Film og serier

18 klassiske kvalitetsserier du kan binge i sofaen

Fra sertifiserte klassikere til skjulte perler: Her er seriene som kan gjøre tiden fremover bittelitt bedre – enten du ser dem for første gang eller på nytt.

The leftovers, peaky blinders, lost

Et av få lyspunkter ved den situasjonen Norge og verden befinner seg i for øyeblikket, er at vi tvinges til å roe ned tempoet, vise oss fra vår mest hensynsfulle side og gjøre det beste ut av en usikker og vanskelig situasjon.

For mange av oss innebærer det mer tid i hjemmet, og mer tid til både fordypning og underholdning – også foran TV-skjermen. Det gir en mulighet til å endelig kunne se deg opp på seriene du aldri har fått tid til å sjekke ut, eller gyve løs på gamle favoritter om igjen.

Derfor har vi samlet et raust knippe serier som spenner fra intens action og herlig komedie til undervurdert gull.

Felles for alle tipsene er at du finner dem i T-We, de har fått svært gode kritikker og/eller høy score hos IMDB.

De tre store harde

TV-historiens mest innflytelsesrike og ambisiøse serie kan være «The Sopranos» (HBO Nordic). Historien om Tony Sopranos vei mot toppen i New Jersey-mafiaen, samtidig som psyken hans begynner å sprekke opp, holder seg forbløffende godt 20 år etter. Karakterene er komplekse, skuespillerprestasjonene heftige og manuset strålende, ømt og brutalt.

Der «The Sopranos» er mesterlig på individnivå, viser «The Wire» (HBO Nordic) med nådeløs presisjon hvordan kriminaliteten forgreiner seg ut i alle deler av samfunnet. Den nesten dokumentariske realismen dette krimdramaet fra Baltimores hardeste strøk pensles ut med, gjør at «The Wire» fortsatt topper mange lister over tidenes beste serier.

Vi kommer heller ikke utenom «Breaking Bad» (Netflix) når de mest episke forbryterseriene skal rangeres. Walter Whites personlige reise fra famlete kjemilærer med lungekreft til en mytologisk skikkelse i Albuquerques dopbefengte underverden er en gresk tragedie oppdatert for vår egen tid, med plenty av mørk humor og filmatisk poesi underveis.

Fråtsevennlige blockbustere

Mysteriet «Lost» (ABC Studios) var en av seriene som for alvor fengslet publikum over hele verden gjennom andre halvdel av 00-tallet – hele 11 millioner seere fulgte gjennomsnittlig hver episode av siste sesong. En gruppe overlevende etter en flystyrt må klare seg på en øde stillehavsøy, samtidig som ukjente og destruktive krefter lurer i bakgrunnen. Hektende!

Apropos fråtsefest: «Prison Break» (FOX+) var en av få serier som kunne måle seg mot «Lost» hva popularitet angikk, særlig i de første sesongene. Her foregår mye av handlingen bak murene, der Michael Scofield (Wentworth Miller) legger en utspekulert plan for å få sin uskyldig dødsdømte bror ut av fengsel – fra innsiden.

«24» (FOX+) er et annet godt eksempel på hvilken samlende effekt serier hadde på 00-tallet: Den intense og medrivende beretningen om Jack Bauer (Kiefer Sutherland) og hans ustoppelig kamp mot terrorister, fortalt i samme tempo som karakterene opplever handlingen, var både et friskt TV-pust og en uimotståelig actionthriller.

Opp med latterdøra!

Selv om «The Office» (Viaplay) opprinnelig var en engelsk serie, pønsket ut av Ricky Gervais og Stephen Merchant, er det på mange vis den amerikanske versjonen av den pinlige, liksom-dokumentariske kontorkomedien som har blitt stående igjen. Det skyldes ikke bare antallet sesonger – ni mot britenes to – men også hjertevarme og egenart.

Til å være «et show om ingenting», har jaggu «Seinfeld» (Viaplay) satt dype spor i pop- og seriekulturen. Og humoren i portrettene av den kyniske New York-vennegjengen Jerry Seinfeld, George Costanza, Elaine Benes og Cosmo Kramer har definitivt tålt tidens tann – i alle fall fra sesong tre og utover.

At «Seinfeld»-medskaper Larry David kunne følge opp suksessen med en hylende morsom serie om en fiksjonalisert utgave av seg var ikke gitt, men med «Curb Your Enthusiasm» (HBO Nordic) har han gjort det – i 20 år. Her følger vi David på kant med alle sosiale normer og regler – som regel dypt pinlig, alltid hylende morsom og ubehagelig gjenkjennelig.

