Film og serier

Vi er hekta på kongehuset igjen

Flere tips for deg som allerede har slukt den nye sesongen av «The Crown».

Bilde fra The Crown på Netflix.

Monarkiet lever i beste velgående – i alle fall på TV-skjermen. 

Om det var noen som tvilte om det fortsatt finnes noen interesse for den britiske kongefamilien i 2020, så burde premieren på fjerde runde med «The Crown» overbevise de siste nølerne. 

Netflix’ vellagde og ikke minst påkostede periodedrama om dronning Elizabeth II og resten av gjengen - nå med «hele folkets» Diana og den kontroversielle «jerndama» Margaret Thatcher i rollegalleriet - har ifølge strømmetjenesten blitt sett av over 70 millioner mennesker på tvers av kloden. Kritikerne er også enige: Årets sesong er den beste hittil

Om du ennå ikke har fått med deg kronen på verket for Netflix’ serieår 2020, er det bare å sette seg ned og begynne. 

Om du derimot er en av de mange som allerede har pløyd seg gjennom herligheten allerede, kjenner du kanskje på suget etter mer kongelig dramatikk? Under finner du filmene og seriene du trenger.

Skreddersy TV- og strømmetjenesten din her

«The Young Victoria»

Julian Fellowes er kanskje mest kjent som skaperen av den banebrytende aristokratserien «Downton Abbey», men briten stod også bak denne glimrende dramatiseringen av livshistorien til dronning Victoria på 1800-tallet. 

Med «The Devil Wears Prada»-stjernen Emily Blunt i spissen som den kommende matriarken, tar «The Young Victoria» for seg krigen som foregikk blant den engelske eliten om å vinne den unge prinsessens innflytelse. Skal hun stå på sine foreldres side og gi dem makten hun har rett på i en vergesituasjon, eller skal hun la seg smigre av den belgiske prins Albert, slik som Kong Leopold ønsker? 

Spesielt Blunt fikk mye positiv oppmerksomhet for hennes rolle som Victoria, og de prestisjefylte prisnominasjonene lot ikke vente på seg. 

Se med Nordisk Film+

«The Tudors»

Om moderne kongehus må gjennom dramatiske og opprivende begivenheter, er det likevel ingenting sammenlignet med de villeste tilstandene bakover i århundrene. 

Et meget godt eksempel er det engelske 1500-tallet, da Tudor-monarkene regjerte. Den mest notoriske av dem var Henry VIII, som kanskje er mest kjent i ettertid for å ha brakt reformasjonen til Storbritannia. Og så halshogde han to av sine seks koner, da. 

Det BBC-produserte dramaet «The Tudors» følger historien til den egenrådige kongen – glitrende portrettert av Jonathan Rhys Meyers – gjennom fire sesonger, fra starten av regimet til Henrys velmaktsdager er i ferd med å ebbe ut. Essensiell for alle med fascinasjon for denne fargerike historiske epoken.  

Se «The Tudors» med Viaplay

«Diana - med hennes egne ord»

Det er ikke uten grunn av den fjerde sesongen av «The Crown» får så mye oppmerksomhet som den får. Diana Spencer var, og er fortsatt den dag i dag, et fenomen som ligger kjært i manges hjerter - brite eller ei. 

Dersom årets sesong gir deg mersmak på «folkets prinsesse», trenger du ikke lete lenge for å finne mer innhold. Netflix byr nemlig på den intime og rørende dokumentaren «Diana - med hennes egne ord», som tar seerne med gjennom livet til prinsessen av Wales via sjeldne intervjuer med Diana. 

Bryllupet en hel verden fikk med seg, desperate forsøk på å få et ekteskap til å fungere, og møtet mellom en kjølig kongefamilie og en varm førskolelærer. Her får du hele historien. 

Se «Diana - med hennes egne ord» på Netflix

«Grace av Monaco»

Historien om Grace Kelly – det amerikanske skuespiller- og stilikonet som skulle ende opp som fyrstinne av Monaco – fortsetter å fenge nye generasjoner. 

Filmen «Grace av Monaco» (2014) zoomer inn på en brytningstid i Kellys ekteskap og identitet, med det politiske dramaet mellom ektemannen fyrst Rainier III og Frankrikes president Charles de Gaulle i 1962 som historisk bakteppe. Samtidig prøver Alfred Hitchcock å lokke sin foretrukne «isblondine» tilbake til Hollywood. 

Nicole Kidman spiller Grace og Tim Roth Rainier, mens Parker Posey, Frank Langella og Milo Ventimiglia dukker opp i andre bærende roller. 

Lei «Grace av Monaco» i T-We Filmleie.

«Catherine the Great»

I løpet av Helen Mirrens 50 år lange skuespillerkarriere, er det gjerne hennes BAFTA og Oscar-vinnende opptreden som dronning Elizabeth II i «The Queen» som står igjen som hennes største rolle. Likevel er det muligens fjorårets «Catherine the Great» som er vår favoritt av Mirrens kongelige portretteringer. 

I denne britisk-amerikanske miniserien tas vi tilbake til det russiske keiserriket på 1700-tallet, der Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst – eller Katarina den store, som hun etterhvert skulle bli kjent som – regjerte i over 30 år. 

Omgitt av skandaler, intriger og store konflikter utvikler keiserinnen et unikt og hengivent forhold til Grigorij Potemkin, og «Catherine The Great» følger duoen mens de overvinner sine motstandere og moderniserer Russland. 

Helen Mirren har – som hun pleier – fått rikelige mengder ros for sitt portrett av Katarina, og hennes innsats alene gjør det verdt å sluke denne fire episoder lange historietimen rått. 

Se «Catherine The Great» på HBO Nordic