Film og serier

Sulten på musikk? La barna vise veien!

Noen av de beste poplåtene finner du i filmer og serier for hele familien.

Frost 2

Denne uken slippes endelig «Frost 2» i T-We Filmleie. De ellevilt populære karakterene Elsa, Anna, Kristoffer og Olaf legger ut på et nytt eventyr nordpå, med pågangsmot, humor og – ikke minst – god musikk i bagasjen.

«Frost»-universet er et kroneksempel på hvor sentralt musikken står i mange av de beste barnefilmene – og hvor stort popkulturelt nedslagsfelt filmmusikken har.

Selv om «Let It Go» fra den første «Frost»-filmen fortsatt er seriens største kommersielle suksess, byr oppfølgeren også på godbiter – deriblant mektige «Into The Unknown» («Inn i ukjent land») med vår egen Aurora på gåsehud-vokal.

Det er i det hele tatt mye inspirert, morsom, absurd og rørende musikk å finne i TV-underholdning for barn – låter som er fullt på høyde med sine «voksne» motsatser.

Fra gitarklimpring i dødsriket til dyre-Idol

Det er grunn til å dvele litt ekstra ved Disney, som mer enn noe annet produksjonsselskap har hentet det filmatiske potensialet ut av musikk – og som fortsetter å gjøre det. Et relativt ferskt eksempel er nydelige «Coco».

Historien om den meksikanske 12-åringen Miguel, som drømmer om å bli mestergitarist til tross for at resten av familien hater musikk, bergtok en hel verden da den rullet over kinoskjermene i 2017 og 2018.

Ved et uhell transporteres gutten til dødsriket, der han må få hjelp av sin tippoldefar for å kunne vende tilbake til de levendes rekker. Til tross for tematikken er «Coco» en varm, fargesterk og vakker historie som bugner av fin musikk.

Det gjør også sjarmbomben «Syng», der skaperne av «Grusomme meg» og «Minions» står bak. Her må koalabjørnen Buster arrangere en sangkonkurranse for å forhindre byens teater fra å gå konkurs, med herlige opptrinn og forviklinger underveis.

Jon Øigarden, Ulrikke Døvigen og Tomine Harket er blant de norske stemmene, mens Reese Witherspoon, Seth McFarlane og Scarlett Johansson snakker (og synger!) i originalen.

Fantorangen synger som en Lerche

Vi trenger imidlertid ikke dra ut av landet for å finne engasjerende filmmusikkk for hele familien. NRK Super er en stødig leverandør av fengende, rampete og smart popmusikk, fra grunnlovsrappen «Til Dovre faller» til de svært populære «BlimE»-sangene.

Men det kanskje aller beste eksemplet på at statskanalen tar barns musikalitet på alvor, må være gjennom det usannsynlige samarbeidet mellom Fantorangen og Sondre Lerche. Hele Norges venn ga en av våre mest anerkjente låtskrivere et tilbud han ikke kunne si nei til, og resultatet er et knippe lekne og kule låter for små og store musikkelskere.

Noen ganger må imidlertid de gamle klassikerne løftes fram igjen. Thorbjørn Egners «Dyrene i Hakkebakkeskogen» fikk en overhaling i 2016, med Rasmus A. Sivertsen på regi og folkpunk-bandet Katzenjammer som musikkansvarlige – med stort hell.

Barnemusikal og rockeskole

Vi koster på oss et par musikalske tips som kanskje fungerer aller best for barn i skolealder.

John Mulaney er kanskje best kjent som standup-komiker og manusforfatter i Saturday Night Live», men med «John Mulaney og matpakkegjengen» har han laget en absurd og morsom barne-TV-musikal som garantert vil få de voksne til å humre i skjegget, de også.

Blant gjestene finner vi Jake Gyllenhaal, Natasha Lyonne og – kanskje viktigst i denne sammenhengen – Talking Heads-legenden David Byrne.

Kanskje du noen ganger tar deg i å savne en oppfølger til den moderne komiklassikeren «School of Rock» (2003), med Jack Black i sitt livs form som den rebelske og rockeelskende vikarlæreren Dewey Finn. Den finnes faktisk – i serieform: Tre sesonger av «School of Rock», produsert av Nickolodeon, ligger klare til å tenne banddrømmen hos avkommet ditt.

Fun fact: Tony Cavalero, som spiller Dewey i serien, portretterte ingen ringere enn Ozzy Osbourne i Mötley Crue-biografien «The Dirt».