Film og serier

Her er tidenes beste sommer-blockbustere

Fra «Haisommer» til «The Dark Knight». Her er de beste popcorn-filmene som har vært lansert på sommeren. 


klassiske blockbustere

Fram til 1975 ble sommeren ansett for å være en dårlig tid å lansere kinofilm på. Hollywood-studioene trodde folk hadde for mye annet å gjøre, og at strand og bading ikke lot seg kombinere med kinomørket. 

Det var først da Steven Spielberg og en viss sulten hai skremte vettet av folk at «summer blockbusters» ble et begrep. 

«Haisommer» ble nemlig en enorm stor kommersiell suksess. Studioene så endelig at ungdom hadde fritid og penger, og at de ønsket å gjøre ting sammen på sommeren.

Siden har sommermånedene vært tiden da de har lansert storfilmer spesielt rettet mot et ungdommelig publikum. Under finner du  filmer som ofte dukker opp på lister over tidenes beste sommerblockbustere, og en oversikt over hvor dere kan strømme dem: 


* Skreddersy din TV- og strømmepakke her  


1. «Den sjette sansen»

«Die Hard»-legenden Bruce Willis og Haley Joel Osment har hovedrollene i denne banebrytende grøsseren, som for alvor satte M. Night Shyamalan på kartet som en av filmindustriens store manusforfattere og regissører. 

Willis har rollen som Malcolm Crowe, en barnepsykolog som begynner å jobbe med Cole Sear en ung gutt som har en meget spesiell evne: Å se og prate med spøkelser.

 Filmen begeistret kinobesøkende og filmkritikere i 1999, med skuespillet, atmosfæren og ikke minst en svært uforutsigbar plot twist. 

Se filmen hos HBO Nordic.


Flere sommerblockbustere fra 90-tallet:

2. «Terminator 2: Dommens dag»

Arnold Schwarzenegger var en av de ubestridte actionkongene på 80- og 90-tallet, mye takket være hans innsats som T-800 alias Terminator fra filmserien ved sammen navn. 

Selv om det var originalfilmen fra 1984 som for alvor satte Arnold og regissør James Cameron på kartet i Hollywood, brøt oppfølgeren fra 1991 alle regler og overgikk sin forgjenger.

Oppfølgeren tjente inn over 500 millioner dollar, og var på det tidspunktet den dyreste filmen i historien med et budsjett på 94 millioner dollar. 

Se filmen hos Viaplay


3.«Indiana Jones: Jakten på den forsvunne skatten»

Rullende kjempesteiner, sjeldne gullstatuer og en spenstig pisk. Selv 50 år etter at den første filmen debuterte på lerretet er «Indiana Jones»-eventyrene blant filmhistoriens mest gjenkjennelige. 

Filmen ble en kjempesuksess ikke bare på grunn av solide effekter, men også for en sjarmerende måte å balansere på-kanten-av-sofaen-spenning med humor. 

Se filmen hos Netflix


4. «Jurassic Park»

Vi befinner oss på Isla Nublar hvor en gruppe forskere finansiert av forretningsmannen John Hammond har lykkes med å gjenskape dinosaurer som for lengst har dødd ut. 

Når de majestetiske vesenene, deriblant en morderisk Tyrannosaurus Rex, klarer å rømme oppstår det naturlig nok kaos på øya. 

Stjerneskuespillerne Jeff Goldblum, Laura Dern, Samuel L. Jackson og BD Wong fikk mye skryt for sitt bidrag i denne historiske filmen. En nydelig blanding av CGI og fysiske modeller skapte realistiske dinosaurer som definitivt har tålt den digitale tidens tann. 

Filmen ser du i T-We Filmleie. 

5. «Poltergeist»

Hvor «Haisommer» gjorde folk livredde for livet på stranden, gjorde denne Steven Spielberg-historien fra 1982 en hel generasjon amerikanere nervøse for TV-apparatene hjemme i stua.

Filmen tar for seg en helt vanlig amerikansk husstand som møter på et poltergeist, og Carol Anne, det yngste medlemmet av Freelings-familien, blir bortført av et ondsinnet vesen. 

Fenomenet hvor den lille jenta kommuniserer med familien via TV-apparatet i stua er blant de mest ikoniske innen grøssersjangeren.

Filmen finner du i T-We Filmleie. 


6. «Bridesmaids»

«Bridesmaids» var banebrytende for sin tid i 2011, da det fremdeles var altfor få kvinnelige komikere som gjorde seg gjeldende. Den viste at en film dominert av kvinner kunne bli en stor suksess både blant publikum og kritikere. 

Kristen Wiig spiller Annie, som skal stå som forlover for bestevenninnen Lillian («SNL»-veteranen Maya Rudolph). En rekke uheldige hendelser følger når Annie blir sjalu på Lillians andre bestevenninne Helen, spilt av «Mrs. America»-stjernen Rose Byrne.

Komikken er grov, uforventet og grensesprengende, og filmen gjorde også Melissa McCarthy til stjerne over natta. 

Filmen ser du i T-We Filmleie.


Flere sommerblockbustere fra 2000-tallet: