Film og serier

Alt du trenger å vite før TV-valget 2020

Her er alt du trenger å vite om dekningen av valgnatta, og et knippe tips til hvordan du kan forstå mer.

Bilde fra UXA i NRK-appen.

En av tidenes mest elleville amerikanske valgkamper er inne i sin avsluttende fase, og går det som de fleste håper vil vi ha et klart valgresultat ganske kjapt etter at valglokalene stenger tirsdag 3. november.

Valget blir naturlig nok dekket tett i alle kanaler, og NRK er blant dem som slår på stortromma. De begynner direktesendingen kl. 21.20 tirsdag, og holder på til kl. 13.00 dagen etter. NRK har sitt eget team på plass i USA, og dyktige programledere som Ingvild Bryn og Rima Iraki holder i det hele fra Oslo.

Hos TV 2 begynner valgdekningen kl. 22.20, og varer til klokken 10 dagen etter. Morten Sandøy, Elin Ludvigsen og Kjetil H. Dale er på plass gjennom hele valgnatten. Tallknuser Terje Sørensen gir oss alt av resultater, prognoser og grafikk, mens Fredrik Græsvik rapporterer om siste nytt fra USA.

Husk at du også kan følge dramaet fra senga, gjennom telefon eller nettbrett. Alt du trenger å gjøre er å laste ned T-We-appen.

Vil du heller dekke valget fra utenlandske kanaler, har du mange gode nyhetskanaler å velge mellom i T-We.

BBC World News er allerede forhåndsvalgt, men både Sky News og CNN og Al Jazeera er eksempler på nyhetskanaler som aktivt må velges inn. Det er svært enkelt å gjøre kanalbytter, og det koster ingenting.

Trenger du tips til hvordan du kan varme opp før valget? Her er noen veldig severdige programmer:

«UXA» (NRK)

Bilde fra UXA på NRK TV.

At en deathpunk-bassist skulle bli Norges fremste kronikør av den amerikanske drømmens skrøpelige jordsmonn, var kanskje ikke helt opplagt. Men sånn har det blitt. 

Før valget i 2016 dro Thomas Seltzer tilbake til røttene sine i USA for å lodde stemningen, og «Trygdekontoret»-programlederen returnerte med den sterke dokumentaren «I Hillary og Donalds bakgård» (NRK). 

«UXA» er et større anlagt prosjekt – en dokumentarserie i fem deler, som på ulike måter viser hvor splittet det amerikanske samfunnet er i 2020. Arbeidsløshet, rusmisbruk, rasisme, ekstremisme og det Seltzer kaller «drittlivsyndromet» er stikkord, men det forekommer heldigvis streif av håp underveis. 

«The Comey Rule» (HBO Nordic)

Den tidligere FBI-direktøren James Comey fikk en sentral rolle like i forkant av det forrige presidentvalget – om enn ufrivillig: To uker før valget gjenåpnet han etterforskningen av Hillary Clinton og hennes mye omtalte epostserver, noe som kan ha kostet henne seieren for fire år siden.  

Det tok imidlertid ikke lang tid før Comey falt i unåde hos Donald Trump, ikke minst etter presidentens mislykkede forsøk på avkreve uforbeholden lojalitet fra FBI-sjefen da Russland-etterforskningen begynte å puste ham i nakken. I mai 2017 fikk han fyken.  

Det er denne prosessen som skildres i miniserien «The Comey Rule», basert på Comeys egen bok «A Higher Loyalty». Verken Jeff Daniels eller Brendan Gleeson, som spiller henholdsvis Comey og Trump, står i noen direkte fare for å kunne forveksles med figurene de portretter, men serien gir et fascinerende glimt bak kulissene i amerikansk politikk.

«Vice» (T-We Filmleie)

Der den nåværende visepresidenten Mike Pence tilsynelatende nøyer seg med å hoppe når Trump ber ham om det, spilte Dick Cheney en langt mer aktiv og dominerende rolle i de to presidentperiodene til George W. Bush. 

Den herlige dramakomedien «Vice», skrevet og regissert av Adam McKay («Saturday Night Live», «Anchorman», «The Big Short»), ble nominert til åtte Oscar-priser. 

Her skildres Cheneys kronglete ferd til toppen fra 1963 til 2012, med en ugjenkjennelig Christian Bale i hovedrollen og Sam Rockwell (George W. Bush) og Steve Carell (Donald Rumsfeld) på hver sin flanke. Svært underholdende, smått eksperimentelt og tidvis ordentlig morsomt. 

«Real Time with Bill Maher» (HBO Nordic)

Spør en hvilken som helst komiker: Å lage treffsikker humor om en så tegneserieaktig figur som Donald Trump, er en krevende øvelse.   

En av de få talkshow-vertene som lykkes uke etter uke, er den garvede satirikeren Bill Maher, som har ledet «Real Time with Bill Maher» i snart 20 år – og som fortsatt føles som et friskt pust blant sine yngre og mer forutsigbare programlederkolleger. 

Mye av æren for det må tilskrives Mahers vilje og evne til å se problemstillinger fra flere sider, samt gjester som befinner seg over hele det politiske spekteret. Bare i årets sesong har Steve Bannon, Bernie Sanders, Megyn Kelly, Michael Cohen, Jim Carrey og Jane Fonda gjestet programmet.

«Trump: An American Dream» (Netflix)

En dokumentarserie i fire deler – som dekker fem tiår av den sittende presidentens liv og karriere – kan nok føles som en mørk munnfull å svelge. Og Forbes’ anmelder kalte da også «Trump: An American Dream» for en «supervillain origin story». 

Likevel: Du blir klokere av å bruke noen timer på dette portrettet av Donald J. Trump, der reisen fra ung, sjarmerende og ambisiøs businessmann i New York til den narsissistiske og hårsåre showmannen han skulle bli, manes fram med presisjon. 

I tillegg figurerer flere av de viktigste personene i Trumps liv her, fra ekskona Ivana til den notoriske advokaten Roy Cohn og det onde PR-geniet Roger Stone.  

«American Factory» (Netflix)

«American Factory», som vant Oscar for beste dokumentarfilm tidligere i år, handler om en kinesisk glassfabrikk lokalisert i de gamle lokalene til General Motors i tjukkeste Ohio, med alt det innebærer av tragikomiske kulturkollisjoner og globalisert kapitalisme. 

Om ikke koblingen til en av de viktigste kampsakene i amerikansk politikk – arbeidsplasser under press fra internasjonal storkapital – skulle være nok i seg selv, er filmen produsert av Higher Ground, produksjonsselskapet til Barack og Michelle Obama. 

Ved siden av Oscar har «American Factory» hanket inn Emmy- og Directors Guild-statuetter, og med en poengsum på 96 prosent på Rotten Tomatoes er den en av fjorårets aller mest kritikerroste filmer.

«The Loudest Voice» (HBO Nordic)

Mer politisk historie fra nær fortid. «The Loudest Voice» forteller historien om en av USAs mektigste menn, Roger Ailes, fra han festet sitt jerngrep om den amerikanske medievirkeligheten med den konservative TV-kanalen Fox News i 1996 til sin død i 2017.    

Gjennom sju episoder følger vi ham gjennom skitne politiske kampanjer, terrorangrepene i 2001, presidentvalgene i 2008 og 2016 og – ikke minst – en endeløs strøm av seksuell trakassering som til slutt skulle koste ham karrieren. 

En protesetung og pløsete Russell Crowe gjør en strålende innsats som Ailes, og han får solid drahjelp fra Seth McFarlane, Sienna Miller og Naomi Watts i andre sentrale roller.

«Veep» (HBO Nordic)

Tidenes morsomste politiske serie? Armando Iannuccis «Veep» stiller i alle fall langt framme i køen – her avkles Washingtons skamløse politiske elite gjennom pinlige opptrinn og replikker så nådeløse og frydefullt infame at det frister å tatovere dem på kroppen. 

Med «Veep» fikk endelig Julia Louis-Dreyfus sin velfortjente post-«Seinfeld»-suksess: Rollen som den maktkåte, kyniske og inkompetente visepresidenten Selina Meyer sikret henne Emmy-statuetter for beste kvinnelige komi-hovedrolle seks (!) år på rad. 

Som i «Seinfeld» er det imidlertid den bugnende buffeten av fargesterke biroller som virkelig løfter serien til himmels. Det er vanskelig å plukke favoritter, men den servile assistenten Gary Walsh (Tony Hale), nevemagneten Jonah Ryan (Timothy Simons) og den elskelige kampanjemedarbeideren Richard Splett (Sam Richardson) kjemper alle om æren. 

Så får det heller være at den politiske virkeligheten i USA anno 2020 tidvis overgår «Veep» hva absurditet, manipulering og kynisme angår.