Film og serier

De beste krimseriene akkurat nå

Komplekse mordgåter, sjokkerende kidnappinger og gripende etterforskninger for alle pengene. 

Bilde fra A Friend of the Family på SkyShowtime.

Nettene blir lange. Kulda setter inn. Det kan bare bety en ting:

Krimhøst.

Og for en krimhøst det allerede er, spesielt for dem som har en forkjærlighet for true crimes og kriminalfortellinger basert på virkelige hendelser. Blant annet har TV 2 Play sluppet deres nye dokumentarserie om Birgitte Tengs, og SkyShowtime har laget et glimrende krimdrama i form av «A Friend of the Family». 

Og ballen stopper ikke der - her er de seks krimseriene du ikke kan gå glipp av akkurat nå:

Skreddersy din TV- og strømmepakke

1. «A Friend of the Family» (SkyShowtime)

Med en mesterlig blanding av dramatikk og krim, tar SkyShowtimes nye serieperle for seg en av de mest sjokkerende kriminalsakene som preget nyhetsbildet i Idaho, USA på 70-tallet.

«A Friend of the Family» følger familien Broberg, i det de opplever alle foreldres verste mareritt: Noen kidnapper barnet deres. Tvisten? Mannen som har bortført lille Jan er ingen ringere enn familiens nabo, den nære familievennen Robert. 

Uten å spoile for mye, kan vi røpe at Jan blir bortført av denne samme, besatte mannen flere ganger i løpet av en periode på flere av. Robert bruker takt og utnytter familiens sårbarhet til å skape en splid blant dem, og forsøker å vende datteren mot dem. 

Serien har rukket å høste glimrende kritikk fra pressen: 

– Det som er så fascinerende ved [serien] er at den ikke prøver å svare på hvorfor dette skjedde, men hvordan det skjedde. Hvordan klarte denne mannen så enkelt å sjarmere denne familien og sette seg selv inn i livene deres? skriver Paste Magazine.

Se serien her

2. «Birgitte-saken: Mannen som gikk fri» (TV 2 Play)

En hel nasjon ble rystet da 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i Kopervik på Karmøy en mainatt i 1995. 

Den uløste saken er blant de mest omtalte kriminalsakene i norsk historie, og i september 2021 blusset avisoppskriftene opp på nytt da politiet annonserte at de hadde en mann for drapet på Birgitte. 

I den nye dokumentarserien «Birgitte-saken: Mannen som gikk fri» går journalisten og forfatter Bjørn Olav Jahr i sporene til mannen som i oktober i år ble tiltalt for drapet. Her ser vi nærmere på hvem denne mannen egentlig er, og hvorfor han har gått fri i alle disse årene.

3. «Uløste mysterier» (Netflix)

For et par år siden ble det kjent at Netflix skulle gjenopplive den klassiske serien «Uløste mysterier, som har blitt omtalt som «den originale true crime-serien».  

I høst har Netflix begynt å slippe «Bind 3» av serien. Dette består av ni nye avsnitt, som utkommer ukentlig. 

Blant sakene som tas opp nå er uforklarlige lysmønster på himmelen i Michigan, mordet på en lokal promotør i Vegas, samt to tilfeller hvor foreldre bortførte sine egne barn. 

Ved å velge ut saker av såpass ulik natur, holder «Uløste mysterier» seg interessant og spennende – samtidig som den sørger for at den har noe for enhver smak. 

4. «Dark Winds» (TV 2 Play)

«Dark Winds» er definitivt blant de heteste krimseriene vi har sett i år. 

Her følger vi to politibetjenter fra Navaho-stammen – den erfarne Leaphorn og ferskingen Chee – mens de etterforsker kriminelle hendelser på utkanten av Navaho-området. 

I utgangspunktet ser duoen på et forferdelig dobbeltdrap når de oppdager at dette ikke er en enkelthendelse, men kun en del av et større hendelsesforløp. 

Med et sterkt psykologisk element, og en dæsj av det overnaturlige knyttet til Navaho-kulturen, skiller «Dark Winds» seg fra vanlige spenningsserier – noe også anmelderne har lagt merke til. 

– [Serien] virker kanskje lik andre detektivserier, men den er så mye mer enn bare det. Med velskrevne og skarpe karakterer, samt en gripende og tettpakket historie, blir det utrolig vanskelig å vente en uke mellom episodene, skriver IndieWire i deres terningkast 6-anmeldelse.

Se serien her

5. «The Vow» (HBO Max)

Denne har vi ventet lenge på: Endelig er oppfølgeren til den sjokkerende dokumentaren «The Vow» her. 

Dokumentarserien tar for seg selvhjelpssekten NXIVM og de grusomme aktivitetene som finner sted innenfor kultsamfunnets fire vegger. Hjernevask og sexhandel er bare noe av det medlemmene av kulten bedriver. 

Dokumentarseriens første sesong kom mot slutten av 2020, da vi fikk se tidligere medlemmer av sekten fortelle grusomme og rent forstyrrende historier om sektens sjarmtroll av en leder, Keith Raniere. 

Uten å spolere for mye, er Raniere nå en fengslet mann og i den nye sesongen gir dokumentaren oss et et innblikk i rettssaken som ble holdt mot ham. 

«The Vow» er super for deg med en forkjærlighet for gripende dokumentarer som ikke er reded for å bruke den tiden den trenger på å gå skikkelig tett på tematikken. 

Se serien her

6- «Norske krimsaker» (Viaplay)

I høst slapp Viaplay en ny sesong av den suksessfulle krimdokumentaren «Norske krimsaker». 

Bilde fra Norske krimsaker på Viaplay.

Her benyttes blant annet arkivklipp, intervjuer med pårørende og andre virkemidler for å gi nye perspektiver på de store kriminalsakene som har preget norsk historier. 

Fra uløste mord på bygda til terrorangrep på nasjonalt nivå: ingen sak er for stor eller for liten for denne serien. Blant sakene vi får se denne sesongen er drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen utenfor Larvik, drapet på Marit Ødegaard og kidnappingen av gallerieieren og rikmannen Reidar Olsen. 

Se serien her

7. Agatha Christie-spesialer på TV 2 Play

Om du er på utkikk etter noe mer klassisk innenfor krimverdenen, så har TV 2 Play noe lurt på lager til deg.

Strømmetjenesten har nemlig sluppet den ferske «Agatha Christie: Why Didn’t They Ask Evans», basert på boken ved samme navn fra 1934. 

Den tredelte serien tar for seg en døende mann og hans siste ord («hvorfor spurte de ikke Evans?»), som setter i gang en etterforskning på tvers av England. 

I tillegg kan du også se «Agatha Christie: Mord etter alfabetet»; en firedelt miniserie om favorittinspektøren Poirot. Med John Malkovich i hovedrollen, tar denne klassikeren for seg en rekke mord utført av en mystisk drapsmann som går under tittelen «A.B.C.».