Film og serier

Skeive serier og filmer vi digger akkurat nå

Det har aldri vært flere kule filmer og serier om skeive karakterer. Og hurra for det!

Collage av pride-filmer

Fantastiske filmer og TV-serier har definitivt spilt en viktig rolle i kampen for skeives rettigheter.

De siste årene har for eksempel den skeive serien «Heartstopper» (Netflix) vist hundretusener av oss hvordan det er å forelske seg som ung via romansen mellom Nick og Charlie. 

Vi har fulgt det vakre forholdet mellom Rue og Jules i prestisjedramaet «Euphoria» (HBO Max), grått over forholdet mellom David og Patrick i «Schitt’s Creek» (C More) og feiret skeive på bygda i dokuserien «We’re Here» (Netflix) . 

Under har vi samlet noen av LHBT-seriene og de skeive filmene vi digger akkurat nå, som byr på all den nydelige skeive representasjonen og historiefortellingen du ser et som du kan nyte denne Pride-måneden.

PS: For flere fabelaktige tips, sjekk kategorien «Pride: Kjærlighet er for alle» på T-We-hjemskjermen.

Skreddersy TV- og strømmepakken din her

For den som liker lure komedier: Our Flag Means Death (HBO Max)

Ved første øyekast ser ikke nødvendigvis «Our Flag Means Death» ut som en spesielt skeiv serie, men vi lover at under overflaten til denne tullete piratkomedien skjuler det seg en nydelig og Pride-verdig fortelling.

«Our Flag Means Death» er løst basert på historien om kaptein Stede Bonnet, en aristokrat som forlater familie og et bekymringsløst liv for å bli pirat. Sammen med et dysfunksjonelt lag av sjøfolk går han ombord på skuta Revenge, og gjør sitt beste for å overleve det som finnes av trusler på det åpne hav. 

Serien viser hvordan Bonnet ender opp med å møte den legendariske piraten Blackbeard (spilt av Taika Waititi), som er starten på en nydelig skeiv romanse som har blitt møtt med hyllest fra kritikerne. 

– «Our Flag Means Death» gir endelig LHBT-miljøet det de fortjener, skriver en nettside. 

– Darby og Waititis prestasjoner blir bedre og mer nyanserte utover i serien. Når serien kommer på dypere vann, viser disse to så mye sjarm og nyanse i karakterene sine at de alene gjør serien verdt å se, skriver underholdingsnettstedet Polygon

For fantasy-nerden: First Kill (Netflix)

Til tross for at vampyrhistorier som «Twilight», «True Blood» og «The Vampire Diaries» ikke føles så innmari ferske og innovative lenger, så finnes det fortsatt glimrende fortellinger der ute om de blodsugende monstrene.

Netflix-serien «First Kill» er basert på en kortfortelling skrevet av serieskaper V.E. Schwab som tar for seg den kompliserte (og ikke minst upraktiske) forelskelsen mellom vampyren Juliette og vampyrjegeren Calliope. 

De to tenåringene har begge kommet til et stadie i livet hvor de er klare for å drepe for første gang. Men, følelsene tar fort overhånd, og over åtte episoder følger vi de to jentenes umulige romanse mens en større kamp mellom jegerne og vampyrene i Savannah, Georgia utfolder seg. 

Selv om den har fått litt blandede tilbakemeldinger fra kritikerne så langt, er «First Kill» en glimrende liten fantasyperle som sannsynligvis vil falle godt i smak hos de som liker fantasyserier preget av en god dose camp og melodrama.

For de med sans for oppussing: Trixie Motel (Discovery+)

Trixie Mattel er hovedsakelig kjent for sin opptreden på dragkonkurransen «RuPaul’s Drag Race» og en vellykket YouTube-karriere, men i denne Discovery+ dokumentaren gjør hun spranget fra dragscenen til et råttent motel i California.

