Film og serier

Historiene som holder løpegnisten i live

Her er de beste film- og serietipsene i en tid med kansellerte løp over hele landet.

Bilde fra Run Fatboy Run

Bergen City Maraton, Holmenkollstafetten, Kirkebakken Grand Prix, H3 Hamar Maraton, Sentrumsløpet – listen slutter dessverre ikke der.

Vårens pandemi har satt en full stopper for så og si alt av løpearrangement i landet vårt. Hjemmetrening og joggeturer rundt nabolaget kan i liten grad erstatte følelsen av å legge kilometer etter kilometer bak seg til jubelen fra hundrevis av tilskuere.

Med T-We får du tilgang til et mangfold av dokumentarer, serier og filmer hvor løping og maraton er sentrale tema. Kanskje en inspirerende løpefilm mens du springer på tredemøllen hjemme kan hjelpe til ved å holde treningsgnisten gående?

Her er noen titler blant utvalget som virkelig får oss til å finne frem joggeskoene:

Logg inn og skreddersy din TV- og strømmepakke

Bolt og terrortragedie

I kategorien kritikerroste dokumentarer er Usain Bolt-filmen «I Am Bolt» et treffsikkert valg. Filmen tar for seg sprinteren fra Jamaica og viser hvordan verdens raskeste mann klarte å sikre hele ni olympiske gullmedaljer.

Se den i T-We Filmleie.

HBO Nordic har også flere kritikerroste dokumentarer som er verdt å få med seg. «Marathon: The Patriot’s Day Bombing» tar for seg resultatene av den forferdelige hendelsen hvor terrorister bombet Boston-maratonet i 2013.

Her møter vi overlevende og hører historier om skadde maratonløpere som går gjennom rehabilitering for å vinne tilbake styrke. Dokumentaren er grafisk og rå, men absolutt av den inspirerende sorten.

Se filmen her.

Gøy om løpebrødrene

Om du er på utkikk etter noe som er litt nærmere geografisk, har nok NRK TV-appen på T-We-boksen akkurat du leter etter. Dersom du er en av dem som ennå ikke har fått med deg den nymoderne klassikeren «Team Ingebrigtsen», så er denne tiden en gylden mulighet.

Dokuserien dekker hele Norges Ingebrigtsen-familie. Henrik, Filip og Jakob er alle stjerneidrettsutøvere, og bak dem finnes en hel ekstraordinær familie som er som skapt for TV. Gjennom tre sesonger får vi se løperne gjennom oppturer og nedturer mens de prøver å nå toppen av feltet.

Hvordan går det når brødrene skal konkurrere om mesterskapstitler - og for første gang konkurrere offentlig mot hverandre?

Komikk og Oscar-vinner

Når humøret lener mer mot fiksjon enn fakta, finnes det også filmer med løpetema som har mer fokus på ren underholdning.

Blant disse er stjernespekkede «Run Fatboy Run», hvor «Friends»-skuespiller David Schwimmer står for regi. Simon Pegg spiller Dennis, en usikker type som forlater sin gravide forlovede Libby («Westworld»s Thandie Newton) ved alteret. Når Libby blir sammen med den svært suksessfulle, dog ganske arrogante, Whit (Hank Azaria) bestemmer Dennis seg for å vinne henne tilbake - ved å løpe maraton mot Whit i London.

Se filmen i T-We Filmleie.

Dersom du har sett litt film i løpet av de siste 30 årene, ringer det sannsynligvis i noen bjeller dersom man hører setninger som “Life is like a box of chocolates”, “My mama always said…” eller “Jennyyyyy”. Det stemmer: «Forrest Gump» er tilgjengelig i Paramount+.

Se filmen her.

Tom Hanks banebrytende rolle som kjernekaren med det lave IQ-tallet ble et øyeblikk som definerte hans karriere. Forrest går gjennom historien med et særdeles ukomplisert blikk på livet, og ferden hans fra landsbygutt til en krigshelt er både hjerteskjærende og hjertevarmende på samme tid.

Løpingen fra skolebøllene, løpingen på tvers av USA og løpingen etter Forrests elskede Jenny - de ikoniske scenene kommer på rekke og rad. Filmen vant seks velfortjente statuetter under Oscar-utdelingen i 1995, og mer trenger man kanskje ikke si.

Løp for livet

Blant de største strømmetjenestene har Netflix et solid bibliotek av løpetitler for enhver seer som lengter etter melkesyren. Spanske «100 Meters» er en av dem.

Den Marcel Barrena-regisserte filmen er basert på den sanne historien om mannen Ramon som blir diagnostisert med multippel sklerose-diagnose. Han bestemmer seg for å prøve seg på et Iron-Man-triatlon, til tross for at sykdommen hans tilsier at han ikke kommer til å kunne gå 100 meter innen det første året. Hint: Ting blir røft.

Dan Rovinas gjør en dyktig portrettering av mannen som ikke ser det å gi opp som et valg, og er et av høydepunktene i denne viktige filmen.

Det engelske ordet “race” får en dobbel betydning i denne biografiske filmen fra 2016. «Race» tar for seg afroamerikanske Jesse Owens, som brakte hjem hele fire gull fra OL i Berlin i 1936. For en mann som ham var det absolutt ikke problemfritt å delta i Berlin under nazi-regimet.

Filmen om den anerkjente sprinteren tar for seg Owens’ privatliv, og viser hvor vanskelig det var for ham å komme seg til Berlin i en tid med svært polarisert politikk i begge land. Også i denne Netflix-filmen finner man en hovedrolleinnehaver som virkelig tar kaka, da Canadiske Stephan James’ prisvinnende rolle som Owens har mottatt glimrende tilbakemeldinger verden over.