Film og serier

Oscar-vinneren «Sound of Metal» er et av årets sterkeste dramaer

Riz Ahmed er mesterlig i rollen som metalltrommisen Ruben som brått mister hørselen. Nå kan du se den i T-We Filmleie.

Sound of Metal

Søndag gikk historiens 93. Oscar-utdeling av stabelen, der høydepunktene fra et filmår helt utenom det vanlige fikk tildelt heder og ære. 

En av filmene det knyttet seg mest forventninger til i forkant, var «Sound of Metal», som var nominert til hele seks priser – deriblant for beste mannlige hovedrolle og beste film.

Filmen endte opp med å vinne to priser, for beste lyd og beste klipping, men den hadde fortjent enda flere: «Sound of Metal» er nemlig en fortelling som blir værende i hodet – og i ørene – lenge etter at du har sett den ferdig. 

Nå er denne unike filmopplevelsen tilgjengelig i T-We Filmleie. 

Musikkfilm utenom det vanlige

Der majoriteten av musikkfilmer som regel spiller tungt og skamløst på tre ingredienser – sex, dop og rock ‘n’ roll – er «Sound of Metal» er en helt annen type film. 

Riktignok kretser handlingen i filmen rundt metallduoen Blackgammon, bestående av kjæresteparet Lou Berger (Olivia Cooke) på gitar og vokal og Ruben Stone (Riz Ahmed) på trommer. De reiser rundt i USA, spiller hardt og lever det gode bobil-livet.

sof

Men når sistnevnte akutt mister hørselen under en turné, tar livet en ny vending. Og det er her «Sound of Metal» begynner. 

Hardtslående og nært

For en trommis som har bygd livet sitt rundt å lytte og respondere, er det å miste hørselen ødeleggende på en helt fundamental måte. Hva blir igjen av identiteten når det du egentlig kan forsvinner over natta? 

Det er dette «Sound of Metal» setter seg fore å finne ut av. 

Ruben finner tilflukt i et program for døve og lærer seg tegnspråk, men han nekter i det lengste å identifisere seg som hørselshemmet. Det rydder plass for et emosjonelt hardtslående, men samtidig nært og nydelig drama. 

Råsterk hovedrolle

Den store stjernen i «Sound of Metal» er utvilsomt den britiske rapperen og skuespilleren Riz Ahmed («The Night Of», «Rogue One», «Jason Bourne»), som skinner fra første til siste scene. 

Hans portrett av Ruben balanserer mellom hardtslående fysikalitet og små fakter som kun antyder prøvelsene trommeslageren må gjennomgå på sin ferd fra hørende til døv. Det er en rolleprestasjon fra skuespillerkunstens aller øverste hylle.   

sound of metal

I et intervju med NPR forteller Ahmed at rollen som Ruben fikk ham til å revurdere kommunikasjon som konsept.  

– Når du kommuniserer med tegnspråk, gjør du det innenfra, med hele kroppen. Jeg følte at dette var en dypere kommunikasjon enn jeg noensinne kunne fått til med ord. Du gjemmer deg ikke bak ordene, slik vi som hører noen ganger kan gjøre.

Verden gjennom Rubens ører

Olivia Cooke, Paul Rici og Matthieu Almaric fortjener skryt for sentrale biroller i «Sound of Metal». Men den viktigste rollen i filmen – ved siden av Ahmeds – tilhører lydbildet, som altså innkasserte en høyst fortjent Oscar-statuett på søndag. 

Regissør Darius Marder leker nemlig aktivt med persepsjon. I store deler av filmen opplever vi verden gjennom Rubens ører – en modig filmatisk vri som plasserer oss inni hovedpersonens hode. 

Grepet var langt ifra tilfeldig, ifølge Varietys intervju med regissør Marder

– Denne filmen er en oppvåkning. De fleste av oss ser på døvhet som et fysisk handikap. Vi skjønner ikke at det faktisk er en kultur.

Stillhet og støy

«Sound of Metal» skårer i skrivende stund svimlende 97 prosent på Rotten Tomatoes. Blant de mange mediene som hyller filmen finner vi New York Times:

sound of metal

– Drevet av en distinkt stil og en potent hovedrolleinnsats, bygger Darius Marders «Sound of Metal» en enestående spenning mellom stillhet og støy. 

Se filmen i T-We Filmleie.