør serien så genial. Og når vi forstår grunnprinsippene kommer også følelsene.

Selv om resultatene selvsagt bare er et Google-søk unna, kommer du til å ville ønske at ingen spoiler handlingen for deg.

Bedre enn selve sporten

Som antydet innledningsvis: Du trenger ikke ha noe forhold til sport i det hele tatt for å falle pladask for «Drive to Survive». 

Serien skårer i skrivende stund 8,6 på IMDB, og enkelte har til og med hevdet at serieversjonen er «bedre enn selve Formel 1».

Stillbilde fra serien

Store ord, men på mange måter fortjent.

«Formula 1: Drive to Survive». fanger nemlig de politiske, personlige og tekniske historiene bak dramaet som ikke er så lett å oppfatte om du slumper innom et race idet det sendes på TV.

Husk sikkerhetsbelte – og nyt.

Se Netflix med Telenor T-We

Relaterte artikler

Se flere artikler