Happy Pride! Her er folkets skeive favoritter

Collage av pride-filmer

Årets Pride blir heldigital. Hva er da bedre enn å kose seg med det beste av skeive filmer og serier?

Fantastiske filmer og TV-serier har definitivt spilt en viktig rolle i kampen for skeives rettigheter.

De siste årene har for eksempel «Love, Simon» vist flere hundre tusen ungdommer hvordan det er for en vanlig tenåring å komme ut av skapet. Vi har drømt oss bort til 80-tallets Italia med nydelige «Call Me By Your Name», gladrødmet litt av de mest vågale øyeblikkene i «Blå er den varmeste fargen» og jublet fram «Moonlight» til Oscar for beste film.  

Til neste år får vi også den første åpne homofile Marvel-superhelten i «The Eternals». 

Dessuten kommer det stadig skeive historier fra andre verdenshjørner. For eksempel anbefaler vi varmt georgiske «I morgen danser vi», om danseren Merab som faller for sin største rival. 

Årets Pride-festligheter blir heldigitale, men de trenger ikke bli mindre fabelaktige likevel. Vi ba folk fra det skeive miljøet om å komme med deres viktigste og beste strømmetips i anledning årets feiring:

DJ Austinatt elsker saftig reality med mening:

«RuPaul’s Drag Race» er min skeive favorittserie av så mange grunner. Med den levende legenden RuPaul Charles i spissen konkurrerer et titalls drag queens om å bli kåret den neste «drag superstar». Her får du LHBT-historie, løsvipper, parykker og skyhøye hæler mikset med historiene til skeive drag queens i USA. Alle burde se serien fordi den viser at dragkultur dreier seg om mye mer enn sminke og parykker. Den blander glitter, politikk og historie i en nydelig pakke!

Se «RuPaul’s Drag Race» i Paramount+. Du kan også se en rekke sesonger hos Netflix. DJ Austinatt finner du på Instagram.

Podcaster Kjetil-André blir rørt av ulovlig kjærlighet i Frankrike:

Jeg har falt hodestups for filmen «Portrett av en kvinne i flammer». Den tar for seg en ulovlig kjærlighet i 1700-tallets Frankrike, med fordommer og forbud som dessverre fortsatt føles relevant i 2020. Héloïse skal giftes bort mot hennes vilje, men faller i stedet for maleren Marianne. Historien er emosjonell, sårbar og frustrerende håpløs. Man går virkelig gjennom hele følelsesregisteret her. Filmen er så ærlig og så god, og fortjente alle sekserne anmelderne kastet etter den.

Se «Portrett av en kvinne i flammer» i T-We Filmleie.

Drag King Mary Ann blir oppslukt av sterke kvinner i katt-og-mus-lek

Jeg elsker «Killing Eve» fordi den drives av sterke, skeive og komplekse kvinnelige karakterer, uten at den er unaturlig og unødvendig seksualisert. Serien handler om Eve Polastri, en etterretningsagent som får i oppgave å fange en psykopatisk kvinnelig leiemorder ved navn Villanelle. De to utvikler en voldsom fascinasjon for hverandre, og det hele ender med en vakker katt-og-mus lek som de begge er like mye med på. Det er en god blanding av både action, melodrama og thrillerspenning som passet perfekt for meg.

Se «Killing Eve» hos HBO Nordic. Se mer av drag king Mary Ann/Phoenix D'vine på Instagram.

info icon

Ekstravagant og eksepsjonell

info icon

Reality som gjør det riktig

Ungdomsarbeider Ole liker historie om vanlig skeiv hverdag:

«Aldri Voksen» er i utgangspunktet ikke en utpreget LHBT-serie. Her følger vi en vennegjeng fra ungdomsskolen når de selv får tenåringer i huset, blant dem det lesbiske paret Tone og Rakel. Ikke alle skeive historier er tunge og vanskelige, og jeg syns det er fint at «Aldri Voksen» aldri gjør noe stort nummer ut av de to er lesbiske. Det er nydelig å se en helt vanlig skeiv hverdag i en serie, det er noe jeg har savnet veldig. Serien er sjarmerende, klein og til tider litt drøy - alt man vil ha fra en norsk familiekomedie.

Relaterte artikler

Se flere artikler