Film og serier

«Behind Her Eyes»: Netflix-godbit med høy sjokkfaktor

Den britiske Netflix-thrilleren «Behind Her Eyes» kommer utstyrt med en plottvist som gir totalt hakeslepp.

Key art fra Behind Her Eyes

Ikke alle TV-serier er det de umiddelbart fremstår som – heldigvis. 

Og selv om det kan gå lang tid mellom hver gang jeg blir direkte sjokkert av noe som utspiller seg på skjermen, kan det fremdeles skje.  

Et godt eksempel er den nye Netflix-miniserien «Behind Her Eyes» – en britisk thrillerserie som utvikler seg fra et sobert, kjølig og tettknadd trekantdrama til… vel, noe helt annet. Jeg skal naturligvis ikke avsløre nøyaktig hva det er, men er du på sosiale medier akkurat nå bør du være varsom for ikke å snuble over spoilere. 

Miniseriens avrunding er beskrevet som en «atomreaktor av en slutt», som kun kan eksistere for å gi folk en fysisk reaksjon av «sjokk og forferdelse». 

Og det er faktisk ingen stor overdrivelse.

Affære med mørke undertoner

Om «Behind Her Eyes» overrasker underveis, starter den som en relativt konvensjonell dramaserie: Alenemoren Louise, som bor i den nedslitte utkanten av et fasjonalbelt strøk i London, innleder en affære med den kjekke, nyinnflyttede psykiateren David – som hun beleilig nok jobber som sekretær for.    

Parallelt med at forholdet mellom dem blir mer intenst, utvikler Louise et vennskap med Davids kone, Adele, som tilsynelatende bærer på et raust knippe hemmeligheter og traumer fra fortiden.

Stillbilde fra serien

Adele spilles for øvrig av Eve Hewson, datteren til U2-sanger Bono. Hun fikk sitt store gjennombrudd i Steven Soderberg-serien «The Knick» for noen år siden, og er glimrende også her. 

Uansett: Alt virker veldig standard og nesten litt forutsigbart de første par episodene. Men hva er det med drømmene til Louise? Og den konstante urolige stemningen?

Ingenting som du tror

At det hele bygger seg opp til et mørkt psykologisk drama der ingenting egentlig er slik det først fremstår har du allerede forstått. 

Men du blir nødt til å vente tålmodig først, mens spenningen bygger seg opp. Den brå vendingen er selve poenget, og hvorvidt du aksepterer retningen serien tar mot slutten avgjør nok i stor grad om du liker den eller ikke.

Stillbilde fra Behind Her Eyes

«Behind Her Eyes» er basert på britiske Sarah Pinboroughs krimroman med samme navn, som mottok gode anmeldelser da den kom i 2017. Den ble for eksempel sammenliknet med «Gone Girl» og «Girl on the Train», andre krimbøker som utspiller seg innenfor rammene av en familie eller et kjæresteforhold. 

Også boka ble markedsført tungt for plottvisten som inntreffer mot slutten, og forlaget utstyrte omslaget med en godt synlig hashtag: #wtfthatending! 

Den hashtaggen har mildt sagt også blitt brukt flittig etter at serien kom ut:  

Delte meninger

At boka er velegnet for filmatisering er helt klart. Men om jeg påstod at alle liker sluttresultatet like godt som jeg, ville det vært en løgn. Dette er en historie som definitivt deler både kritikere og seere. 

Blant fansen finner vi Roxana Hadadi på RogerEbert.com, som kaller den «en vellagd, fullstendig spinnvill thriller», mens The Thrillists anmelder utroper den «den første må-se-WTF-serien i 2021». Mindre sjenerøse er Variety, som mener at serien «ikke kan unnslippe sin forvirrende, dypt tåpelige avslutning»

Behind Her Eyes

Her gjelder det med andre ord å gjøre seg opp sin egen mening. Jeg applauderer i hvert fall at det produseres historier som tar denne typen sjanser, og som skaper debatt. 

Og seriens raskt voksende fanskare har allerede begynt å rope på en oppfølgersesong.    

PS: Med norske øyne er det gøy å se at Erik Richter Strand, som har jobbet med «Valkyrien» og «Okkupert» tidligere, har regi på samtlige av disse seks episodene. Nordmannen vil neppe måtte gå arbeidsledig med det aller første etter den betydelige suksessen serien opplever.

Få Netflix med Telenor T-We