Film og serier

Fra herlig tøys til politisk plattform

Dyktige standup-komikere gir oss latterkrampe. Men de aller beste framfører også vitser som gjør at vi setter latteren i halsen.

pete-davidson

Standup har alltid hatt et publikum i Norge, men med inntoget til Netflix, HBO Nordic og Paramount+ er tilbudet blitt enda større.

Men med større konkurranse har også viljen og evnen til å eksperimentere blitt langt større.

En rekke komikere bruker nå formatet til å framføre et mer politisk budskap. Her er noen av våre favoritter:

Skreddersy din TV- og strømmepakke her

Dave Chappelle: 846

Den gamle ringreven Dave Chappelle – allment regnet som en av tidenes ypperste standup-komikere – har vært særdeles aktiv de siste årene, med hele fem Netflix-spesialer ute siden 2017.

Årets «846» er kanskje mer en monolog enn en tradisjonell standup-forestilling, der hovedtema er protestene i etterkant av George Floyds død. Dette er sterk kost, som anbefales varmt.

Se den på Youtube

Pete Davidson: Alive From New York

Denne blodferske standup-spesialen viser en av klodens mest populære – og talentfulle – komikere i fri utfoldelse. 26-åringen fra Staten Island har riktignok blitt (minst) like kjent for sitt trøblete privatliv som humoren sin, noe han vet å bruke som humoristisk skyts.

Spesialen innledes med en frydefullt brutal diss av den skandaliserte komikeren Louis CK, som prøvde å sabotere Davidsons karriere i «Saturday Night Live», og fortsetter med pikante detaljer om sex og dop, forholdet til Ariana Grande og faren som døde på jobb som brannmann 11. september 2001. Intimt, selvutleverende og gjennomgående dønn morsomt.

Se den på: Netflix

Amy Schumer: Growing

De færreste komikere er like grove i kjeften – eller morsomme – som Amy Schumer. «Growing» er riktignok ikke hennes drøyeste øyeblikk, tematisk ankret som det er i ekteskap, graviditet og etableringsfasen.

Schumer har imidlertid ikke latt svangerskapet komme helt i veien for vitser om sex, fyll og dick-pics, og i The Guardians anmeldelse av showet beskrives hun som «still the daddy of carnal standup».

Se den på: Netflix

Norm Macdonald: Me Doing Standup

Han gjorde seg bemerket i hjemlandet Canada allerede på midten av 80-tallet, men Norm Macdonald er fortsatt en slags kultkomiker – til tross for at folk som David Letterman, Conan O’Brien og Louis CK er blodfans.

Aller best er han i standup-formatet, og «Me Doing Standup» fra 2011 er klassisk Macdonald: Her tar han blant annet for seg alkoholisme («the best disease»), kreft, nyhetssendinger, Tiger Woods og OJ Simpson. Det hele er hysterisk morsomt.

Se den hos Paramount+

Tig Notaro: Boyish Girl Interrupted

Der mange komikere tyr til maniert fortellerteknikk og heftige utblåsninger på scenen, representerer Tig Notaro det motsatte: Med pokerfjes og monoton, nærmest beroligende stemme handler showet hennes mer om historiefortelling enn å skulle mane fram de aller største latterbrølene.

I «Boyish Girl Interrupted» tar hun for seg livets små pinligheter, men også store og tunge temaer som sykdom og død. På et punkt kaster hun skjorta og gjør toppløs-standup – men ikke på den måten man kanskje skulle tro.

Se den på: HBO Nordic

Comedy Central-roastene

OK, dette er teknisk sett ikke standup. Men den ærverdige humortradisjonen roast – godlynt, men ofte svært grov utskjelling av en heldig utvalgt – fikk en velfortjent renessanse i 2003, da Comedy Central sendte den første kjendisroasten, med Denis Leary som offer.

Siden har det kommet omtrent en ny roast i året, der alle fra Justin Bieber og Pamela Anderson til Bruce Willis og Joan Rivers har måttet tåle grove fornærmelser. Charlie Sheen-roasten er kanskje den aller morsomste, mens Donald Trumps anstrengte smil under den elleville roasten fra 2011 er ekstra spesiell i dag med tanke på mannens karriereutvikling.

Se dem hos Paramount+

Skreddersy din TV- og strømmepakke her