Skaterjentene i «Betty» byr på perfekt virkelighetsflukt
Var dette den beste skjulte serieperlen i 2020? En jentegjeng i New York roper et rungende «ja!» i HBO Nordic-serien «Betty».
Ideen til en TV-serie kan komme fra de mest uventede steder. For dokumentarskaperen Crystal Moselle var det en helt vanlig tur på metroen i Brooklyn som skulle forandre alt.
Det var nemlig her hun overhørte en samtale mellom skaterne Nina Moran og Rachelle Vinberg, der førstnevnte la ut om hvordan hun hadde klint med en jente hun kalte «glitterpupp».
Det røffe språket, den uanstrengt kule skater-looken og kameratskapet var nok til å fenge Moselle, og hun våget å starte en samtale med jentene.
Fire år etter stod Moran og Rachelle og resten av den kvinnelige skatergjengen deres foran Moselles kamera i fiktive rolleversjoner av seg selv.
Resultatet er «Betty», den mest særegne – og hemmelige – serieperlen fra 2020.
Rullebrett og girl power
HBO Max-serien tar for seg hverdagen til Moran, Rochelle og andre jenter på New Yorks skatescene.
Blant dem er den godhjertede stoneren Kirt (Moran), vloggeren Janay, filmskaperen Honeybear, doplangeren Indigo og skateeksperten Camille (Rochelle), som desperat prøver å imponere guttene.
Gutter finnes det nemlig mange av i det testosteronfylte skatesamfunnet. Sporten er særdeles mannsdominert, og jentene kan sjeldent rulle uten å bli anklaget for å være posers eller «betty’er» – et uttrykk gutta bruker om folk som ikke er ekte nok for sporten.
Feminisme og girl power kontra guttastemning er altså en essensiell del av serien. I virkeligheten står jentene bak skateinitiativet Skate Kitchen, som oppfordrer jenter til å trosse fordommer og ta brettet fatt – ikke ulikt grunnlaget for rollene deres i «Betty».
– Nærmest dokumentarisk
Til tross for at den har gått mange hus forbi her til lands, har denne feelgood-serien virkelig blitt lagt merke til i det store utland. Blant annet kalte Time Magazine den for en av 2020s beste serier, ved siden av stortitler som «Queen’s Gambit» og «I May Destroy You».
Moselle får spesielt mye skryt for virkelighetsnær serien føles, i den grad at den like gjerne kunne ha vært en dokumentar. The Guardian gir fire av fem stjerner og skriver blant annet:
– Serien har mange nydelige og delikate sekvenser med skating gjennom New York, men den skinner sterkest i de nærmest dokumentariske scenene med hverdagslig jenteprat.
LA times legger også vekt på hvor lite tilgjort serien føles, og hvor tilfredsstillende dens realistiske portrettering av ungdomskulturen er.
– Serien har ingen stjerner, ingen sett… Jentene spiller versjoner av seg selv basert på egne erfaringer, og de er dyktige nok til å få deg til å lure på om de faktisk spiller i det hele tatt. [Betty] er fantastisk spennende!
Time poengterer at serien byr på en «sjelden smak av frihet» i en tid preget av isolasjon.
Vibber over handling
Men styrken i «Betty» er utvilsomt det hverdagslige og den fine tonen mellom karakterene og i miløet.
Y’all plese watch Betty on HBO. It’s queer, filled with authentic portrayals of BIPOC, and features dope girls skating. ❤️❤️❤️ pic.twitter.com/0ZNZMtkMX3
— Ashly Perez (@itsashlyperez) June 11, 2020
Selv om seriens første sesong tar for seg pengeproblemer, en natt på glattcelle, knuffing med gutta og blomstrende romanser, fremstår ikke plottet som det viktigste. Gode samtaler om ingenting og realistiske karakterer byr på en virkelighetsflukt som de tyngste dramaseriene bare kan drømme om.
– [«Betty»] ruller nedover gatene med sånn kraft at du praktisk talt kan føle vinden ta tak i ditt eget hår gjennom skjermen, skriver Variety.
Med andre ord: Hvis «Queen’s Gambit» fikk deg til å tørke støv av sjakkbrettet, vil «Betty» få deg til å øve på kickflips og 180s.
Det er bare å glede seg.