Film og serier

7 gode grunner til å benke deg foran TV-en i høst

En norsk vampyrserie og en etterlengtet sesong av en HBO-perle er blant det du får se de kommende månedene. 

Bilde fra Post Mortem: Ingen dør på Skarnes

Høsten står straks for døren, og for seriefråtserne blant oss betyr det kun én ting: Det er høysesong for å benke oss foran TV-en, og vi har hopevis med ferske serier i horisonten. 

Blant annet får vi et kjært gjensyn med en av HBO Nordics skarpeste satireserier, og, tro det eller ei, en vaskeekte og helnorsk vampyrserie fra Netflix. 

Vi har samlet de syv titlene vi gleder oss aller mest til i høst, og én ting er sikkert: Vi TV-glade kommer ikke til å lide noen nød fremover.

Skreddersy din TV- og strømmepakke

1. Post Mortem: Ingen dør på Skarnes (Netflix)

«Vampyrer» er kanskje ikke det første man tenker på når man hører at Netflix skal lage serie basert på norsk bygdeliv. Likevel er det nettopp dette som er grunnlaget for strømmetjenestens nye humorserie. 

I «Post Mortem: Ingen dør på Skarnes» møter vi Live Hallangen, som etter å ha blitt erklært død, våkner opp på obduksjonsbordet som om ingenting har skjedd. Men noe har skjedd. For første gang kjenner Live nemlig på en tørst etter menneskeblod.

Som et hell i uhell skjer Lives forvandling på et lukrativt tidspunkt, da familiens begravelsesbyrå desperat trenger flere oppdrag. Slik begynner det som må være den særeste norske komedien på lang tid. 

Serien slippes på Netflix allerede 25. august som en spesielt blodig start på seriehøsten. 

Bonustips på Netflix i høst:

  • Sex Education (sesong 3)

  • Lucifer (Sesong 6)

2. Succession (HBO Nordic)

En hel verden har latt seg fengsle av den interne maktkampen i den styrtrike Roy-familien. 

I høst, etter hele to års ventetid, får vi omsider den etterlengtede fortsettelsen på seermagneten og kritikerfavoritten «Succession». 

Serien tar for seg en innflytelsesrik familie, hvor det nettopp har blitt tydelig for alle at familieoverhodet – mediemogulen Logan – ikke har mange år igjen, og maktbalansen i gigantselskapet Waystar RoyCo er i ferd med å tippe over. 

Hvem av de maktsyke barna vil havne på topp når faren er ute av bildet? 

 Den mørke satireserien kommer fra seriegeniet Jesse Armstrong, kjent for arbeidet sitt med blant annet britiske «Peep Show», «Black Mirror» og ikke minst «Veep». 

Sesong tre slippes ikke på HBO Nordic før senere i høst, men i mellomtiden har det dukket opp en trailer som bygger opp våre allerede skyhøye forventninger. 

Bonustips på HBO Nordic i høst:

  • Britannia (sesong 3)

  • Supergirl (Sesong 6)

  • Fena: Pirate Princess

3. Dexter: New Blood (Paramount+)

I kategorien populære TV-mordere er det få som har en like stor følgerskare som Dexter Morgan. Serien «Dexter» tok for seg Michael C. Halls liv som kriminaltekniker og hans hemmelige jakt på mordere som lovens lange arm ikke fikk has på, før serien rundet av i 2013 etter åtte sesonger.

Nå, åtte år senere og etter en rekke underskriftskampanjer fra ivrige fans, blir den rødhårede mannen på nytt å se på skjermen i oppfølgerserien «Dexter: New Blood». 

Ti år etter handlingsforløpet fra slutten av originalserien, har Dexter nå bosatt seg i småbyen Iron Lake, hvor han desperat prøver å undertrykke drapslysten inni ham. Den «mørke passasjeren» i ham blir stadig vanskeligere å skjule, spesielt for kjæresten hans – den lokale politisjefen. 

Noe som gjør «Dexter: New Blood» spesielt lovende er at mannen som er ansvarlig for den nye serien, er Clyde Phillips. Phillips stod også bak originalseriens fire første sesonger, som mange anser som seriens storhetstid. 

