Film og serier

TV-tipsene som redder jula

Disse seriene, programmene og sportsbegivenhetene gjør tiden mellom lille julaften og nyttår til en av årets mest tilfredsstillende TV-uker. 


Programledere for Jul på NRK

Det beste med jula? Der enkelte vil argumentere for overdådige måltider, familiesammenkomster og utveksling av presanger, sverger mange av oss til det som venter når maten er fortært, gjestene har dratt og gavepapiret samlet sammen: TV-kos med god samvittighet.

 Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange repriser og gamle klassikere som hentes frem på de ulike TV-kanalenes romjulsmeny – og for all del: Det er unektelig en del av moroa å hilse på gamle kjente, enten det er i «Alene hjemme», «Love Actually» eller «Tre nøtter til Askepott».

 Men heldigvis finnes det nye bekjentskaper å stifte også. Her er et utvalg av fersk TV-underholdning du godt kan bruke tiden mellom lille julaften og nyttårsaften på.

Mens treet pyntes

Lille julaften dufter det av granbar og juleribbe når Marte Stokstad og Mikkel Niva inviterer til årets kanskje koseligste TV-kveld med «Kvelden før kvelden».Klokken 21:00 blir det selvfølgelig «same procedure as last year» med «Grevinnen og hovmesteren».

På TV 2 er Vår Staude, Cathrine Fossum og Wenche Andersen på plass og byr på julestemning fra Aker Brygge i «God jul, Norge». Det blir gode gjester, fine historier, musikk, julemat og alt om juleværet. 

På julaften er det tradisjonene som gjelder, og «Tre nøtter til Askepott», «Donald Duck og vennene hans», «Pippi Langstrømpe» og «Reisen til julestjernen» svikter ikke i år heller. TV 2 byr blant annet på film, med «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». 

Trøblete statsminister og britisk idyll

Den islandske thrillerserien «Ministeren» (NRK) følger den nyvalgte, ukonvensjonelle og populistiske statsministeren Benedikt Ríkarðsson (Ólafur Darri) gjennom åtte episoder.

Ríkarðssons mentale helse er i ferd med å svikte, noe som får store konsekvenser for familielivet så vel som nasjonen.   

Fun fact: I løpet av serien dukker ingen ringere enn Ben Stiller opp i en liten cameo som seg selv. I scenen fremfører Hollywood-stjernen en appell mot hvalfangst. Ingen fikser landlig idyll bedre enn britene.

Den nye dyrlegen (NRK) er et fortreffelig eksempel: Her møter vi den nyutdannede veterinæren James Herriot, som forlater Glasgow til fordel for landsbyen Yorkshire Dales på 1920-tallet. Her venter forviklinger, eksentriske fastboende og – naturligvis – romantikk. Begge seriene blir tilgjengelige i NRK TV fra 25. desember.

Kald krig og varmblodig politimann

Fra Australia kommer «Operasjon Buffalo» (NRK), en mørk, morsom og fengende serie i seks akter som er inspirert av virkelige hendelser fra den kalde krigen.

Britiske styrker prøvesprenger i den australske ørkenen på 50-tallet, noe som utløser et skred av paranoia, intriger og storpolitiske floker.  Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember.

For den krimhungrige seeren som savner sommer og skjærgård i disse tider finnes det egentlig kun ett fullgodt alternativ denne romjulen: Sesong sju av «Mordene i Sandhamn» (TV2), den svenske serien der vår egen Nicolai Cleve Broch spiller den hissige politimannen Alexander og gufne forbrytelser skjuler seg bak småbyidyllen. Seriestart søndag 27. desember kl. 21.45 på TV2.

I tillegg blir det komisk jul hos «Familien Lykke» (NRK) i episoden «Rundjult», der ting som julepynt, brakkesyke og den plutselige følelsen av å ha sett for mye julefilm skaper gjenkjennelige gnisninger i hjemmet. Sendes 26. desember kl. 22:30 på NRK1.    

Julesjakk og fotballfest i Premier League

Selv om det planlagte verdensmesterskapet i lyn- og hurtigsjakk har blitt utsatt til neste år, er  «Julesjakk – mestermøte» (NRK) obligatorisk for alle med det minste snev av sjakkinteresse.

Gjennom ni dager dekker statskanalen det viktigste som skjer innen sjakkverdenen, deriblant «The Champions Chess Tour». I år spilles partiene hjemmefra. Sendes på NRK fra 26. desember til 3. januar.

Enkelte tradisjoner må holdes i hevd for at det skal kunne kalles romjul, og på tampen av et annus horribilis som 2020 er det trolig ekstra viktig.

Heldigvis blir behovet dekket av både «Året med kongefamilien» (NRK), som dokumenterer et dramatisk år for det norske kongehuset, og «Julenøtter» (NRK) med radarparet Rune Gokstad og Øystein Bache. 

Julenotter

«Året med kongefamilien» sendes 1. juledag kl. 20:30 på NRK 1, mens «Julenøtter» sendes gjennom hele romjula. 

Til slutt et tips for de som bare vil bli ferdig med hele julemaset: Premier League (TV 2). En rekke engelske toppkamper går som vanlig av stabelen i romjula – Arsenal - Chelsea, Leicester - Manchester United og Wolverhampton - Tottenham blir kjapt blant de mest nervepirrende. 

Premier League-kampene vises på TV 2 Sport Premium. 

Riktig god jul!