«Cunk on Earth»: En mesterlig og unik tulledokumentar sendt fra oven

Telenor T-We

Glem smartingen Louis Theroux. Glem David Attenborough og de fine ordene hans over naturbilder av sultne sjøløver og kaklende kakaduer. 

Britene har nemlig fått en ny dokumentarstjerne – og hun har ikke peiling på hva hun driver med. 

Møt Philomena Cunk. Hun er ikke en lærd reporter, eller en glup person i det hele tatt, for den saks skyld. Hun er bare en vanlig, jovial dame på gata med mange spørsmål hun vil ha svar på.

Var Beyoncés låt «Single Ladies» kulturelt viktigere enn renessanse-epoken? Påvirket Lincolns skudd mot hodet hans evne til å lede USA? Hvorfor har ikke Michelangelos David en anus? 

For å få svar hjelp med disse spørsmålene intervjuer hun noen av klodens fremste eksperter.  Og det blir det glimrende humor av.

Cunk on Earth (Netflix)

  • Se på Netflix

  • Komedie / Dokumentar

  • 8.3 IMDB

  • 5 episoder

Velg Netflix med T-We

En satirisk vri på BBC-dokumentaren

Ved første øyekast ser «Cunk on Earth» ut som en ganske standard dokumentarserie.. Det tar dog ikke mange sekunder før du skjønner hvilken sjanger du virkelig befinner deg i.

Serien starter med at Philomena, iført en meget seriøs frakk og med en alvorlig tone, sakte spaserer over et vakkert ørkenlandskap, mens hun prater informativt (?) om Egypts historie. 

Midt i en setning snubler hun så på latterlig vis i en sanddyne, og ruller stille nedover bakken mens voiceoveren fortsetter uavbrutt. 

Subtilt, og hysterisk morsomt.

Bilde fra Cunk on Earth på Netflix.

Humoristiske gullkorn på rekke og rad

Humoren i serien kommer likevel ikke bare fra enkel slapstick.

Ekspertintervjuene utgjør størsteparten del av «Cunk on Earth», og naturlig nok er det her de fleste av seriens største humoristiske gullkorn oppstår. 

Som en mer sympatisk utgave av Ali G, styrer Philomena samtalene om tema hun ikke vet noe om, med selvtillit og en hellig overbevisning om at hun ikke har misforstått noe som helst. 

Det lattervekkende her er likevel ikke kontrasten mellom dumme Philomena og de smarte professorene, men heller hennes utrolig bisarre oppfatning av verden rundt seg – og ikke minst ekspertenes tålmodige forsøk på å forklare høflig for kvinnen foran dem at hun er fullstendig på villspor. 

Poenget med det hele? Vel, for mange vil det neppe komme som en overraskelse at det er satiriker og «Black Mirror»-forfatteren Charlie Brooker som har produsert og skrevet serien.

Bilde fra Cunk on Earth på Netflix.

Viral stjerne

Den virkelige stjernen bak serien er likevel skuespilleren Diane Morgan (kjent for mange fra Netflix-serien «After Life»), som har perfeksjonert rollefiguren Philomena.

Etter at «Cunk on Earth» fikk sin internasjonale debut på Netflix nylig, har ikke de gode tilbakemeldingene latt vente på seg. I skrivende stund har serien 100% positive anmeldelser på Rotten Tomatoes, og en IMDb-vurdering på 8.3. 

– Brooker og Morgan har brakt en uimotståelig idiot til Netflix, hvis hån mot historien garantert vil gi latterkramper, skriver Rolling Stones i en hyllest av en anmeldelse.

– «Cunk on Earth» er en mockumentary med potensiale til å bli en ny kultklassiker, skriver amerikanske NPR.

Bilde fra Cunk on Earth på Netflix.

En komedie helt utenom det vanlige

Med et sylskarpt manus og en stjerne i sentrum som aldri gir slipp på oppmerksomheten vår, er «Cunk on Earth» en innovativ og unik dokumentarserie du ikke vil gå glipp av. 

Over fem tettpakkede episoder tar Philomena for seg fem forskjellige deler av verdenshistorien, hvor humoren holder høyt nivå hele veien og det knapt finnes stillestående øyeblikk. 

Om du har en forkjærlighet for britisk humor, spesielt deadpan-komikk, bør du definitivt gi denne en sjanse.

Du strømmer hele sesongen av «Cunk on Earth» på Netflix nå.