Film og serier

«Dead to Me»: Den morbide komiserien avsluttes på topp

To kvinner møtes i en sorggruppe. Vennskap, mord og andre forviklinger oppstår. Dette er «Dead to Me».

Bilde fra Dead to Me på Netflix.

Til tross for at døden unektelig er noe herk, finnes det overraskende mange morsomme TV-serier som henter den komiske oppdriften sin fra temaet – deriblant «The Good Place», «After Life» og «Russian Doll». 

Døden er i aller høyeste grad også en virksom kraft i komiserien «Dead to Me», der et vennskap mellom to svært ulike personligheter blomstrer mot et mørkt bakteppe av død, hemmeligheter og løgner. 

Tredje og avsluttende sesong er nå tilgjengelig i Netflix, og serien fungerer – tross sitt morbide utgangspunkt – som en herlig liten lykkepille når høstmørket utenfor truer med å ta overhånd.

Velg Netflix med Telenor T-We

Hissigpropp møter hippie

I «Dead to Me» blir vi kjent med to kvinner som møtes i en gruppe for sørgende. Jen Harding (Christina Applegate) er en kynisk og hissig eiendomsmegler som nettopp har blitt enke etter at mannen Ted ble påkjørt av en sjåfør som stakk av. 

Judy Hale (Linda Cardellini), på sin side, er Jens rake motsetning – hun er en vimsete og eksentrisk hippie som ser positivt på livet, til tross for at forloveden tilsynelatende nylig har dødd av et hjerteinfarkt – med vekt på «tilsynelatende».  

Det viser seg nemlig å skjule seg ugne hemmeligheter i Judys liv, og plottet involverer en rassete ekskjæreste (og tvillingbroren hans), gresk mafia, korrupte politifolk og et drap begått i affekt som snur livene til alle de involverte opp ned. 

Likevel er det skildringen av vennskapet mellom de svært forskjellige hovedpersonene som gir serien sin sjarm, komikk og egenart. 

Bilde fra Dead to Me på Netflix.

Christinas comeback

Når vi møter Jen og Judy igjen i starten av tredje sesong, har de nettopp vært involvert i en bilulykke selv. Samtidig fortsetter gamle synder å innhente dem, og det hele kulminerer i en finale som avslutter det hele på tilfredsstillende og overraskende hjertevarmt vis. 

«Dead to Me» er skapt av den amerikanske komikeren Liz Feldman, med blant andre Will Ferrell og Adam McKay involvert på produsentsiden. Manuset er solid, tempoet medrivende og historiefortellingen preget av overskudd.

Likevel må skuespillerne fremheves. James Marsden er god som tvillingene Steve og Ben, og Sam McCarthy gjør en fin innsats som Jens ustyrlige tenåringssønn Charlie. 

Det er imidlertid de to hovedrolleinnehaverne Linda Cardellini og Christina Applegate som stjeler showet.

Bilde fra Dead to Me på Netflix.

– Mer levende enn noe annet akkurat nå

«Dead to Me» har blitt godt mottatt av de fleste kritikerne, som fremhever kjemien mellom Cardellini og Applegate som seriens kanskje sterkeste kort. 

Eller som USA Today formulerte det i sin anmeldelse av førstesesongen, med fire av fire mulige stjerner som karakter: 

– Serien føles mer levende enn nesten noe annet på skjermen akkurat nå. 

At den enkelt lar seg fråtse i løpet av noen gufne høstkvelder, er selvsagt heller ingen ulempe.