Film og serier

Kritic frister med de beste europeiske seriene

Mange av verdens beste serier lages langt unna Hollywood. Med Kritic har du flere av dem samlet i én tjeneste.

Kritic ny strømmetjeneste

Strømmearkivet Kritic er nyeste tilskudd i T-We.

Dette kan nå velges for kun seks av de 100 poengene du har til rådighet når du skreddersyr din TV- og strømmepakke. 

Det er det så absolutt verdt – i det minste om du har fått øynene opp for at gode TV-serier kan komme fra helt andre steder enn USA.

I mafiaens klør

En av de sterkeste europeiske krimseriene fra det siste tiåret er utvilsomt italienske «Gomorrah», som er basert på Roberto Savianos eksplosive bok fra 2006 med samme navn.

I serien, som både har blitt kalt «Italias svar på «Breaking Bad»» og «en mørkere og mer voksen versjon av «The Sopranos»», følger vi maktkampen som oppstår når lederen av den fryktede Savastano-klanen i Napoli blir fengslet. 

Bilde fra Gomorrah

Dette er trolig en av de mest brutale og realistiske mafiaskildringene noensinne, med suverent skuespill og et manus som suger deg inn i underverdenen. En femte og siste sesong er varslet senere i år.  

Det italienske nittitallet

Kritic byr på alle de fire nåværende sesongene av «Gomorrah», men arkivet har i tillegg en annen italiensk mafiaperle som kanskje ikke er like kjent – «Cacciatore: The Hunter». 

Serien utspiller seg i Sicilia og tar utgangspunkt i historien til statsadvokaten Alfonso Sabella, som var en viktig brikke i krigen mot den mektige mafiaen på øya tidlig på 90-tallet. 

Bilde fra The Hunter

I likhet med «Gomorrah» er «Cacciatore: The Hunter» en voldelig og tidvis opprørende, men svært engasjerende fortelling. Se den gjerne i tospann med serien «1992», som handler om den samme epoken i Italia – om enn med et mer reinspikka politisk perspektiv på begivenhetene.

Pest, Berlin og apokalypse

Fra Italia på 90-tallet går turen kjapt videre til det spanske 1500-tallet i den historiske dramaserien «The Plague». I et Sevilla som holder på å reise seg etter et hardt utbrudd av byllepest dukker det plutselig opp en rekke drapsofre, og «kjetteren» Mateo Nunez får i oppdrag å nøste opp trådene. 

Dramathrilleren «The Pier» kommer også fra Spania, men her skal vi til nåtiden. Den profilerte arkitekten Alexandra står overfor sitt verste mareritt når hun får en telefon fra den lokale politibetjenten Conrado om at hun må identifisere ektemannen Oscars lik, som ble funnet på en pir i det vakre Albufera-området utenfor Valencia.

Bilde fra The Pier

Kritic er i tillegg et funn for den stadige økende skaren av fans av tyske serier. Stilfullt historisk drama og noir møtes på fremragende vis i «Babylon Berlin», som utspiller seg i Weimarrepublikken før nazistene tok over makten. 

En helt annerledes serie fra Tyskland som definitivt også kan være verdt å sjekke ut, er miniserien «8 Days». I denne postapokalyptiske serien er en meteoritt på kollisjonskurs med jorda, og sjansen for å overleve om man bor i Europa er lik null. Vi opplever menneskehetens kanskje siste dager fra synsvinkelen til en vanlig familie i Berlin. Hva ville du gjort om du hadde åtte dager igjen å leve?

Alt dette, og mer til, i strømmearkivet Kritic.

Skreddersy din TV- og strømmepakke her