Film og serier

Disse komiseriene digger vi akkurat nå

Liker du klassisk humor eller serier som er mer vågale og eksperimentelle? Finn din favoritt her. 


Bilde fra Black Monday på Paramount+.

Hva er det som får deg til å le? Svaret på akkurat det spørsmålet er selvfølgelig veldig subjektivt.  

Under finner du et knippe tips til gode komiserier. 

Ikke alle vil gi deg ustanselige latterkramper – men trolig vil du finne minst én som kan bli din nye favoritt: 

Skreddersy din TV- og strømmepakke her  

Gøyalt om børskrakk: «Black Monday» (Paramount+)

Med denne serien gir Paramount+ oss en nydelig komedie basert på en mørk tid i den internasjonale økonomiske historie. 

Ordene «Black Monday», som sannsynligvis vil gjøre at det går kaldt nedover ryggen på enhver økonom som hører dem, er gitt til mandag 19. oktober 1987. Da raste det internasjonale børsmarkedet uforventet, og det oppstod en slags minireprise av den store depresjonen på markedet. 

«Black Monday»-serien tar oss tilbake til den tiden, og viser oss hva som egentlig (ikke) skjedde den skjebnesvangre dagen. 

Vi følger Blair Pfaff, en investorspire på Wall Street som tar en jobb hos børsveteranen Maurice Monroe – glimrende spilt av Don Cheadle (en rolle han mottok to Emmy-nominasjoner for). 

På kontoret møter han mange merkelige, men dedikerte profiler (deriblant Dawn Darcy, mesterlig spilt av «Scary Movie»-heltinnen Regina Hall), som via kaotiske, til dels ulovlige metoder vender børsen opp-ned i dagene som leder mot det store børskrasjet. 

Resultatet? En rå og bingeverdig komedie fylt til randen med skarpe one-linere

– «Black Monday» er tullete, politisk ukorrekt, høylytt, barnslig og baserer seg på mange penisvitser. Jeg nøt den, selvsagt, skriver anmelderen for britiske The Times i en positiv anmeldelse.

Se serien her

Nydelig komikk om komikere: «Hacks» (HBO Max)

Jean Smart skinner i denne HBO Max-komedien om den avdankede standup-komikeren Deborah Vance. 

Vance blir betraktet som en Las Vegas-legende etter å ha gjort 2500 opptredener i syndebyen, men når eierne av casinoet hun opptrer på bestemmer seg for at de ønsker å hente inn nye, yngre komikrefter, blir Smarts karakter tvunget til å friske opp materialet sitt.

Inn kommer Ava (Hannah Einbinder); en ung manusforfatter som ble «kansellert» etter en drøy vits. Ava er skarp på humorsiden, men treffer skjevt når hun prøver å satse. 

I et desperat forsøk på å forhindre at karrieren til Deborah går videre ned i vasken, blir Ava hyret inn til å bidra med vitsene sine. Duoen krasjer litt, men de to utvikler en fantastisk dynamikk basert på fornærmende vitser og smertefull ærlighet. 

«Hacks» har høstet prestisjefylte priser og glimrende anmeldelser på tvers av kloden. 

Både NRK og VG ga serien terningkast fem. Førstnevnte kaller den «en av årets kuleste, fineste og morsomste komiserier fra USA», mens VG sammenfatter dommen sin slik:

– Humor om humor. Godt tenkt. Fenomenalt gjennomført.

To bingeverdige sesonger venter på deg på HBO Max.

Setter Nord-Irland på humorkartet: «Derry Girls» (Netflix)

Sitcomserien «Derry Girls» er blant de mest glimrende britiske komiseriene vi har sett ankomme TV-markedet i løpet av de siste fem årene. 

Med en sylskarp skrivepenn har irske Lisa McGee skrevet en nesten-biografisk serie om hennes oppvekst i Derry (offisielt Londonderry, avhengig av hvordan man så på den politiske situasjonen på den tiden). 

Her følger vi en gruppe skoleelever ved en katolsk jenteskole som prøver å leve normale, hormonfylte tenåringsliv under de indre konfliktene som preget nasjonen den siste halvdelen av 1900-tallet. 

Bombetrusler og konflikter forstyrrer den fine flyten av forelskelser, fester og Take That-idolisering for jentegjengen Erin, Orla, Clare og Michelle. 

Ting blir ikke mindre kompliserte når James - Michelles engelske fetter - blir tvunget til å begynne på jenteskolen av frykt hvor hva de nord-irske guttene ville gjort med en engelskmann. 

Humoren er frekk og nådeløs, og hver episode er tettpakket med gøyale øyeblikk fra den dysfunksjonelle godgjengen.

To sesonger er ute nå på Netflix, og den tredje (og avsluttende!) sesongen ventes i løpet av året.

Ypperlig norsk situasjonskomedie: «Aldri voksen» (Discovery+)

Blir vi noensinne skikkelig voksen, sånn egentlig? 

Denne tematikken står sentralt i «Aldri voksen», en av de siste norske situasjonskomediene som vi har lagt vår elsk på.

Serien følger en vennegjeng fra ungdomstiden som nå selv har fått ungdommer i hus, og kontrastene mellom de to generasjonene er skarpe - samtidig som likhetstrekkene er mange. 

Alle vennene har nå flyttet tilbake til nabolaget de vokste opp i, og med egne barn i hus får de et nytt perspektiv på voksenlivet. 

Med et nydelig og relaterbart rollegalleri, med blant andre Ine Jansen, Atle Antonsen, Kåre Conradi og Christian Skolmen, har «Aldri voksen» sjarmert Discovery-seerne i senk.

Er du glad i alt av «Neste sommer» og «Helt perfekt», bør «Aldri voksen» falle godt i smak. Den tredje sesongen av serien hadde nylig premiere, og de nye avsnittene holder absolutt koken.

God titting!