Film og serier

Tre serier mens vi venter på mer «Pørni»

Har du, i likhet med resten av Norge, falt pladask for Henriette Steenstrups nye serie? Da bør du låne et øye disse seriene.  

pørni

Årets beste norske serie så langt? 

Den æren tilfaller kjapt «Pørni», som har blitt en enorm seer- og kritikersuksess for Viaplay. Her følger vi alenemoren Pernille «Pørni» Middelthon, som må hanskes med hormonelle tenåringsdøtre, en far som realiserer seg selv, kjærlighetstrøbbel og en beintøff jobb i barnevernet. 

Morgenbladets anmelder mener Henriette Steenstrup «har begått en oppsiktsvekkende sjarmerende, morsom og nyanserik debut som manusforfatter og serieskaper» og berømmer serien for «evnen til å ta den norske middelklassen på alvor». 

Har du mot all formodning ikke sett den ennå, må du se den i appen eller på boksen så fort som mulig. Du får tilgang til serien om du har valgt deg v series & film (70 poeng).

Det ryktes at en ny sesong er på vei, men i mellomtiden finnes det heldigvis beslektede alternativer som kan dempe abstinensene. Disse tre severdige seriene mener vi har flere tematiske fellesnevnere med «Pørni»:

Elsk Meg (Viaplay)

«Elsk meg» har blitt en megasuksess i hjemlandet Sverige. Serien kommer fra råflinke Josephine Bornebusch, kjent som Mickan i «Solsidan», og i «Elsk Meg» er hun både manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver. Her er hun glitrende som den svært suksessrike, men ensomme legen Clara.  

Samtidig som hun må bearbeide egne skyldfølelser i etterkant av morens død, må hun også være der for sin umodne lillebror Aron og faren Sten – som forsøker å takle sorgen på sitt eget vis. 

En amerikansk remake av «Elsk meg» skal være på vei, men den svenske originalens smarte og fengende miks av humor og drama er definitivt verdt å bruke helga på. 

Se serien her

Better Things (HBO Nordic)

Før «Better Things» var Pamela Adlon kanskje best kjent som mitraljøsekjeften Marcy i «Californication» og som en fiksjonalisert utgave av seg selv i «Louie», som hun også var med på å skrive.

I «Better Things» bærer hun showet på egenhånd i rollen som alenemoren Sam, som etter beste evne prøver å oppdra tre viljesterke døtre – samtidig som hun med varierende hell forsøker å holde liv i skuespillerkarrien.  

Alle de fire sesongene hittil har fått svært gode anmeldelser i USA – ikke minst for den suverene balansen mellom komedie og alvor. Og best av alt: En femte sesong skal være i komminga. 

Se serien her

Kjærlighet og anarki (Netflix)

Nok en svensk, skakk og sjarmerende beretning om kjærlighetens trøblete kår i vår moderne tid – i dette tilfellet lagt til bokbransjen. 

Konsulenten Sofie (Ida Engvoll) har blitt hyret inn for å modernisere et ærverdig gammelt forlag. Men når den unge IT-fyren Max (Björn Mosten) filmer henne i en svært kompromitterende situasjon, starter et flørtende spill mellom dem – og Sofies ekteskap befinner seg med ett på vaklende grunn. 

«Kjærlighet og anarki» er proppfull av bisarre og pinlige situasjoner, men serien løftes av alvoret som ligger i bunnen av historien. Også her er en ny sesong varslet.  

Se Netflix med T-We