«Trixie Motel» følger Mattel, drag-personaet til Brian Firkus, mens hun pusser opp et gammelt motel i Palm Springs, California. Hun har kjøpt motellet sammen med partneren David, og har som mål å renovere det hele før Pride-sesongen for kun 500,000 dollar. 

Mens veggene males og glitteret spres, får Trixie hjelp av noen av sine nærmeste kjendisvenner, som Lisa Vanderpump, Iggy Azalea, Nicole Byer, Zooey Deschanel – samt Trixies komipartner Katya Zamolodchikova. 

Resultatet er et helsprøtt realityshow som byr på campy underholdning fra begynnelse til slutt.

For de som søker spenningen: Conversations with Friends (HBO Max)

HBO Max’ dramatittel «Conversations with Friends» er basert på Sally Rooney (skaperen av «Normal People») sin suksessfulle debutroman. 

Mens «Normal People» i stor grad var basert på ungdomsromanser, tar «Conversations with Friends» steget videre til mer voksen tematikk.

Serien tar for seg Bobbi og Frances, to unge venninner som tidligere var kjærester, som blir romantisk involvert med et voksent og heteronormativt ektepar. Spenningen er høy, og det stilles kritiske spørsmål ved verdien av monogami og etablerte normer vi slavisk følger. 

Britiske Telegraph er blant nettsidene som har omfavnet serien varmest. Toppanmeldelsen beskriver «Conversations» som en «sexy» og «kompleks» adapsjon som er full av liv og sjel.

For de som søker hjertevarmen: Sort of (Viaplay Originals)

«Sort Of» er en hjertevarmende dramedie om søken etter tilhørighet. 

Serien følger den ikke-binære, sofasurfende og yngste barnet i en større pakistansk familie Sabi Mehoob, som passer inn blant mange kategorier uten å føle at de passer helt inn i noen av dem.

Sabi jobber som barnevakt i en hipsterfamilie, men har egentlig en plan om å slippe alt og flykte til Berlin («det mest queer stedet i galaksen»). Men, når moren i familien havner i en alvorlig sykkelulykke blir denne planen umiddelbart vanskeligere, og Sabi må trå til og omfavne den lille familien. 

Det noenlunde ukjente Toronto-talentet Bilal Baig briljerer i hovedrollen som Sabi. Yahoo er blant dem som skryter mest av Baig og «Sort Of». I deres dekning av serien kaller de den blant annet «glimrende ærlig».

Se serien her

For de som vil lære mer: Ut (Discovery+)

I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. I den sammenheng lanserer Discovery «Ut»; en dokuserie som over tre timer og fire episoder tar for seg skeives rettigheter i Norge.

Her får 50 skeive mennesker i alle aldre sjansen til å formidle deres historie foran kameraet, deriblant Jan Thomas, Brita Møystad Engseth og Anne Holt. 

– En overveldende og takknemlig feiring av kjærligheten. Med et historisk perspektiv som bør være skremmende selv for dem som kan huske et godt stykke tilbake, skriver VG i en svært positiv anmeldelse av dokumentarserien

Er du interessert i skeiv historie, eller ønsker å høre mer om skeives plass i det norske samfunnet, er «Ut» en utmerket plass å starte.

For de på utkikk etter dype historier: The Power of the Dog (Netflix)

Sjalusi. Maskulinitet. Sorg. LHBT-kjærlighet. Tematisk er Netflix’ underspilte western-film en heidundrande berg- og dalbane.

«The Power of the Dog» tar for seg brødrene Phil (Benedict Cumberbatch) og George (Jesse Plemons) som blir introdusert for enka Rose (Kirsten Dunst) og sønnen hennes Peter (Kodi Smit-McPhee). 

George faller fort for Rose, mens Phil finner uventet vennskap i Peter etter at sistnevnte finner ut at Phil egentlig er skeiv.  

Regissør og manusforfatter Jane Campion har satt sammen et nydelig psykologisk drama som virkelig treffer godt. Filmen ble belønnet med hele 12 Oscar-nominasjoner, og vant i kategorien «beste regi».