Film og serier

Syv Netflix-titler som garanterer julestemningen

Koselige nisser, gjenfunnet kjærlighet og uendelige mengder snø. Disse julefilmene sikrer godstemningen gjennom hele høytiden. 

Bilde fra Hjem til Jul på Netflix

Netflix’ allerede gedigne utvalg av julefilmer og -serier utvides stadig vekk med flere titler, og for noen begynner det kanskje å kjennes vrient å manøvrere seg gjennom filmene for å finne sine favoritter.

Og med et så massivt utvalg tilgjengelig så er det nærmest uunngåelig at man snubler over filmer som ikke nødvendigvis gir deg den gode julefølelsen du leter etter. 

Under har vi derfor laget en oversikt over syv julefilmer som garantert setter deg i riktig stemning for desemberkveldene dine.

1. «Hjem til jul»

Etter et helt års ventetid er Netflix’ helnorske originalserie «Hjem til jul» endelig tilbake for en ny sesong - og Johannes’ kjærlighetsliv er fortsatt like berg-og-dalbane-aktig. 

Desember ankommer nok en gang den idylliske Røros-gågaten hvor den nå 31 år gamle datingkatastrofen Johanne bor. Mens fjorårets julefeiring hovedsakelig dreide seg om et hektisk oppdrag med å finne en respektabel kjæreste å ta med hjem til julaften, høynes innsatsen i år når Johanne begynner å miste selve troen på kjærligheten. 

Mens hun jobber febrilsk med å redde forholdene rundt seg, melder hun seg frivillig til å arrangere julaften for hele familien - på tross av at ribbe og svor er nærmest fremmede ord i hennes vokabular. 

Andre dose av «Hjem til Jul» holder på den gode humoren og de varme følelsene som i fjor fikk P3s anmelder til å anbefale den til «alle som har «Love Actually» og «The Holiday» på toppen av julefilmlisten sin».

2. «Klaus»

Denne Oscar-nominerte animasjonsfilmen har både sjarm og godstemning i bøttevis. 

Filmen introduserer oss for en postmann på en liten øy langt oppi nord, som blir kjent med en litt usosial lekemaker ved navn Klaus. Postmannen får en glimrende idé: Hvorfor ikke muntre opp menneskene rundt dem ved å dele ut Klaus’ gamle lekesaker? 

– Nydelig håndtegnet animasjon og en komisk og hjertevarmende fortelling bidrar til å gjøre «Klaus» til en umiddelbar klassiker blant julefilmer, skriver Rotten Tomatoes om filmen.

3. «The Princess Switch: Switched Again»

Dersom du trodde at to utgaver av Vanessa Hudgens var nok - tenk om igjen! I denne spenstige oppfølgeren møter vi igjen på Margaret Delacourt, den nye prinsessen av den fiktive Montenaro-nasjonen. 

Før hennes offisielle kroning, forsøker hun og dobbeltgjengeren Stacey å bytte plass igjen slik at hun kanskje kan få en ny sjanse med den sjarmerende frieren, Kevin. Ut av skyggene kommer dog en tredje dobbeltgjenger - Lady Fiona, Margarets kusine - som har skumle planer om å ta tronen selv. 

På tross av et plott som ikke nødvendigvis er banebrytende, skryter nettstedet Variety av filmen og påpeker at den gir oss akkurat det vi vil ha av den: 

– [Filmen] handler ikke egentlig om spenning, romantiske problemer eller identitetsbytte. Det den selger er julen.

4. «Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen»

Ved første øyekast kan en julefilm bestående av Oscar-vinner Forest Whitaker og «Livin’ La Vida Loca»-Ricky Martin som spiller fiender i en historie satt til et funk-lydspor virke som et noenlunde sært opplegg. 

Men i Netflix’ nye musikalfest «Jingle Jangle: Juleoppfinnelsen» er denne idéen utført såpass mesterlig at vi aksepterer det hele uten å blunke. 

Filmen følger en oppfinner som mister inspirasjonen etter at hans dyrebare tegninger blir stjålet. Mange år senere får han besøk av barnebarnet Journey - en ambisiøs og kjempesmart jente. Kan hun tenne livsgnisten hans igjen før den slukker for godt?

5. «Dolly Partons Jul på Torget»

Dolly Parton + Julen = Sant! 

I denne festen av en julefilm vender en rik eiendomsmogul («Mamma Mia!»-stjernen Christine Baranski) tilbake til hjemstedet for å kaste ut beboere der. Hun vil nemlig selge tomtene slik at et stort firma kan bygge et massivt kjøpesenter midt i småbyidyllen. 

I spissen av denne høytidsmusikalen står countrylegenden Dolly Parton som en slags fortids-, nåtids- og fremtidsånd for Baranskis Scrooge-aktige karakter. Kan en rekke glitrende sang- og dansenumre - satt sammen av «Grease»-koreograf Debbie Allen - hjelpe til med å smelte hjertet til den råkalde millionæren?

6. «Elf»

I denne helsprø komedien møter vi Will Ferrell i en av hans mest ikoniske roller som Buddy. Buddy er et menneske som ble adoptert og oppdratt av nissens hjelpere. 

Når han finner ut av hvor han egentlig hører hjemme, bestemmer han seg for å finne sin biologiske far i New York - hvor han sprer juleglede til de kyniske menneskene rundt ham. 

Vel, han prøver i hvert fall ...

7. «Hjelp, det er juleferie!»

Det er på tide å akseptere realitetene: Det er ikke jul for oss før det er jul hos familien Griswold. 

I denne klassiske julefilmen gjør Clark og resten av familien Griswold seg gjør seg klare til å feire jul sammen med storfamilien, men jul med akkurat denne familien er ikke bare-bare … 

Clark slår på stortromma og står på for å sørge for den ultimate juleopplevelsen for slektningene sine, uten at resultatene nødvendigvis imponerer.

Chevy Chase er blitt et symbol på den velmenende, men overambisiøse pappaen - og er en soleklar del av den klassiske norske TV-tradisjonen i desember.

Vi ønsker deg en god julefeiring!