Film og serier

Westworld, og 9 andre scifi-serier (eller filmer) du bør se

Trodde du at du ikke liker science fiction? Da har du ikke sett disse.

Sci-fi serier

Mange tenker automatisk på endeløse lyssabel-dueller og invasjon fra verdensrommet når sjangeren science fiction blir nevnt. Men faktum er at sjangeren - ofte kalt scifi blant venner - rommer ekstreme variasjoner.

Ifølge store norske leksikon ble science fiction først brukt om framtidsorientert og moderne, fantasirik litteratur. I dag bruker vi gjerne betegnelsen om serier eller filmer som viser en tenkt framtid, med ny teknologi som rød tråd.

Noen filmer og serier legger mer vekt på romantikk, andre på komedie, og andre igjen har sterke elementer av horror.

Her er noen scifi-filmer og serier vi anbefaler akkurat nå.

Disse er veldig ulike, men har nylig blitt tilgjengelig i T-We – eller så er de spesielt aktuelle akkurat nå:

1. Westworld (HBO Nordic)

«Westworld» er kanskje den mest populære scifi-serien de siste årene. Plottet, om en fornøyelsespark befolket av roboter som menneskene kan herje med som de vil, er fullt av mystikk, vold, spenning og sex.

Sesong tre startet nylig opp på HBO Nordic, og ny episode kommer hver mandag. Sesong en og to er også tilgjengelig, for de som vil se alt fra start.

2. iHuman (T-We Filmleie)

Hvor mye vet du om de enorme konsekvensene kunstig intelligens kan få på samfunnet vårt? Denne svært skremmende og kritikerroste norske dokumentaren skulle egentlig gått på kino nå, men grunnet stengte kinoer er den i stedet sluppet rett på T-We Filmleie.

Les mer her, og få med deg vårt intervju med regissøren her.

3. Devs (HBO Nordic)

Alex Garland er kjent som forfatter av «The Beach» og skaperen av en rekke strålende science fiction-filmer. «Devs» er en fortelling om et teknologiselskap i Silicon Valley som har gjort en spektakulær oppdagelse – og som gjør hva som helst for å holde den hemmelig.

Dette er en miniserie i åtte episoder, og nye episoder kommer torsdager.

4. War of the Worlds (NRK Nett-TV)

Denne historien har blitt filmatisert en rekke ganger før, og BBC-miniserien er blitt akkurat så storslått som man kunne håpe. Handlingen foregår i 1905, men dette er en modernisert utgave der blant annet datidens kvinnekamp får mer fokus

Hele serien, tre episoder, ligger i NRK Nett-TV.

5. Apollo 11 (T-We Filmleie)

For en dokumentar! «Apollo 11» dokumenterer måneferden slik du aldri har sett den, med nyrestaurert foto og hittil usette klipp. En flott påminnelse om at menneskeheten er stand til å utrette fantastiske ting.

6. Altered Carbon (Netflix)

Svenske Joel Kinnaman spiller en leiemorder i fremtiden, i denne serien der sesong to nylig ble sluppet hos Netflix. Herlig steampunk-estetikk blandes med beinhard action – du skal være ganske gretten hvis du ikke lar deg underholde av denne.

7. Terminator: Dark Fate (T-We Filmleie)

«Terminator»-filmserien har vel sett sine bedre dager, men denne filmen - som nettopp kom i T-We Filmleie - er utvilsomt et mye mer underholdende og actionfylt frieri til fansen, med Arnold og Linda Hamilton tilbake i sine signaturroller.

8. Lost (ABC Studios)

Om «Lost» er en science fiction eller en fantasyserie kommer det alltid til å krangles om, men siden ABC Studios nylig slapp alle seks sesongene i T-We tar vi den med uansett.

Dette er en av tidenes mest omdiskuterte serier, om en gruppe mennesker strandet på en mystisk øy etter en flystyrt. Men er det overnaturlige fenomener som kan forklare hva som har skjedd med dem?

9. High Life (T-We Filmleie)

Claire Denis er en stor favoritt blant mange franske filmkjennere, og i hennes første science fiction gjør Robert Pattinson gjør sitt livs rolle.. Her spiller han en dødsdømt fange som blir sendt på et eksperimentelt oppdrag.

«High Life» er nok ikke for alle, men er du glad i kunstnerisk film og trenger å bli utfordret kan den være for deg.

10. Contagion (T-We Filmleie)

Heller ikke denne er for alle, men Steven Soderberghs «Contagion» (2011) har rast oppover lista over mest utleide filmer den siste tiden. Filmen beskriver hvor ille det kan gå med en pandemi ute av kontroll, og selv om ekspertene sier den er sterkt overdrevet har den dessverre blitt mer aktuell.

Les mer om filmen her.