Disse hageprogrammene gir deg grønne gleder

Tid for hage på TV 2

Drømmer du om å få mer ut av hageflekken bak huset? Lær tips og triks med disse hageprogrammene, enten du har grønne fingre eller ei.

Yrende planteliv og grønn plen er en stor glede for mange, og med vår i lufta trekker Ola og Kari Nordmann gjerne ut for å stelle i busker og bed.

Enkelte har kanskje klare visjoner og planer for nøyaktig hva det er vi vil ha fra hagene våre, men de fleste av oss søker tips - fra internett eller TV-programmer.

Heldigvis byr norske TV-kanaler og strømmetjeneste på en bråte med hageserier som vil få kreativiteten til å spire.

Under finner du noen av våre favoritter:

Logg inn og skreddersy din TV- og strømmepakke her

Oppfinnsomme hager

I NRK-serien «Hagen min» blir vi med programleder Heidi Sivertzen-Oksmo og fotograf Camilla Næss når de besøker oppfinnsomme hageeiere over hele landet. De tar også med en eksperttrio bestående av gartneren Steinar Johansen, kokken Dag Tjersland og snekkeren Stine Bjørnstad.

Vi blir kjent med Norges mest kreative hageeiere og får tips til hvordan vi selv kan fikse opp hagene våre med stell og stiklinger. Noen er eksperter og har massive hager med flere hundre forskjellige typer planter, andre er ferskere i gamet – men alle imponerer.

Se serien i Ukesarkivet

Hagen min

Skyhøyt nivå

NRK byr også på vennlig konkurranse i «Hagekampen». Denne realityserien prøver å avgjøre hvem som er Sveriges aller største hageentusiast, og nivået er skyhøyt.

Her stiller 10 deltagere som prøver å vise frem sine talenter og kunnskaper, samtidig som de demonstrerer sin kreativitet i hagen. Deltagernes ferdigheter bedømmes av en jury bestående av Gunnel Carlson, Peter Englander og Hannu Sarenström før de sendes hjem én etter én.

Se serien i Ukesarkivet

Vi holder oss hos söta bror og på NRK i «Hygge i hagen» (også kjent som «Trädgårdstider»). Sveriges populære kvartett Pernilla, John, Malin og Tareq er eksperter innen sine felt, og byr på inspirasjon og gode hagetips.

Her får du en blanding av matlaging og mindre prosjekter som omhandler hagen, samtidig som du lærer nyttige triks om dyrking og annet hagearbeid. «Hygge i hagen» er tilgjengelig i Ukesarkivet.

Se serien i Ukesarkivet

Hygge i hagen

Norsk klassiker

Hagestell kombineres med oppussing og restaurering i «Det gode bondeliv». Serien følger det allsidige talentet Frank Erichsen og familien hans på Kastaniegården i Danmark. Familien lever et enkelt og idyllisk liv på gården, og seerne inviteres til å være med hele veien. Dyrestell, planting, hagestell, bygging av møbler og fiksing av uteområder står på agendaen i denne nydelige serien - som du også finner i Ukesarkivet.

Se serien i Ukesarkivet

I langt over et tiår hjalp den norske klassikeren «Grønn glede» med å inspirere gartnerspirene blant oss. Snekkeren Ola Blom, gartner Tom Egeberg Hvål og programleder Mette Stensholt Schau har jobbet med hundrevis av hager i alle størrelser, og det de ikke vet om hagestell er omtrent ikke verdt å vite.

Trioen skaper vårglede uten like når de i over 15 sesonger bidrar til å gjøre Norges hjem vesentlig grønnere. Hvordan lager man en økologisk kjøkkenhage? Kan man unngå giftsprøyting ved å samplante løk, dill og kål? Sannsynligvis finnes svarene på disse spørsmålene i de ni sesongene av programmet som finnes på NRK TV-appen i T-We.

Tretopper og norske rekkehus

«Tid for hage» på TV 2 er en annen norsk klassiker innen hagesjangeren. Programleder Kjersti Bergesen tar med seg sitt ekspertteam med designere, håndverkere og gartnere og tar fatt på oppgaven om å fikse opp i nordmenns hager. Hvordan fikser man en hage i et maritimt miljø?

Og hva skal til for å fikse en hage inspirert av japansk kultur i et norsk rekkehus?

Se serien i Ukesarkivet

Drømmer du om et nydelig trehus i hagen? «Treehouse Masters» på Animal Planet kan være akkurat det som gir deg den gnisten som trengs for å komme i gang! I dette underholdningsprogrammet lager “trehviskeren” Pete Nelson og hans gjeng private krypinn i form av trehus i amerikanske hager.

Eieren av Nelson Tree House and Supply gjør sitt for å inspirere amerikanerne til å finne sitt indre barn og oppdage gleden ved å bygge et trehus i hagen. Pete mener at trær har personligheter, og at å benytte seg av trehus er den ultimate måten å vende tilbake til naturen på. Er du enig i påstanden og lar deg friste, så finner du serien i Ukesarkivet.

Se serien i Ukesarkivet