Film og serier

De norske filmene og seriene vi digger akkurat nå

Norges film og tv-front blomstrer! Leter du etter noe å se på? Her kommer seks varme strømmeanbefalinger fra oss.

Bilde fra Royalteen: Arvingen på Netflix.

Med jevne mellomrom dukker det opp spennende norske titler på de store strømmetjenestene. 

De siste månedene har vi sett alt fra glimrende dokumentarer til oppslukende drama og til lattermilde situasjonskomedier gli over skjermene våre. 

Under finner du seks titler som vi er hektet på akkurat nå.

Skreddersy din TV- og strømmepakke

1. «Royalteen: Arvingen» (Netflix)

Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsens populære bokserie «Arvingen» har tatt spranget over til filmlerret. 

Her følger vi tenåringen Lena, som begynner på en ny skole i Oslo. Etter en mildt sagt kaotisk og nærmest traumatisk opplevelse på den forrige skolen, som førte til at Lena måtte flytte, er hun klar for en rolig og anonym høst i den nye klassen.

Det eneste problemet: Klassens nyeste elever er kronpris Karl «Kalle» Johan (Mathias Storhøi) og prinsesse Margrete (glimrende spilt av Elli Rhiannon Müller Osborne).  

Det tar ikke lang tid før Lena utvikler et tett og intenst bånd til den kjekke kronprinsen – men vil hun få innpass i familien hans? Og vil han akseptere henne, til tross for hennes mørke hemmeligheter? 

«Royalteen: Arvingen» er det nærmeste Norge kommer den svenske suksesserien «Young Royals». Likte du den bør du vurdere denne også.

2. «Nede» (Viaplay)

Denne rykende ferske serieperlen blander mørk humor av den beste sorten og et ekte, rått drama.

Over seks episoder blir vi kjent med vitsende, selvforaktende Fanny. Oslo-jenta fikk livet sitt vendt på hodet da hun og bestevennen Kurt ble utsatt for en bilulykke. Mens hun havnet i rullestol, døde Kurt av skadene – som har satt sitt preg på Fanny. 

«Nede» gjør god humor av hvordan Fanny nå er mer avhengig av den litt febrilske, nylige single tvillingsøsteren Fam, psykolog-mamma Mia og hennes pasient / kjæreste Radin.

Serieskaper Tina Rygh, som tidligere har jobbet på titler som «Sigurd fåkke pult» og «Kjære landsmenn», har gjort en glimrende jobb med å sette sammen et rikt rollegalleri av interessante karakterer som du umiddelbart blir investert i.

Se serien her

3. «VEGG VEGG VEGG» (Viaplay)

Året 2022 beviser det en gang for alle: Chirag og Magdi, medlemmene av Karpe, er på et helt annet nivå. 

Artistduoen har nådd en popularitet som ytterst få andre norske artister og grupper engang kan drømme om. 

I tillegg til årets grensesprengende konsertserie i Oslo Spektrum, har guttene også sluppet dokumentarfilmen «VEGG VEGG VEGG», som debuterte på Viaplay nylig etter å ha blitt vist på kino i sommer. 

Filmen tar for seg de intense og krevende forberedelsene med å lage et slags «immersive show» for fansen, en prosess som nesten ødelagte hele samarbeidet mellom de to. 

4. «Neste sommer» (Discovery+)

Etter 10 sesonger må det være lov å kalle «Neste sommer» for en nymoderne klassiker innen norske situasjonskomedier. 

Discovery sparker nå i gang TV-høsten med rykende ferske episoder med den gode, og litt dysfunksjonelle hyttegjengen. 

Sesong 11 byr på en rekke elleville sommersprell, blant annet et valg av ny velformann – noe som selvsagt inspirerer Terjes kompetitive instinkter.

5. «Venner fra før» (NRK TV)

Fylles du med nostalgi når du tenker på studietiden og de gode dagene i studentkollektiv? Da har NRK TV serien for deg. 

Bilde fra Venner fra før på NRK TV.

«Venner fra før» tar tempen på studietiden, samt oppturene og nedturene ved å bo sammen med dine medstudenter. Her følger vi bestevennene Frikk, Saga, Emma og Rafael – som trives veldig godt i hverandres selskap.

Men, hvordan går det med kollektivet når Rafael og Saga gjør det slutt? 

6. «Blasted: Gutta vs aliens» (Netflix)

Alle vet at i et utdrikningslag, så må man bli med på hva nå enn som venter av aktiviteter. Selv om det eventuelt involverer en helsprø jakt på intergalaktiske vesener. 

Dette enkle, men effektive konseptet danner det komiske grunnlaget for Netflix-filmen «Blasted». Vil guttegjengens paintball-evner være gode nok til å forhindre en full rominvasjon? 

Blant annet «Heimebane»-favoritten Axel Bøyum gjør en god rolle som spissen av guttegjengen, mens «Fritt vilt»-stjernen Ingrid Bolsø Berdal bidrar med en råsterk birolle som et gravid medlem av lokalpolitiet på jakt etter sannheten.

Filmen er ikke noen kritikerfavoritt, og blir sannsynligvis heller ikke noen prisvinner i Cannes. Men, det er heller ikke det den prøver å være. «Blasted» vil underholde, og det gjør den så absolutt.