Film og serier

Disse klassikerne inspirerte årets norske sommerfilm

Tommy Wirkola er straks kinoklar med en underholdende hyllest til Tarantino, Coen-brødrene og andre 90-tallshelter. Her forteller han om inspirasjonskildene.

Bilde fra Tommy Wirkolas nye kinofilm, I onde dager.

Kinoene har åpnet igjen, og 90-tallsnostalgien skyller over oss som en tsunami av referanser og lengsel.

Hvis 2020-tallet er tiåret vi blir servert akkurat det vi vil ha, var 90-tallet tiden da filmskaperne forsøkte å overraske oss med det vi ikke visste at vi ønsket.

Og det er nettopp plottvistens tiår den kinoaktuelle regissøren Tommy Wirkola har mimret tilbake til med sin nyeste film.

Vi spurte derfor den hjemvendte regissøren om å dele noen av filmene som har inspirert og motivert ham i arbeidet med «I ONDE DAGER».

«Fargo»

– Vil vel si at Coen brødrene generelt har vært store inspirasjonskilder når vi har skrevet manuset, mest med tanke på tonefall, på måten de mikser det alvorlige med det morsomme, men også, som i Fargo, på grunn av at man har hovedpersoner som nødvendigvis ikke er de beste menneskene. 

Se filmen hos T-We Filmleie.

«Deliverance»

– En film som satt dype spor i meg og mine medforfattere i våre yngre dager, og – uten å avsløre noe – som kanskje har noen scener og karakterer som har inspirert visse øyeblikk i vår film – og maaange andre filmer opp gjennom tidene. 

«Mr. and Mrs. Smith»

– Kan vel ikke si at vi tenkte så mye på denne filmen da vi kom opp med ideen, men i etterpåklokskapens tegn så kan man jo se at den har visse likheter: vi følger et ektepar som holder store hemmeligheter overfor hverandre, og som også ender opp med å prøve å drepe hverandre.

Se filmen på T-We.

«War of the Roses»

– Virkelig en godbit av en film, der en skilsmisse går kraftig over stokk og stein. Douglas og Turner er fantastiske begge to, og hatet og avskyen de viser for hverandre føles deilig og ekte.

Tarantino!

– Vanskelig å plukke bare én film fra katalogen hans, vi var mer generelt inspirert av han og hans filmer da vi skrev manuset. Da tenker jeg på stemning, på måten dialogen hans ofte driver filmen, og på de rike persongalleriene hans.

T-We-tips: Sjekk ut klassikeren Pulp Fiction på HBO, eller noe av nyere dato, som Once Upon a Time in Hollywood på Netflix.

«A Simple Plan»

– Ikke så inspirert av selve handlingen, men helt klart av stemningen i filmen, som er en av Sam Raimis beste. Mange desperate mennesker og masse penger er ofte en fin ingrediens i denne typen filmer...

Utallige horrorfilmer som starter med en tur til hytta

– Inkludert «Død Snø»! Også denne filmen starter (nesten) med en gang med en kjøretur til hytta. Dette er også noe vi spiller på, og har det veldig gøy med utover, hvor mye galskap vi klarer å presse inn i og rundt idyllen som befinner seg omkring den hytta. 

Lei filmen hos Viaplay.

Nyt nostalgien. God filmsommer!