Film og serier

«Edge of the Unknown»: Når døden puster deg i nakken. 

Fjellklatreren Jimmy Chin pusher sine egne – og seerens – grenser i sin spektakulære nye serie.

Edge of The Unknown

Hvis du er blant de av oss som lider av akrofobi – eller høydeskrekk, som tilstanden er bedre kjent som – er ikke det siste tiårets skumleste film en grøsser, men en National Geographic-dokumentar. 

Naturthrilleren «Free Solo» (2018) er et nesten uutholdelig nervepirrende portrett av friklatreren Alex Honnold. 

I 2017 forserte amerikaneren det 1000 meter høye fjellet El Capitan på tre timer og 56 minutter – uten noen form for hjelpemidler, og med en sikker og brutal død i vente om noe skulle gå galt.  

Se serien i T-We

Malstrøm, isbjørner og monsterbølger

Fantastiske bilder og innovativt kameraarbeid løftet «Free Solo» til himmels (pun intended!), og 24. februar 2019 kunne ekteparet Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin motta en fortjent Oscar for beste dokumentarfilm. 

Nå er sistnevnte aktuell med dokumentarserien «Edge of the Unknown with Jimmy Chin» på National Geographic. Og du er herved advart: Regissøren har fortsatt en dragning mot de drøyeste situasjonene – øyeblikkene der livet (tidvis bokstavelig talt) henger i en tynn tråd. 

Alex Honnold medvirker i en av episodene, men denne gangen har Jimmy Chin tatt for seg et bredt spekter av ekstremsport, ekspedisjoner og andre dumdristige aktiviteter – fra et polareventyr med sultne isbjørner til en nær-døden-opplevelse i en malstrøm og monsterbølger på surfebrett.  

Det avgjørende øyeblikket

I en av episodene kommer vi tett på snøbrettkjøreren Travis Rice, som ble tatt av snøskred i Alaska i 2016 – med et filmteam til stede.

Kombinasjonen av dramatisk arkivmateriale og ærlige refleksjoner rundt hvordan hendelsen påvirket Rice og hans syn på karrieren og livet videre, utgjør en av ti mesterlige skildringer av det avgjørende øyeblikket der alt kunne gått fatalt skeis. 

Noen ganger blir da også utfallet tragisk, som da kajakklegendene Ben Stookesberry og Chris Korbuic padlet ned Lukugaelva i Kongo i 2010 og mentoren deres, Hendri Coetzee, ble tatt av en gigantisk krokodille. 

«Edge of the Unknown» anbefales helhjertet til fans av National Geographic, halsbrekkende eventyr og dirrende menneskelig drama. Som Jimmy Chin selv sier i traileren til serien:

– Noen ganger finner du kanten bare ved å tråkke over den. 

Se «Edge of the Unknown» med National Geographic Now i T-We. Du kan også se nye episoder søndager på National Geographic-kanalen.