Film og serier

Sett årets filmsensasjon og er sulten på mer?

Her er sju sørkoreanske perler for deg som elsket «Parasite».

parasite

Sør-Korea og sørkoreansk kultur er virkelig i vinden. På områder fra musikk og film til mote og kosmetikk har interessen for alt sørkoreansk eksplodert, og det var før Bong Joon Ho vant en sensasjonell Oscar for «Parasite».

Heldigvis er det ikke bare filmsnobbene som har strømmet til kinosalene for å se «Parasite». Med 100 000 solgte billetter, ligger den like bak «1917» og «Tunnelen» på listen over årets mest sette filmer.

Her er et knippe sørkoreanske perler i T-We, som ligger klare for å treffe deg rett i hjertet.

Skreddersy din TV- og strømmetjeneste

Okja på Netflix

Bong Joon Hos forrige storfilm er en eksplosjon av farger og storøyd eventyrlyst. Den følger en liten jentes kamp for å få tilbake kjæledyret Okja - en supersøt genmanipulert miks av sjøku, gris og flodhest.

Okja er fanget av en hysterisk ondskapsfull Tilda Swinton, med formål om å ale opp en hær av supergriser som skal slaktes på samlebånd for å mette massene.

Regissøren reduserte kjøttforbruket sitt etter å ha researchet filmen, og nettsøkene på ordet «vegansk» gikk ifølge GQ opp 65 prosent i etterkant.

Burning i T-We Filmleie

Norgesvennen Haruki Murakamis novelle om en mann som brenner låver for moro skyld, har i hendene til regissør Lee Chang-dong blitt et seigt og poetisk mysterie.

Fortellingen følger en ung romanforfatter som blir viklet inn i et sjalusidrama med brenneren («The Walking Dead»-stjerna Steven Yeun) og en nabojente han ikke har sett siden barndommen.

Selv om mye av handlingen er endret for filmen, er har Chang-dong klart å gjenskape det viktigste:

Den drømmeaktige stemningen fra Murakamis romaner.

Train to Busan i T-We Filmleie

I denne actionfylte skrekkfilmen er det alle mann ombord på zombie-ekspressen. Et utbrudd av hjernespisende udødhet sveiper over hele Sør-Korea, og en gruppe togpassasjerer må forsøke å følge skinnegangene helskinnet til karantenesonen i byen Busan.

Denne er verdt å se, også for dem som allerede har sett seg lei på zombier. Som «Shaun of the Dead»-regissør Edgar Wright tvitret etter å ha sett den:

«Beste zombiefilmen jeg har sett på evigheter.»

The Handmaiden i T-We Filmleie

En psykologisk thriller med erotiske elementer hvor stjerneregissør flytter handlingen fra britiske Sarah Waters roman «Fingersmith» til Korea under kolonitiden med Japan.

En svindler forsøker å lure en japansk arving til å gifte seg med ham, for så å få henne innlagt på asyl for å stjele formuen hennes. Helt slik går det ikke.

Filmen har blitt kalt et mesterverk, og konkurrerte om flere prestisjetunge priser under filmfestivalen i Cannes og vant en BAFTA for beste fremmedspråklige film i 2018.

The Host i T-We Filmleie

En mutert fisk går amok og kidnapper en liten jente, hvorpå hennes alkoholiserte far forsøker så godt han kan å redde henne.

Denne filmen var det internasjonale gjennombruddet både for Bong Joon Ho og hovedrolleinnehaver Song Kang-ho, hvor sistnevnte sementerte sitt talent for å spille en sluskete koreansk hvermannsen.

Der «Okja» er et klart stikk til kjøttindustrien, er temaet her miljøvern og Bong Joon Hos syn på amerikansk innflytelse i Sør-Korea er den underliggende tematikken. Men først og fremst er dette en monsterfilm som er like gøyal som den er skummel.

I Saw the Devil i T-We Filmleie

Når en seriemorder dreper forloveden til en spesialagent, går sistnevnte særdeles langt i å få revansj - i det Rolling Stone Magazine har kalt en av «de tjue skumleste filmene du aldri har sett».

Vær obs på at dette er en av de mørkere og mer brutale filmene på denne lista - denne er oppe i samme kategori som «The Handmaiden»-regissør Park Chan-wooks blodige gjennombrudd «Oldboy» (som også er verdt en titt).

Crash Landing on You hos Netflix

Denne romantiske dramaserien har et særdeles originalt utgangspunkt:

Sør-Koreas svar på Paris Hilton kræsjlander innenfor grensa til Nord-Korea, men blir reddet av en soldatkjekkas og får oppleve både ham og diktaturet på nært hold.

Serien har hatt nord-koreanske avhoppere både på manus- og konsulentsiden, og har blitt hyllet for sitt usedvanlig detaljerte og fascinerende bilde av hverdagslivet på innsiden av det hermetisk forseglede diktaturet.

Skreddersy din TV- og strømmetjeneste