Film og serier

Norges nyeste kanal skal gjøre kristen-TV great again

TVL skal appellere til alle med interesse for kristendom og religion, men vil unngå fellene mange forbinder med kristen-TV. Se den kostnadsfritt frem til august. 

TVL

«Hvorfor er kristen-TV så smalt, når kristendommen er så bred?», står det å lese på hjemmesiden til TVL – Norges nyeste TV-kanal.

TVL drives av den tradisjonsrike kristenavisen Vårt Land, og målet er å lage en kanal der alle skal føle seg hjemme, forklarer administrerende direktør og sjefredaktør Alf Gjøsund. 

– Tenk bare da Bilal sang en nordnorsk salme på «Stjernekamp» og hele Norge gråt. Eller da Bjarte Tjøstheim samlet over en million som så «Presten». Store TV-øyeblikk med et kristent bakteppe! 

– Tro er en viktig del av nordmenns liv. 25 prosent definerer seg som personlig kristne, mens 70 prosent har et forhold til kirken. Problemet er bare at det folk tradisjonelt har definert som «kristen-TV» er så smalt at omtrent ingen ser på det, sier Gjøsund. 

Brede spørsmål

TVL kommer ikke til å gi sendetid til TV-pastorer som lover frelse i bytte mot fete donasjoner. 

Ei heller blir det store kommersielle amerikanske dramaserier a la «7th Heaven» eller «Touched by an Angel». 

Derimot tilbyr kanalen drama, magasinprogrammer og gudstjenester skreddersydd for et norsk, voksent og tenkende publikum. 

– Vi skal ta tro på alvor. Så er det kanskje noen som vil si at kristne ting er kjedelige  – men det mener jeg er feil. Tenk bare på grunnleggende spørsmål som etikk, flyktningeproblematikk, helseproblematikk. Dette er spørsmål som kirken er interessert i, og som opptar mange kristne, mener redaktøren. 

Blant programmene kan vi blant annet nevne talkshowet «Garasjetid», der organist Leiv Ingvald Skaug bruker musikk og gjester til å kaste lys over livets store og små spørsmål. Erfarne Egil Svartdahl er også med, i intervjuprogrammet «Plussprat». Bildet øverst er fra en episode der han intervjuer Birgitte Bergerud Larsen.  

Av dramaserier finner vi blant annet den internasjonale storsuksessen «The Chosen», om Jesu’ liv, som er sett av 200 millioner internasjonalt - men som fram til nå har vært vanskelig tilgjengelig i Norge. 

Norsk og internasjonalt

Gjøsund og resten av redaksjonen i TVL har jobbet dag og natt for å få kanalen opp, og nå starter jobben med å finpusse innholdet. Allerede fra start vil det være norske programmer, men går alt som det skal vil også norskandelen gradvis ta seg opp. 

I tillegg har TVL rekruttert erfarne Alyson Steinsrud som innkjøpsansvarlig. 

Hun saumfarer nå internasjonale produksjonsselskaper og kanaler for å finne det beste innholdet med religiøs tematikk. 

– Da jeg fikk presentert den redaksjonelle profilen ble jeg glad. Jeg hørte om en kanal som henvender seg til meg. Åpen for tro – men uten nødvendigvis å være fast kirkegjenger. 

– Jeg elsker salmer og korsang, jeg elsker høytid og kristne tradisjoner, og jeg elsker programmer som våger å snakke om de store og viktige spørsmålene, utdyper Steinsrud.

Norsk Luthersk Misjonsamband, Israelsmisjonen, Troens Bevis, Misjonsalliansen og Frelsesarmeen er blant organisasjonene som bidrar til finansiering av kanalen, og TVL har forpliktet seg til pressens etiske regelverk i Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

TVL vil være kostnadsfri for Telenor sine kunder fram til august, og du finner den på kanalplass 322.