Film og serier

Savner du sport på skjermen? Her er seriene for deg

TV-tipsene som kan bringe idretten tilbake i hverdagen din.

Friday night lights

Mange av oss kjenner godt på savnet etter direktesendt sport i disse dager. Det er tross alt begrenset hvor mange ganger man kan se høydepunktene fra VM i 98 eller repriser av elleville Northug-sprinter.

Den internasjonale dugnaden som er i full effekt, fører kanskje til bråstopp for direktesendt sport, men det finnes heldigvis råd for å stilne kløen noe: Gode TV-serier og dokumentarer om sport.

Med T-We har du tilgang på en rekke strømmetjenester med gode alternativer mens vi venter på at ekte, direktesendt sport skal starte opp igjen.

Skreddersy din egen TV- og strømmepakke

Fint om fotballens begynnelse

Ønsker du deg kritikerrost drama med sportstema er «Friday Night Lights» (finnes på Netflix og C More) et godt sted å starte.

Denne bingeverdige dramaserien med utgangspunkt i et amerikansk fotballag i den fiktive sørstatsbyen Dillon, Texas, gir deg det beste fra to verdener: Drama fra øverste hylle (serien har knallsterke 8,7 i rating på film- og TV-nettstedet IMDB) og sportslig lidenskap.

Er du av den mer anglofile typen, og først og fremst savner erkebritiske taklinger fra fotballøya, kan «The English Game» (også Netflix) vise seg å være en lissepasning.

Jonathan Fellows (mannen bak Downton Abbey) tar oss med helt tilbake til fotballens spede begynnelse på slutten av 1800-tallet, der britisk arbeider- og overklasse havner i full klinsj både av og på banen. Serien er inspirert av virkelige personer, og følger blant annet den skotske mureren Fergus Suter på sin ferd mot å bli det mange regner som verdens første profesjonelle fotballspiller.

Bugner av karakter og lidenskap

Selv etter engelsk standard kan man trygt hevde at Sunderlands innbyggere er relativt engasjerte når det gjelder fotball. Da er det jo litt synd at klubben i deres hjerter går gjennom en mildt sagt turbulent fase i disse dager, men det blir svært godt dokumentarstoff av det.

«Sunderland Til’ i Die» som du nå kan se to sesonger av på Netflix, kommer dypt under huden på den fotballglade byen i Nord-England, med bøtter av den karakteristiske sjarmen og personligheten det nord-engelske folket er kjent for – for ikke å snakke om temperamentet.

Er ikke fotball helt din greie, finnes det en rekke gripende dokumentarer fra andre idretter. Blant annet den bokstavelig talt fartsfylte dokumentarserien «Formula 1: Drive to Survive» på Netflix, som Wired kaller «Bedre enn ekte Formel 1». Serien følger sjåførene og deres støtteapparat under Formel 1-VM i 2018 og 2019, og gir oss unike innblikk i aktørenes liv både før, under og etter de setter seg i biler for å kjøre 350 kilometer i timen.

Humor og sport i herlig kombinasjon

Det er alltid godt å le, kanskje spesielt i disse tider. «Eastbound & Down», som du kan se på HBO Nordic, er en veldig morsom (om enn med noe sær humor) serie om den avdankede baseballspilleren Kenny Powers og hans manglende forsøk på å tøyle sitt enorme ego etter at han blir tvunget til å legge opp som profesjonell spiller.

«Ballers», som du også ser på HBO Nordic, har en hakket høyere feelgood-faktor enn Danny McBrides antihelt-eskapader i Eastbound & Down. Men serien der Dwayne «The Rock» Johnson spiller en pensjonert NFL-spiller i solfylte Miami, er likevel svært severdig for deg som er på jakt etter enkel, men god underholdning med sportstema.

På Netflix finner du den kritikerroste og vellagde (NRK Filmpolitiet kaller den «en sann fryd av en serie») «Glow» som følger det kvinnelige wrestlingmiljøet som startet opp på åttitallet. Serien er løst basert på virkelige hendelser, og er spekket med overskudd, bunnsolide karakterer og velkoreografert amatørwrestling. For ikke å snakke om en klokkerein 80-tallsestetikk.

En norsk klassiker og en overraskende god reboot

Om du er en av de få som ennå ikke har sett Heimebane, har du en gyllen anledning nå. Den bejublede norske dramaserien om Varg IL og miljøet rundt med Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, kan du se i sin helhet på NRK TV.

Visste du at også Youtube lager egenproduserte serier av høy kvalitet? Én av dem, Cobra Kai, en reboot av Karate Kid-filmene, satt til nåtiden med de samme skuespillerne som spiller de samme karakterene, burde jo strengt tatt ikke vært bra overhodet.

Men det er den, med 8,8 i rating på IMDB og unison kritikerhyllest, er det definitivt en severdig serie om du ønsker deg litt karate-visdom inn i karantene-hverdagen.