Film og serier

De nordiske storseriene vi gleder oss til

Spennende nye serier og nye sesonger av våre nordiske seriefavoritter er rett rundt hjørnet.

Bilde fra Clark på Netflix.

Tiden da vi måtte se til Hollywood for å finne råsterke drama- og actionserier med skyhøye budsjett er definitivt forbi. 

Tvert imot: De kommende månedene er fullstappet med spennende nye titler og gjensyn med flere av våre lokale favoritter. 

Spesielt Viaplay og Netflix stiller sterkt med nordisk innhold i år. Under har vi samlet noen av de seriene vi gleder oss mest til:

Skreddersy TV- og strømmepakken din

1. Clark (Netflix)

Superstjernen Bill Skarsgård («It», «Castle Rock») står i spissen for Netflix’ nye dramaserie «Clark», noe som sannsynligvis er nok for å selge serien for mange. 

«Clark» tar for seg sannhetene og løgnene om den virkelige Clark Olofsson, en notorisk svensk bankraner som ga opphav til uttrykket «Stockholm-syndromet». 

Serien, som byr på en dramatisert versjon av den virkelige historien, viser hvordan Olofsson sjarmerte en hel nasjon - til tross for alle anklagene mot ham om narkotikasmugling, mordforsøk og brutal vold. 

Med Skarsgårds storartede skuespillerprestasjoner og stjerneregissør Jonas åkerlund på regi, er det vanskelig å se hvordan «Clark» IKKE kan bli en fulltreffer. 

Serien slippes på Netflix i sin helhet den 5. mai.

2. Maskineriet (Viaplay)

Kristoffer Joner og Norges raskeste actionserie «Maskineriet» er straks tilbake med en ny sesong, og denne gangen er alvoret langt mørkere og mer dystert. 

Serien begynner med at Olle (Joner), en tilsynelatende vanlig familiefar, våkner opp på bilfergen mellom Sandefjord og Strømstad, uten å vite hvordan han har havnet der. Ved hans side ligger en sekk full av penger og en pistol. 

Med politiet hakk i hæl må Olle bevise sin uskyld og finne ut hvordan han har havnet i denne situasjonen. Kan han faktisk være skyldig? 

Joner lover selv at vårens utgave av «Maskineriet» holder tritt med dens forgjenger.

– Det blir både mørkere og blodigere. Serien går fortsatt i et satans tempo, så det er bare å finne fram Valium, sier Joner i en pressemelding.

Sesong to av «Maskineriet» slippes på Viaplay 15. mai.

3. Lykkevika (Viaplay)

«Lykkevika» er blitt beskrevet som en slags nordisk versjon av «Frustrerte fruer» eller «Big Little Lies». 

Hver sesong byr nemlig på et saftig mordmysterie som holder spenningsnivået høyt, og såpeopera-kvalitetene er ikke få. 

Serien følger politiagenten Johanna, som vender tilbake til hjemstedet Hammarvik for å begrave sin mor. Ting blir dog litt mer kompliserte, og hun blir dratt inn i en grusom mordetterforskning hvor hennes gamle minner og personlige forhold kommer på banen. 

Johanna blir tvunget til å stille det store spørsmålet: Finnes det muligens en seriemorder blant lokalbefolkningen?

Serien har rukket å bli en stor seersuksess, og 29. mai slippes den etterlengtede fjerde sesongen på Viaplay.

4. Ragnarok (Netflix)

«SKAM»-stjerner og norrøn mytologi med Netflix-budsjett. Trenger vi egentlig noe mer? 

«Ragnarok» er et rått oppvekstdrama drapert i spennende fantasyelementer. Handlingsforløpet følger tenåringsgutten Magne Seier (David Stakston) i den fiktive småbyen Edda, hvor dommedag stadig truer via smeltende isbreer og kraftig forurensing. 

Klimaproblemene stemmer fra en av Eddas fabrikker, som eies av fire mytiske og farlige jetter, som utgir seg for å være en helt vanlig familie. 

I løpet av to sesonger har «Ragnarok» sjarmert en ny generasjon av fantasyentusiaster, både fra inn- og utland. Selv om ikke en dato er offentliggjort ennå, ventes den tredje og siste (!) sesongen av serien på Netflix i løpet av året.

5. Delete Me (Viaplay)

I fjor kunne manusforfatter Marie Kristiansen («Unge lovende») høste glimrende kritikk for den første sesongen av ungdomsserien «Delete Me». 

Dramaet tok for seg et VGS-miljø hvor en hackerskandale sender en sexvideo på avveie. Dette skaper en flom av rykter rundt videoens sentrale jente, Marion (spilt av Amalia Holm), og vennskapene rundt henne settes på prøve. 

Oppfølgersesongen, som etter planen slippes på Viaplay til sommeren, følger derimot en annen karakter: Sanna (Sofia Tjelta Sydness). I et forsøk på å oppnå internettberømmelse selger hun intime bilder av seg selv på nettet, som absolutt ikke ender slik hun ser for seg.

6. Stella Blòmkvist (Viaplay)

Er du glad i krimserier med høyt tempo som «Killing Eve»? Da bør også islandske «Stella Blòmkvist» ligge på lista di. 

Serien dykker dypt inn i Reykjaviks mørkeste kriminelle sirkler via «Poldark»-stjernen Hedda Reed. Stella (Reed) er en fryktløs og råtøff advokat som kommer på sporet av korrupsjon etter et mord i den islandske regjeringen. 

Da serien debuterte i Island, slo den alle rekorder og trakk mer publikum enn internasjonale storfavoritter som «The Handmaid’s Tale». Sesong to ventes på Viaplay i løpet av året.