Sært og godt

Etter å ha vært en av verdens mest originale og interessante regissører fra «Eraserhead» i 1977, var David Lynch tidlig ute med å utnytte serieformatet med «Twin Peaks» (HBO Nordic): En fantastisk blanding av såpe, horror, komedie og eksistensielt drama, med et mordmysterium i en amerikansk småby som omdreiningspunkt. Den forstyrre(n)de tredjesesongen «The Return» må nesten regnes som en egen serie, men anbefales, den også.

«BoJack Horseman» (Netflix) topper jevnlig lister over tidenes beste animasjonsserie, og det er helt fortjent: Tegneserien om den avdankede, alkoholiserte hesten som prøver å gjenopplive skuespillerkarrieren og sitt romantiske liv i Hollywood, høres kanskje ut som en tynn idé på papiret. Men BoJack Horseman (med stemme fra Will Arnett) er en karakter (og en serie) som ikke bare er svært morsom, men som man blir glad i på ordentlig.

Få serier har blitt ignorert av massene og elsket av fanskaren i samme grad som «The Leftovers» (HBO Nordic). Kanskje var det den uforutsigbare blandingen av sci-fi, action, drama, horror og noe helt annet som gjorde premisset – at to prosent av jordens befolkning har forsvunnet sporløst – vanskelig å svelge for det TV-tittende publikum. Serien står imidlertid igjen som en virkelig oversett klassiker – helt på høyde med de aller største.

Mens vi venter på ny sesong

En av de morsomste seriene på TV de siste årene, «Barry» (HBO Nordic), handler om leiemorderen Barry Berkman (Bill Hader), som ender opp i en skuespillerklasse i Los Angeles. Et søkt utgangspunkt, men løst på en så original, smart og hysterisk festlig måte at det ikke nytter å stå imot. Et fantastisk galleri av biroller løfter denne serien ytterligere til øverste divisjon.

Ikke bare én, men to nye sesonger er lovet av «Atlanta» (FOX+), med premiere på tredje sesong varslet i januar 2021. Har du ennå ikke sett denne sjarmerende, tankevekkende og festlige serien fra Atlantas rapmiljø, med rapperen Paper Boi (Brian Tyree Henry) og hans uheldige manager/fetter Earn (Donald Glover, som også har laget serien), er det bare å kaste seg over den.

«Russian Doll» (Netflix) byr på en mørkt humoristisk og eksistensfilosofisk vri på «Groundhog Day». Nadia fortsetter å dø – og gjenoppleve sin 36. bursdag. Hun er fanget i en surrealistisk tidssløyfe og stirrer sin egen dødelighet i hvitøyet samtidig som hun prøver å løse mysteriet. Serien er skapt av fintfolk som Amy Poehler («Parks and Recreation») og Natasha Lyonne («Orange is the New Black»), som storspiller i rollen som Nadia.

Nye episoder

Britiske gangsterdramaer fra mellomkrigstidens Birmingham er ikke hverdagskost. «Peaky Blinders» (Netflix) gjør at man lurer på hvorfor: Denne medrivende, voldelige og romantiske beretningen om den kriminelle Shelby-klanen, med Cillian Murphy i sitt livs rolle som familiens overhode Tommy Shelby, er så stilfull og gjennomført at engelske menn nå har begynt å kle seg i finstas og sixpence til hverdags.

Å lage en spinoff-prequel til «Breaking Bad» virket ikke nødvendigvis som noe sjakktrekk i 2015. Likevel var det akkurat det Vince Gilligan gjorde, og fem år senere er «Better Call Saul» (Netflix) fullt på høyde med moderserien. Historien om småsvindleren James McGill (Bob Odenkirk) og hans transformasjon til skruppelløse Saul Goodman er mesterlig på alle tenkelige plan.

Vi runder av med en norsk serie som imponerende nok hevder seg blant de store i utlandet. «Vikingane» (NRK) er noe så inspirerende som en krysning mellom «The Office» og «Game of Thrones», der noen av Norges beste skuespillere herjer seg gjennom middelalderen utstyrt med selvhjelpsfloskler og mellomlederspråk. Den ferske sesongen byr på en prequel, som blant annet viser hvorfor høvdingen Jarl Varg (Jon Øigarden) ble så hevngjerrig (hint: det handler om hyssingen).

Skreddersy din TV- og strømmetjeneste