Film og serier

Gjør Poirot til sin egen – men kan han fylle skoene til David Suchet?

I «Mord etter alfabetet» byr John Malkovich på en mesterdetektiv i ubalanse.

Bilde.

Agatha Christies lynende intelligente detektiv Hercule Poirot har vært en krimfavoritt gjennom flere generasjoner nå. Først gjennom Christies mange romaner, deretter i David Suchets ikoniske eggformede skikkelse gjennom 70 episoder av tv-serien «Poirot».

Men Suchet hang barten fra seg i 2013. Sist vi så Poirot, var via Kenneth Branagh i nyfilmatiseringen av «Murder on the Orient Express» fra 2017.

Nå har Branagh fått konkurranse fra John Malkovich via BBC-miniserien «Mord etter alfabetet», som endelig er tilgjengelig i strømmearkivet Cirkus.

Og veteranen gjør sin helt egen vri på rollen.

Velg Cirkus her (10 poeng)

Fra lun til skarp

Det er en uvant Poirot vi får servert her. Der vi forventer en liten og lun belgier får vi her en ikke fullt så liten amerikaner med skarpe øyne.

Framfor å gå for nok en variant av snodig og elegant bartemann bærer Malkovich rollen med en gammel storhets sårede uttrykk, mens lynformede buttons på jakkeslag og hissige plakater rundt ham forteller om et fremmedfiendtlig Storbritannia som snuser på fascisme.

Han mottar truende brev med signaturen A.B.C. som indikerer et forstyrret sinn med skumle intensjoner, men avvises av en foraktfull inspektør Crome, spilt av Rupert Grint (kjent som Ron Weasley i Harry Potter-filmene).

<poirot igjen

Serien gjør et smart trekk i å fjerne Poirots gode gamle kumpaner Arthur Hastings og inspektør Japp - uten dem å betro seg til framstår mesterdetektiven mer isolert og stakkarslig.

Det er uansett mange flere flinke skuespillere å dra kjensel på. Mens Anya Chalotra spiller sexarbeider på et pensjonat, møter vi ofrene gjennom den omreisende handelsmannen Alexander Bonaparte Cust, spilt av den alltid like nifse Eamon Farren. En omreisende i damestrømper, ubekvem og svettende, med døden som følge hvor enn han drar.

Empatisk hjernetrim

Som selvsagt er godt nytt for en Poirot med lite å ta seg til.

For, når brevene og likene begynner å hope seg opp, gjenfinner detektiven mål og mening. Måten han sniffer fram sannheten fra folks bisetninger og detaljene andre knapt merker seg ved er en mer empatisk, mindre supermenneskelig variant av Sherlock Holmes.

Den kvaliteten beholder Malkovich. Hans Poirot deler kvaliteten med Suchets hvor man tror på at detektiven ser hvert menneske han møter og bryr seg om dem som noe mer enn biter i et intrikat puslespill.

Slik videreføres en av karakterens viktigste og varmeste trekk, også i en nyversjon hvor mye annet fremstår litt røffere og skitnere.

Hele serien er ute i strømmearkivet Cirkus nå. Og om du foretrekker Suchet-varianten, finner du også de fire siste sesongene hans der.

Velg Cirkus her (10 poeng)