Film og serier

Noe for enhver smak: Slik blir TV-høsten

I høst blir det gripende og fengende serier for alle.

Bilde fra Atlantic Crossing på NRK

I løpet av et ordinært år pleier høstsesongen å være en formidabel tid for TV-titting. 

August og september er måneder hvor de amerikanske TV-nettverkene starter opp med ferske episoder av de største, ukentlige dramaseriene som «Grey’s Anatomy» og «The Good Doctor». Også her til lands markeres TV-høsten med et gjensyn med norske klassikere, som «Side om side». 

I år er det dog trygt å si at TV-vanene våre kommer til å endres litt, med tanke på at mange av våre favorittserier ennå ikke har fått startet opp igjen produksjonen etter pandemien. Allikevel finnes det mange spennende premierer i kalenderen vår - heldigvis.

Under finner dere noen av seriene vi gleder oss mest til i høst:

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Spektakulær norsk krigshistorie

I oktober kommer en av de virkelig store TV-titlene vi har ventet lenge på. «Atlantic Crossing» med «Broen»-stjernen Sofia Helin som kronprinsesse Märtha har da endelig premiere i NRK TV-appen. 

Over åtte episoder får vi se Helin, Tobias Santelmann og «Twin Peaks»-legenden Kyle MacLachlan dekke Märthas flukt til USA under 2. verdenskrig. MacLachlan stiller som president Franklin D. Roosevelt, som kronprinsessen utvikler et spesielt nært forhold til. Dette byr på en mulighet til å kunne påvirke krigens sluttspill. Santelmann har også en sentral rolle i serien som kronprins Olav. 

«Atlantic Crossing» er sannsynligvis en storsatsing uten like for årets TV-høst, og siden avslutningen på innspillingene i juni ifjor har det bygget seg opp det skyhøye forventninger til dramaserien. Dette kommer ikke bare av det spektakulære stjernelaget som fronter serien, men selvsagt også det spennende materialet som står så sentralt i historien om Norge som en fri nasjon. 

Høstens utvalg på NRK TV-appen vil ha flere nye og spennende titler, deriblant «Livstid». Spenningsserien tar for seg politietterforsker Victoria Woll, som vi for første gang møter når hun selv sitter i fengsel. Det store spørsmålet blir selvsagt: Hvordan havnet hun der?

«Livstid» er skapt av seriegeniet Gjermund S. Eriksen, som tidligere har vunnet en prestisjefylt Emmy-pris for «Mammon». NRK har lovet en «unik krimfortelling» hvor vi samtidig som vi følger Victoria i nåtiden, også får se livet hennes 15 år tidligere. Her kombineres krim og underholdning for å skape en slags fornying av noir-sjangeren, kalt «Happy Noir». Hver av de åtte episodene avdekker flere og flere deler av Victorias fortid, og leder oss til den endelige løsningen. 

Serien kommer til NRK TV-appen i september, og vi gleder oss til å klistre oss til skjermene våre i spenning!

Cannabisfest og en djevelsk god politietterforsker

I høst er det duket for en ny runde med Netflix sitt franske potparty, «Family Business». En mislykket entreprenør, Joseph, finner ut at cannabis er iferd med å bli lovliggjort i Frankrike, og bestemmer seg for å bytte ut slakterbutikken med landets første marijuana-baserte kafé. 

Dette er en gøyal vri på en av de mange hasjkonseptene som har blitt prøvd ut som serier, hvor handlingen heller fokuserer på karakterenes forsøk på å tjene grunker på de nye lovene rundt dopet. «Family Business» er nok ikke banebrytende, men heller lett fordøyelig som en brownie - og svært lett å nyte. 

Spesielt skuespillerne Jonathan Cohen og Gérard Darmon gjør solide jobber som hovedrollene i denne franske komedien. Seks episoder er allerede ute, og andre sesong treffer strømmetjenesten 11. september. 

«Lucifer» er en serie som har reist seg etter å ha blitt kansellert mer enn mannen serien har sin tittel fra. Like før Netflix gjorde seg klar til å slippe første del av den avsluttende femte sesongen, bekreftet de at serien om herr Morningstar får en sjette - en “siste-siste” - sesong. 

Serien, som er en slags deilig blanding mellom drama, komedie, fantasy og politiserie, tar for seg en konge av underverdenen som er lut lei av hele sulamitten, og bestemmer seg for å overlate styret av riket til sin far (Gud selv). 

Lucifer, nydelig spilt av Tom Ellis, tar turen til jorden for å starte nattklubb. Her blir han involvert med det lokale politiet i Los Angeles, og må sammen med sin nye politipartner Chloe (Lauren German) takle trusler som rammer samfunnet - både av den naturlige og den overnaturlige sorten. Det blir det mye god underholdning av!  

21. august slippes første halvdel av sesong fem på Netflix.

Lovecraft-skrekk i segregerte USA

«Midsommar»-aktig krimthriller

Viaplay følger opp en rekke suksessfulle originalserier med ferske «Partisan»: en krimthriller satt til et idyllisk, og tilsynelatende perfekt jordbrukssamfunn kalt «Jordnära». Mens Amir Chamdin står for regi, er det «Westworld»-stjernen Fares Fares som stiller i hovedrollen. 

- Jeg har lenge villet gjøre noe på svensk ettersom det er en stund siden sist. Samtidig har Amir og jeg har forsøkt å jobbe sammen i evigheter, men ikke funnet noe riktig. Da Amir kom med «Partisan», og etter et par møter var det ingen tvil, dette måtte jeg bare gjøre, forteller Fares Fares. 

Dette blir skuespillerens første svenske TV-serie siden hans store internasjonale gjennombrudd. 

Viaplay har uttalt at serien er absolutt unik blant andre krimthrillere, samtidig som den skal ha et høyaktuelt tema. Utifra teaseren over kan man se tydelige likhetstrekk med filmer som «Midsommar», som også var sentrert rundt et kultlignende samfunn i Sverige.

Samtidig lover strømmetjenesten at seerne kommer til å bli «overrasket» på mange måter. 16. august får vi vite om dette stemmer, men for nå kan vi skrive under på at vi er spente på å se hva Fares Fares og Viaplay får til!