Serien ankommer Paramount+ i høst og vi kan nesten ikke vente! 

Bonustips på Paramount+ i høst:

  • Yellowstone (Sesong 4)

4. Threesome (Viaplay)

Tenåringsdramaet «Threesome» er det nyeste tilskuddet i Viaplay Originals-familien, som hittil har vært et solid kvalitetsstempel.

Historien finner sted natten etter en spesielt fuktig natt for det unge paret David og Siri, som har havnet i seng med en tredje partner: kunststudenten Camille. Til tross for at ideen virket spennende kvelden før, tar en vrien sjalusi tak i Siri når hun våkner til at kjæresten holder rundt den nye sengekameraten. 

Hendelsen får henne til å begynne å tvile på forholdet til kjæresten hennes, og hun begynner å stille spørsmål ved hva hun egentlig ønsker i livet. 

Seriens åtte avsnitt slippes på Viaplay 29. august. 

Bonustips på Viaplay i høst:

  • Fury

5. Side om side (NRK TV)

Med syv sesonger bak seg har nabolagskomedien med Vidar Magnussen, Charlotte Frogner og Tore Sagen for lengst blitt en del av fundamentet til norsk humorsatsing og viktig del av NRK-høsten. 

Savnet var med andre ord stort da fjorårets sesong ble utsatt grunnet pandemien.

28. august er ventetiden omsider omme. «Side om side» og gjengen fra Granli er omsider tilbake med nye episoder, og vi går igjeninn i det som kanskje er TV-norges mest kjente fiktive tettsted – Granli.

6. Sigurd fåkke pult (discovery+)

I løpet av kun to sesonger har «Sigurd fåkke pult» rukket å bli en av landets aller beste dramakomedier.

Serien tar for seg Sigurd, en mann i midten av 20-årene fra Oslo som sliter med det faktum at han så vidt har hatt sex siden han fylte 18, og forholdet hans til akten og forventninger er mildt sagt komplisert. 

Seriens tittel hinter til sexfikseringen som ofte preger guttekultur, men underselger samtidig hvor mye innsikt episodene viser angående ensomhet, sosiale engstelser og incel-fakter med en nydelig komikk innvevd.

I årets sesong fører en internasjonal Facebook-lekkasje til at private samtaler spres i alle kanter, og Sigurd får raskt nye fiender som en følge av dette. Samtidig knytter han nære bånd til svenske Josefine og ender opp i et altoppslukende forhold som skyver bort alle vennene hans. 

Hovedrolleinnehaver Steinar Klouman Hallert og resten av gjengen bak «Sigurd fåkke pult» har virkelig skutt gullfuglen med denne serien, og vi gleder oss til å se hvor de tar det hele når tredje sesong ankommer discovery+ i høst!

Bonustips på discovery+ i høst:

  • Over Atlanteren

  • Folle og Almaas bygger hus

  • Eva - bak sperringene

7. Gåsmamman (C More)

I kategorien «glimrende, men oversett» blant nordiske thrillerserier, står kanskje svenske «Gåsmamman» fremst i rekken.

Serien er sentrert rundt trebarnsmoren Sonja Ek som lever et relativt bekymringsfritt liv, mye takket være hennes ektemanns ikke helt lovlige, men svært lukrative, levebrød. Så oppstår en situasjon som setter barnas sikkerhet på spill, som tvinger Sonja til å innta den kriminelle verdenen. 

«Gåsmamman» er basert på det nederlandske dramaet «Penoza» fra 2010, og har imponert både seere og kritikere på tvers av landegrensene de siste fem årene. Spesielt Alexandra Rapaport, kjent fra «Mordene i Sandhamn», har høstet god kritikk for arbeidet hun har gjort som hovedrolleinnehaver, som hun vant den prestisjefylte Kristallen-prisen for i 2017.

20. september kommer seriens femte sesong på C More, som finner sted et par år etter forrige sesongs hendelser. 

Sonja har nå (NB: spoilervarsel!) iscenesatt sin egen død og har inntatt lederrollen i et internasjonalt kriminelt selskap. Hvor det går videre fra dette gjenstår bare å se.

Vi teller dagene!