Film og serier

«City on a Hill»: Alt blir bedre med (Kevin) Bacon

Digger du hardkokte thrillere fra Boston? Da kan HBO Nordic-serien «City on a Hill» bli din redning denne våren.

City on a Hill

«Mystic River». «The Departed». «The Town». «Gone Baby Gone».

Krim fra Boston, Massachusetts er for en egen sjanger innen værbitt, tøff og actiontung fortellerkunst å regne.

Med serien «City on a Hill» har byen på den amerikanske østkysten fått enda et krimunivers å være stolt av. 

I skrivende stund går sesong to ukentlig på HBO Nordic startet sesong to på HBO Nordic - og serien tar med de nye episodene et langt skritt i en mer ambisiøs retning. Fans av første sesong trenger imidlertid ikke bekymre seg: Kevin Bacon som forfyllet og småkorrupt FBI-veteran stjeler stadig showet. 

Sammensatte karakterer

Korrupsjon, rasisme og klassekamp utgjør bakteppet for «City on a Hill», som utspiller seg i Boston tidlig på 90-tallet. Serien tar utgangspunkt i «The Boston Miracle» – en høyst reell politioperasjon for å snu de skyhøye drapsratene som herjet byen på det tidspunktet. 

I første sesong følger vi den ferske statsadvokaten Decourcy Ward (Aldis Hodge), som kommer fra Brooklyn til Boston. Ward ønsker raske resultater når han vil rydde opp all korrupsjonen han ser - men han vil gjøre det på sine egne premisser, uten å ta snarveier.

Den forfyllede FBI-veteranen Jackie Rohr (nevnte Kevin Bacon) er mer glad i tøye spillereglene, men har egeninteresse av å holde tilfellene av alvorlig, åpenlys kriminalitet på et minimum.

Skjebnen - et ran med et tragisk utfall - tvinger dem til å danne en allianse.

City on a Hill

Så viser det seg at ranet selvsagt bare er en liten del av et større spill. Saken impliserer selve rettssystemet i byen. 

Karakterene er sammensatte og troverdige. Rohr er en amoralsk antihelt av den gamle skolen, mens forbryterne blir fremstilt som menneskene de faktisk er – desperate og voldelige, javisst, men også familiefedre og brødre. 

Bacon på sitt beste

«City on the Hill» er basert på en idé av serieskaper Chuck McLean og Ben Affleck, som i likhet med Matt Damon er blant seriens produsenter. Og en genuin kjærlighet for byen som skildres skinner tydelig gjennom – til tross for den ofte mørke stemningen og tematikken. 

Skuespillerprestasjonene befinner seg på høyt nivå over hele fjøla, men det er vanskelig å komme utenom seriens ikke så altfor hemmelige våpen: Kevin Bacon. 

City on a Hill igjen

62-åringen har for lengst etablert seg som en av de beste filmskuespillerne i sin generasjon, men han har først det siste tiåret satset stort på serier, med sentrale roller i «The Following» (2013) og «I Love Dick» (2016) på merittlisten.

Det er en fryd å se ham omfavne rollen som Jackie Rohr – en egosentrisk drittsekk som det like fullt er vanskelig å ikke få litt sansen for.   

Mer ambisiøs

Plottet i «City on the Hill» er ikke direkte originalt, men det er heller ikke poenget med serien, som redder seg fra klisjeene ved å levere godt håndverk og underholdende plott.

Serien er flere anledninger er blitt sammenliknet med den ikoniske Baltimore-serien «The Wire», og det er jo selvsagt urettferdig - «City on the Hill» mangler noe av dybden og den nitidige karakterbyggingen som gjorde «The Wire» til en av tidenes beste serier.

City on a Hill

Når det er sagt, er ambisjonsnivået åpenbart skrudd ytterligere til ved starten av sesong to - nye, interessante karakterer blir introdusert, og vi får bli med til et nytt miljø i en annen del av byen.

Det er helt tydelig at serieskaperne ønsker å si noe om den politiske situasjonen i USA. De vil vise hvordan problemer knyttet til rasisme og politivold har en lang historikk - samtidig som de hele tiden prioriterer plott, underholdningsverdi og tempo.

Den balansekunsten greier de med bravur. Og etter hver nye episode (en ny kommer hver uke) er vi alltid sultne på mer ...

Hele serien kan ses på HBO Max.